• Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk

Auteur van de Maand: Johan Harstad

In november is onze Auteur van de Maand Johan Harstad, het grote talent van de hedendaagse Noorse letteren.

Johan Harstad brak internationaal door met Buzz Aldrin, waar ben je gebleven?, over een man die besluit overal de tweede in te zijn, net zoals Buzz Aldrin, de tweede man op de maan.
Het nog omvangrijkere Max, Mischa & het Tet-offensief wordt wel beschouwd als Harstads magnum opus.

Het oeuvre van Harstad is even veelzijdig als verrassend. Naast de twee kloeke romans schreef Harstad de roman Hässelby, de verhalenbundel AmbulanceDarlah. 172 uur op de maan, een science fiction Young Adult boek, en Blissard, en een boek over de band Motorpsycho (de twee laatste zijn helaas niet leverbaar op dit moment). Harstad schrijft ook scenario's voor het theater en werkt als grafisch ontwerper.

Deze maand (half november) verschijnt er weer een nieuwe roman van Harstad in Nederlandse vertaling, Heterdaad, die, als we de kritieken mogen geloven, weer net zo verrassend verschilt van zijn eerdere werk.

Heterdaad

Ter ontspanning begon Johan Harstad nog tijdens het schrijven van Max, Mischa & het Tet-offensief aan een nieuw project. Hij schiep Frode Brandeggen, een fictieve schrijver van een geflopte tweeduizend pagina’s dikke avantgardistische roman die zijn toevlucht zocht in de misdaadliteratuur. 

Zowel pastiche op als hommage aan het genre bevat Heterdaad 15 microromans van de hand van Brandeggen over een gelijknamige detective die er een neusje voor heeft áltijd op de juiste plek te zijn als er een misdaad wordt gepleegd. Zonder zich in te spannen lost Heterdaad het ene na het andere mysterie op in verhalen die wars zijn van een ingewikkeld plot. Als tegengewicht hangt aan deze vederlichte vertellingen een even uitvoerig als enthousiast notenapparaat van de hand van de doorgewinterde (fictieve) Duitse annotator Bruno Aigner. 

Wat ter ontspanning begon groeide in de handen van de virtuoze Harstad uit tot een buitengewoon komisch en onvergelijkbaar boek dat gegarandeerd op de lachspieren zal werken.

‘Met Heterdaad toont Harstad zijn onstuitbare creativiteit.’ Morgenbladet

Naar het boek

 

Max, Mischa & het Tet-offensief

Max, Mischa & het Tet-offensief is het verhaal van toneelregisseur Max Hansen, die als puber naar Amerika emigreert. Hij heeft moeite om zijn jeugd in Stavanger, waar hij als kind van communistische ouders het Tet-offensief naspeelde, achter zich te laten. Maar in New York ontdekt hij dat eigenlijk iedereen daar ontheemd is. In kunstenares Mischa en Vietnam-veteraan Owen treft hij dierbare lotgenoten.

Het magnum opus van Johan Harstad is een hypnotiserende vertelling die vele decennia en continenten omspant: van de oorlog in Vietnam en Apocalypse Now tot jazzmuziek, van Mark Rothko en Burning Man tot de aanslag op de Twin Towers. Maar bovenal draait deze volstrekt verslavende roman om de vraag: hoe lang moet je weg van huis zijn voordat het laat is om terug te keren?

Ik hou van dit boek. Er staan geweldige zinnen is, het is romantisch, en er wordt veel geouwehoerd over Apocalypse Now, mijn lievelingsfilm. Meer dan 1200 pagina’s, maar minder wil je ook niet.
Dit boek is niet dik, dit boek is fantastisch! Fenomonumentaal! 
Jeroen van Broekhuizen, boekverkoper Donner

Naar het boek

 
Hässelby

In een kleine flat in Hässelby, de gezichtsloze voorstad van Stockholm, woont de 42-jarige Albert Aberg in bij zijn breiende vader. Ooit beleefde Albert grootse avonturen: van een wilde interrail-tour door Europa, het opkopen van partijen Star Wars poppetjes in Hongkong tot een zinderende liefdesrelatie in Parijs. Maar vanwege aanhoudende klaagtelefoontjes van zijn eenzame vader besloot hij zijn Parijse geliefde in de steek te laten en terug te keren naar het betonnen Hässelby.

