• Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk

Auteur van de Maand: Joke van Leeuwen

We gaan nog even door met Auteur van de Maand Joke van Leeuwen - in de zomer is de maand een rekbaar begrip.

Lees Joke van Leeuwens Nu is later vroeger, over meer van dit soort persoonlijke ervaringen van tijd, en hoe we de tijd ook steeds maar weer proberen vast te leggen.
Of lees Hier, Joke van Leeuwens laatste roman, over een land dat zich steeds verder afzondert, over grenzen en vrijheid, over ergens bij horen en je buitenstaander voelen, en over dikke Stamvader, zijn zoon Bardo en diens dochtertje Onna. Maar lees dan ook de roman De onervarenen, of Ergens, het beeldverhaal van een paar jaar terug, waarin een bergbeklimmer terecht komt in een land zonder schaduwen. Alles is er het beste, toch wil de bergbeklimmer terug naar huis.
Maar je kan natuurlijk ook Toen mijn vader een struik werd lezen, of Iep!, of gedichten van Joke van Leeuwen (of die nu in een bundel staat of op je kussensloop).

Hieronder alles wat je kan lezen dat op dit moment leverbaar is.

En voor wie Joke van Leeuwen ook graag ziet optreden: ga op 4 augustus naar Duizel in het Park, het bijzondere zomerfestival dat nu al voor de 9e keer plaatsvindt in het Vroesenpark.

Tot slot, ook te lezen, hier online: een interview met Joke van Leeuwen.

 

Hier

Hier is het huis aan de grens waar Stamvader woont. Van generatie op generatie lijkt het leven in het naburige dorp onveranderlijk, de mensen vieren er jaarlijks hun feesten. Stamvader is van elders gekomen om de grens te bewaken, en voert alles volgens de regels uit. Vreemdelingen zijn niet welkom, smokkelen is verboden, wantrouwen is zijn werk.
Wanneer hij hulpbehoevend wordt, volgt zijn zoon Bardo hem op en zorgt diens vrouw Mara voor haar eigenwijze schoonvader, terwijl ze op betere tijden blijft hopen. Licht en warmte komen van Kleine, hun dochtertje, dat de barrières leert kennen, maar speels en onbevooroordeeld tussen iedereen door vlindert.
Waarom trekken mensen grenzen? Wie meent bij welke kant te horen?
Naar het boek

 

Nu is later vroeger

Waar kun je twee dagen achter elkaar je verjaardag vieren? Weten honden hoe laat het is? Waar is 10 oktober 1582 gebleven? De tijd is iets waarover je je kunt blijven verwonderen. Want wat is tijd precies? In dit boek vertelt Joke van Leeuwen op haar geheel eigen wijze van alles over tijd, in tekst én heel veel beeld. Hoe de tijd kan zijn begonnen, hoe die steeds preciezer werd bijgehouden, waarom je je niets van je geboorte herinnert, wat stripverhalen ermee te maken hebben, en nog veel meer. Voor iedereen vanaf een jaar of tien tot 122 jaar en vijf maanden.
Naar het boek

 

 

Ergens

Dit boek gaat over een bergbeklimmer. Hij klimt naar een hoge top met zijn vlag.
Maar dan waait hij weg.
Hij komt terecht in een land zonder schaduwen. Alles is er het beste van overal. En alles is er van iedereen. Toch is de bergbeklimmer niet gelukkig. Hij wil alleen maar graag naar huis.
Joke van Leeuwen maakte met Ergens een verrassend beeldverhaal voor alle leeftijden.
Voor haar werk ontving ze vele prijzen, waaronder de Gouden Griffel, het Gouden Penseel, de Woutertje Pieterse Prijs, de Theo Thijssen-prijs en de Constantijn Huygens-prijs.
Naar het boek

 

Feest van het begin

Deze roman is gebaseerd op de memoires van Charles-Henry Sanson, de beul die van 1739 tot 1806 in Parijs leefde. Joke van Leeuwen neemt de lezer mee terug naar de tijd van de Franse revolutie. De tijd dat er nog koetsen reden, chirurgijns werkten, de eerste kranten werden gedrukt en de guillotine zijn entree maakte. Van Leeuwen laat in deze prachtige roman haar personages geluk nastreven - hoopvol tot op de laatste bladzijde en nog lang daarna. 'Woorden en zinnen die geproefd moeten worden... Een feest: fijnmazig, weemoedig en toch een sprankel hoop.' De Morgen
Naar het boek

 

Fien wil een flus

Fien geeft een feest voor haar vrienden.
‘Wat wil je hebben?’ vragen ze aan Fien.
‘Een flus,’ antwoordt Fien.
Maar niemand weet wat een flus is…
Weet Fien het zelf eigenlijk wel?
Iedereen bedenkt iets moois voor Fien.
En dan is het feest!

