0
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk

Amos Oz 1938-2018

Amos Oz 1938-2018
vr 28 december 2018

De Israëlische schrijver Amos Oz is vrijdagmiddag op 79-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn dochter Fania Oz-Salzberger vrijdag op Twitter. De auteur is overleden aan kanker “na een snelle achteruitgang” van zijn gezondheid, meldt Oz-Salzberger, zelf ook schrijver. Hij overleed in zijn slaap en “omringd door zijn geliefden”.

Oz was Israëls bekendste schrijver. Zijn werk is vertaald in meer dan veertig talen. Hij ontving verschillende prijzen, waaronder de prestigieuze Goethe-prijs, een driejaarlijkse prijs voor bijzondere prestaties in de literatuur. Ook werd hij vaak genoemd als grote kanshebber voor de Nobelprijs voor de Literatuur, die hij nooit won.

Oz’ autobiografische roman Een verhaal van liefde en duisternis (2004) werd een internationale bestseller. In het boek vertelt Oz over zijn familieleden in het Oost-Europa van voor de Tweede Wereldoorlog, hun vlucht naar Palestina en de zelfmoord van zijn moeder in 1952. De roman werd in 2015 verfilmd door Natalie Portman.

Oz sprak zich kritisch uit over de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook en zette zich in voor een compromis met de Palestijnen. Hij vocht in de Arabisch-Israëlische oorlogen van 1967 en 1973. Zijn ervaringen in die oorlogen versterkten zijn geloof in staatsrechten van de Palestijnen en hij pleitte dan ook voor een tweestatenoplossing. Zijn uitgesproken politieke ideeën maakten dat hij in Israël bekritiseerd werd.

Bron: NRC Handelsblad

Afbeelding Michiel Hendryckx