Twintig monotone jaren later werkt Albert nog steeds in de plaatselijke ijzerwinkel – volgens hem ‘een crèche voor mannen van middelbare leeftijd’ - en leidt hij een leven zonder toevalligheden en risico’s. Maar dan gaat plotseling zijn vader dood. Albert doet lafhartige pogingen opnieuw invulling te geven aan zijn bestaan, maar wordt op onverwachte momenten gestoord door een krabbelend geluid, als van een krassende pen. Is dat gekrabbel hetzelfde geluid dat hij twintig jaar eerder hoorde - toen hij in Parijs een groepsverkrachting meemaakte en niet ingreep? En waarom brandt er ineens licht in het buurappartement dat al twintig jaar leegstaat? En hoe kan het dat er steeds meer mensen uit Hässelby spoorloos verdwijnen?

Hässelby vertelt hoe een 42-jarige man verantwoordelijk kan zijn voor het einde van de wereld. Een apocalyptische vertelling over de hedendaagse mens die toekijkt, maar geen actie onderneemt.

Naar het boek



Buzz Aldrin, waar ben je gebleven?

Mattias is geboren in 1969, in de nacht van de eerste maanlanding. Om preciezer te zijn: op het moment dat de tweede man, Buzz Aldrin, zijn voet in het maanstof zette. Buzz Aldrin is Mattias’ grote idool. Een man die belangrijk werk deed, maar door Neil Armstrongs status in de anonimiteit kan leven. Precies het onopvallende leven dat Mattias zelf voor ogen heeft. Maar in een verdwaasd ogenblik besluit hij op het aanbod van een vriend in te gaan en mee te varen naar de Færøer-eilanden, ‘het land waar geen boom groeit, het land dat op de maan lijkt.’ Aan boord gaat het onherroepelijk mis: Mattias wordt wakker op een verlaten weg ergens op de Færøer, doorweekt, gewond en – om onverklaarbare redenen – met stapels bankbiljetten op zak.

Buzz Aldrin, waar ben je gebleven? is een roman over onzichtbaarheid en de houdbaarheid van liefde, met het landschap van de Færøer-eilanden als surrealistisch decor. Harstad schrijft in een stijl vol scherpe observaties en onderkoelde humor.

‘Deze roman is muzikaal, overweldigend en hartverscheurend. Ik heb iedere regel verslonden.’ Paolo Giordano

‘Pakt je vanaf de eerste regel bij de lurven. Een hartveroverend avontuur, met een reusachtige verteller.’ Het Parool

‘Zo liefdevol, zo lyrisch en humoristisch, zo taalgevoelig en coherent. In één woord perfect.’ Het Financieele Dagblad

Naar het boek

 

Ambulance (verhalen)

Voorafgaand aan zijn succesvolle roman Buzz Aldrin, waar ben je gebleven? schreef Johan Harstad Ambulance. De personages uit de elf verhalen in deze bundel lopen elkaars leven in en weer uit. Harstad schrijft over een vrouw die zichzelf voor de tv in huishoudfolie wikkelt; over een man die een waardeloze, uiterst dodelijke kopie van de originele airbag verkoopt; en over een weduwnaar die zijn vrouw zo erg mist dat hij vanuit een heteluchtballon dozen met kiekjes van hem en zijn vrouw over de rand kiepert en ze over de stad laat regenen.
De verhalen staan op zichzelf, en tegelijk vormen ze een eenheid doordat de personages elkaar op onverwachte momenten passeren. Terwijl zij ieder op eigen wijze het hoofd bieden aan de eenzaamheid, weerklinken in de stad sirenes van rondrijdende ambulances.

Ambulance is voor Harstad een dierbaar boek. In het nawoord schrijft hij: `Ik denk dat de meeste schrijvers ten minste één keer dezelfde ervaring hebben gehad. De ervaring dat een boek zich vanzelf leek te schrijven, dat het gewoon in hun leven binnenkwam, met gillende sirenes, en het enige wat je kon doen was je er gewoon aan vastklampen en schrijven alsof je leven ervan afhing. Voor mij was Ambulance zo n boek.

`Wellicht het allergrootste talent in de Scandinavische literatuur.' De Standaard

`Harstad is een meesterlijk bedenker van slimme, krachtige typeringen.' NRC Handelsblad

Naar het boek