Een vrolijk verhaal voor de beginnende lezer.
Naar het boek

 

Maar ik ben Frederik, zei Frederik

Frederik werkt al jarenlang op het Knipkantoor, waar hij nieuws uit de krant knipt en er stapeltjes van maakt. Op een dag stopt hij een uitgeknipt bericht stiekem in zijn broekzak. En dan gebeurt het. Frederik wordt kleiner en jonger. Hij wordt zo jong als een kind. Niemand herkent hem meer. `Maar ik ben Frederik, zegt Frederik tegen iedereen. De enige die luistert is het meisje Frommel. Kan zij Frederik helpen?
Naar het boek

 

Iep!

Op een dag ziet Warre onder een struik iets vreemds liggen. Hij weet niet of het een vogel is in de vorm van een meisje, of een meisje in de vorm van een vogel. Hij neemt het wezentje mee naar huis. Zijn vrouw Tine wil het houden, alsof het haar eigen kind is. Maar het heeft vleugels… Joke van Leeuwen schreef en tekende prachtboeken als De metro van Magnus, Deesje, Een halve hond heel denken en Toen mijn vader een struik werd. Voor haar oeuvre kreeg ze in 2000 de Theo Thijssen-prijs en in 2012 de Constantijn Huygens-prijs. Iep! is een van haar succesvolste boeken. Het werd bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs, de Gouden Uil, de Jonge Gouden Uil en een Zilveren Griffel en werd in 2010 verfilmd.
Naar het boek

 

Waarom lig jij in mijn bedje?

Het is tijd om te gaan slapen. Maar ligt iedere knuffel wel in zijn eigen bedje? En is er voor het lappenpopje écht geen bedje over? Gelukkig, er is nog een plekje. Welterusten! Waarom lig jij in mijn bedje? is een leporello: een boek dat uit één lange, in harmonicavorm gevouwen strook bestaat.
Naar het boek

 

 

Het moet nog ergens liggen

'Ik zit op een bank en de stad komt voorbij / en de drukte heeft doelen en tassen', zo begint de serie 'Visioenen', met gedichten die aan Hadewych doen denken en die een boven jezelf uitstijgende ervaring verbeelden.
Het openingsgedicht 'Binnenkomst' en het slotgedicht 'Erbarm u' omarmen vier series waarin steeds zwaarte en lichtheid in evenwicht worden gehouden.
Joke van Leeuwen verrijkte natuurlijk ook deze bundel met haar eigenzinnige grafische beelden.
Naar het boek

 

De onervarenen

Het zit de jonge, in armoede levende Odile en haar man Koben niet mee als zij in 1847 hun boerderij dienen te verlaten. Waarom zouden ze niet ingaan op het aanbod van de Maatschappij voor Overzeese Volksplanting, die hun een gouden toekomst voorspiegelt aan de andere kant van de oceaan? Samen met vijftig streekgenoten wagen ze de oversteek, vol hoop, om na de uitputtende bootreis aan hun lot overgelaten te worden in een tropisch land. Passen ze zich aan of houden ze vast aan hun gewoontes? Zal het hun lukken daar een nieuw, goed leven op te bouwen?
Naar het boek

 

Ozo heppie

Ozo heppie

Ik voel me ozo heppie,
zo heppie deze dag
en als je vraagt: wat heppie
als ik eens vragen mag,
dan zeg ik: hoe wat heppie,
wat heppik aan die vraag,
heppie nooit dat heppieje
dat ik hep vandaag?

Voor deze speciale editie van haar alom geliefde versjesbundel maakte Joke van Leeuwen tien gloednieuwe gedichten. Het resultaat: een verzameling sprankelende, speelse poëzie waar groot en klein nog heppiejer van wordt. Met illustraties van Joke van Leeuwen zelf.
Naar het boek

 

Toen mijn vader een struik werd

Voordat Toda s vader een struik wordt, is hij banketbakker. Iedere dag staat hij voor dag en dauw op om wel twintig soorten gebakjes te maken en drie soorten taart. Tot op een dag alles verandert. In het zuiden breken gevechten uit en Toda s vader moet erheen om het land te verdedigen. Gelukkig heeft hij het handboek Wat Elke Soldaat Moet Weten. Hierin staat precies hoe hij zich met takjes en bladeren kan verkleden als struik, zodat de vijand hem niet herkent. Toda blijft met haar oma achter in de stad, maar ook daar is het niet langer veilig. Ze wordt naar haar moeder gestuurd, die in het buurland woont. De reis ernaartoe is vol avonturen en gevaar. Maar Toda geeft niet op. Ze moet haar moeder vinden!
Naar het boek

