0
Afschaffing van de slavernij
Afschaffing van de slavernij

Afschaffing van de slavernij

complexe voorgeschiedenis van een wereldwonder

Mart-Jan de Jong & Yael Wodnitzky

Paperback / Ingenaaid | Nederlands
 • Niet leverbaar
€ 25,60
Omschrijving

Over het boek:
Slavernij is bijna zo oud als de mensheid. Ze kwam in de oudheid al voor bij de Egyptenaren, Grieken, Romeinen en vele andere volkeren in Azië, Afrika en Amerika. Dit boek gaat over de afschaffing van de slavernij. Hoewel dit historisch gezien een unieke gebeurtenis is, zijn daarover nauwelijks boeken geschreven. Toch was die afschaffing niets minder dan een wereldwonder.

In de eerste helft van de negentiende eeuw maakte Groot-Brittannië als eerste een einde aan de koloniale slavenhandel en de slavernij binnen zijn rijk. Daarna volgden andere koloniale mogendheden zoals Frankrijk, Denemarken en Nederland. In 1865 volgden de Verenigde Staten. Langzaam volgden ook andere landen dit voorbeeld. Ruim honderd jaar later sloot Mauritanië de rij.

Hoe ging de afschaffing in zijn werk? Welke sociale, politieke en culturele factoren speelden hierbij een rol? Welke individuen en bewegingen waren de gangmakers? Welke invloed hadden de ideeën van de verlichting, de Franse Revolutie en het protestantisme? Wat was de rol van de Katholieke Kerk? Hoe belangrijk was het verzet van de slaven? Welke invloed had hun bekering tot het christendom? Hoe slaagde de abolitiebeweging erin de blanken ervan te doordringen dat ook slaven mensen waren met een hart en een ziel? Welke propagandamiddelen werden in de strijd geworpen? En waarom verliep de afschaffing binnen de Europese koloniale rijken betrekkelijk vredig terwijl er in de Verenigde Staten een bloedige burgeroorlog werd uitgevochten?

Op deze boeiende vragen geeft dit boek een antwoord. Het maakt duidelijk dat het juist de configuratie van samenvallende processen en ontwikkelingen was die de afschaffing overal onafwendbaar maakte, ondanks de opmerkelijke culturele en structurele verschillen.

Over de auteur(s):
Mart-Jan de Jong is emeritus hoogleraar sociale wetenschappen. Hij was verbonden aan de Roosevelt Academy te Middelburg en de Universiteit Utrecht. Hij heeft zich gespecialiseerd in en gepubliceerd over onderwijssociologie, migratie en integratieprocessen, de verzorgingsstaat en het werk van de grondleggers en grootmeesters van de sociologie.

Yael Wodnitzky behaalde haar Bachelor of Arts aan de Roosevelt Academy in Middelburg, met extra aandacht voor sociologie, psychologie, religie en filosofie. Zij volgt nu een research master filosofie aan de Universiteit van Utrecht.

Specificaties
 • Uitgever
  Maklu, Uitgever
 • Druk
  1
 • Verschenen
  jul. 2013
 • Bladzijden
  231
 • Genre
  Geschiedenis algemeen
 • Afmetingen
  240 x 169 x 13 mm
 • Gewicht
  446 gram
 • EAN
  9789044130614
 • Bindwijze
  Paperback / Ingenaaid
 • Taal
  Nederlands

Reviews van klanten

Ook een review schrijven?

Log in op uw account of maak een eigen account aan.

Inloggen

Gerelateerde producten

De meeste mensen deugen

De meeste mensen deugen

Rutger Bregman
€ 25,00
Grote verwachtingen

Grote verwachtingen

Geert Mak
€ 29,99
Eindstation Auschwitz

Eindstation Auschwitz

Eddy de Wind
€ 19,99
Bij ons in Auschwitz

Bij ons in Auschwitz

Arnon Grunberg
€ 24,99
Eens ging de zee hier tekeer

Eens ging de zee hier tekeer

Eva Vriend
€ 24,99