0
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk

Auteur van de maand: Giorgio Bassani

Giorgio Bassani (1916-2000) is een van de belangrijkste moderne Italiaanse schrijvers. De wereld die hij verbeeldt is die van de joodse middenklasse ten tijde van de fascistische en naoorlogse periode. Onlangs heeft uitgeverij De Bezige Bij al zijn romans en verhalen, die samen Het verhaal van Ferrara vormen, weer herdrukt, nadat ze jarenlang niet leverbaar waren.

De tuin van de Finzi-Contini’s - Aan de rand van Ferrara ligt een vervallen villa, omringd door een grote, parkachtige tuin, waar de geheimzinnige Finzi-Contini’s wonen. Als de plaatselijke tennisclub joden begint te weren, besluiten de Finzi-Contini’s hun privétennisbaan open te stellen. En zo raakt de verteller van de roman, een joodse gymnasiast, aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog in de ban van de verlichte, weelderige droomwereld van de familie Finzi-Contini.

In De geur van hooi memoreert Giorgio Bassani zijn eigen leven. Hij verhaalt over de mensen die hij heeft ontmoet, de vakanties aan zee, en het geluk, het verdriet en de jaloezie die zijn leven hebben bepaald. Het is een verhaal over slechte hotels, armoedige dorpsfeesten, het hoofdkantoor van de politie en de joodse begraafplaats in Ferrara. Maar het is bovenal een herinnering aan de jaren dertig in Italië en het opkomende fascisme van Mussolini.

De reiger beschrijft de laatste dag uit het leven van Edgardo Limentani, een joodse advocaat en grootgrondbezitter uit Ferrara. Hij besluit in de dagen tussen Kerstmis en Nieuwjaar op eendenjacht te gaan. Wanneer hij zich in zijn schuilplaats heeft verschanst, overvalt hem echter een droefgeestigheid waardoor hij geen schot gelost krijgt. Zijn helper Gavino haalt daarentegen de ene na de andere vogel naar beneden, waaronder een enorme reiger.

In vijf onvergetelijke verhalen, gebundeld onder de titel Binnen de muren, beschrijft Giorgio Bassani voor het eerst de inwoners van Ferrara. Met een fijn oog voor detail en in een prachtige poëtische stijl komt de stad tot leven – een jonge vrouw wordt door haar minnaar verlaten, een overlevende van de Holocaust keert terug, een socialistische activist omzeilt zijn huisarrest, en een getuige van een oorlogsmisdaad spreekt zich uit.

De gouden bril - In de jaren dertig arriveert een nieuwe arts in Ferrara. Athos Fadigati wil dolgraag opgenomen worden in de vrij gesloten gemeenschap van zijn nieuwe stad, en aanvankelijk lijkt zijn jonge en moderne voorkomen hem hierbij te helpen. Alles verandert echter als de jongeman die hij betaalt als minnaar op een vernederende manier Athos’ homoseksualiteit openbaart. De gouden bril is Giorgio Bassani’s meest perfecte roman, een prachtig en aangrijpend portret van de kwetsbaarheid van een mens.

Achter de deur - Een tienerjongen groeit op in Ferrara in de jaren dertig. Op school, altijd al een plek van rivaliteit en hiërarchie, is de spanning van de politieke veranderingen in Italië duidelijk merkbaar. De jongen realiseert zich langzaamaan dat zijn joodse identiteit impliceert dat hij wordt buitengesloten en verstoten en dat hij afscheid zal moeten nemen van zijn jonge, onschuldige jaren.

 

Boeken Giorgio Bassani

De tuin van de familie Finzi-Contini

De tuin van de familie Finzi-Contini

Giorgio Bassani
€ 19,99
Binnen de muren

Binnen de muren

Giorgio Bassani
€ 19,99
Achter de deur

Achter de deur

Giorgio Bassani
€ 12,50
De reiger

De reiger

Giorgio Bassani
€ 12,50
De geur van hooi

De geur van hooi

Giorgio Bassani
€ 12,50
De gouden bril

De gouden bril

Giorgio Bassani
€ 12,50