 

Tikken tegen de maan

Joke van Leeuwen verzamelde voor kinderen vijftig schitterende gedichten van Nederlandstalige dichters die debuteerden na 1945, pakweg van Annie M.G. Schmidt tot nu. Bij elk gedicht staat een tekening, telkens van een andere illustrator. Op twee na zijn alle tekeningen gloednieuw en speciaal voor dit boek gemaakt. Zo biedt deze bloemlezing tegelijk een fraaie staalkaart van de Nederlandstalige poëzie voor kinderen en van de moderne illustratiekunst in Nederland en Vlaanderen. Met o.a.: Annie M.G. Schmidt, Hans Andreus, Willem Wilmink, Wim Hofman, Ed Franck, Wiel Kusters, André Sollie, Eva Gerlach, Daniel Billiet, Elma van Haren, Ted van Lieshout, Pat Donnez, Geert De Kockere, Bart Moeyaert, Klaas Verplancke, Sieb Posthuma, Gerda Dendooven, An Candaele, Peter Vos, Paul Verrept, Mance Post, Toon Tellegen, Kaatje Vermeire, Peter van Hugten, Marit Törnqvist, Carll Cneut, Thé Tjong-Khing, Kitty Crowther en vele anderen.
Naar het boek

 

Ga je mee naar Toejeweetwel

Welkom in Toejeweetwel, de wondermooie wereld van Joke van Leeuwen. Deze bundel bevat de volgende grappige, avontuurlijke en fantasierijke kinderboeken:

De metro van Magnus – Magnus tekent zijn eigen metro en verdwaalt in Doolhoven, Valkuilen en Unieke Rotspartijen.
Een huis met zeven kamers – Alle zeven kamers hebben een verhaal. In beeld, in tekst, in beeld en tekst door elkaar.
Het weer en de tijd – Max wint een wedstrijd en mag een weekend samen met zijn ouders naar een vakantiehuisje. Of is daar nóg iemand?
Ozo heppie – de versjes en gedichten, met het beroemde titelvers waar je elke keer weer heppie van wordt.

Maar er is méér, zoals een sinterklaasverhaal, een verjaardagsverhaal en een reisverhaal die verspreid werden gepubliceerd. Voor iedereen van een jaar of acht (en ouder!)
Naar het boek

 

Toen ik

Dit boek gaat over mij
en over een held
en over een koningin
en over een tijger en een club en een duif
en nog veel meer.

In een humoristische en speelse mengeling van tekeningen, handschrift en boekletters vertelt Deef over wat hij meemaakt en fantaseert.
Naar het boek

 

Waarom een buitenboordmotor eenzaam is

Volledig herziene, vierde druk van het succesboek van Joke van Leeuwen. Waarom heet je Jansen als je Jansen heet? Waarom waren eieren vroeger geen eieren? En waarom hebben we geen zeventigduizend letters? Joke van Leeuwen geeft in Waarom een buitenboordmotor eenzaam is een antwoord op al die prangende vragen. Maar ze heeft het over nog veel meer. Over aapmensen die geen mensapen zijn bijvoorbeeld. En aan het eind van het boek leren we goocheltrucs uit het Nederlandse woordencircus. Komt dat zien! (en lezen) Dit is een boek over taal, over onze taal: het Nederlands. Joke van Leeuwen vertelt aanstekelijk en origineel over het Oudnederlands van heel lang geleden en het moderne Nederlands van vandaag. Kennis wordt luchtig geserveerd. Taal dient hier om te spelen. Joke van Leeuwen illustreerde het boek zelf. Voor deze vierde druk heeft vormgever Koen Bruyñeel een nieuwe kaft ontworpen. Ook is de spelling aangepast aan de recentste regels en is de inhoud geactualiseerd.
Naar het boek

 

Woorden op bezoek. Een keuze uit de gedichten

Joke van Leeuwen (Den Haag, 1952) is veelzijdig: ze schrijft proza voor kinderen en volwassenen, poëzie, ze is illustrator, maakt theaterprogramma's en treedt op als performer. Ze ontving voor haar werk vele prijzen, waaronder de Theo Thijssenprijs, de C. Buddingh'-prijs voor haar dichtbundel Laatste lezers (1994) en de Constantijn Huygensprijs 2012 voor haar hele oeuvre.
Voor deze bloemlezing maakte Joke van Leeuwen zelf een keuze uit haar poëzie.
Naar het boek