0
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk

Auteur van de Maand: Philip Kerr

Het is juni: de maand van De Spannende Boekenweken (6 juni t/m 24 juni). Auteur van de Maand is daarom de Schotse Philip Kerr, wiens reeks rond de sarcastische privédetective Bernie Gunther favoriet is bij veel van onze medewerkers.

Eind maart overleed Philip Kerr op 62-jarige leeftijd. Een paar weken geleden verscheen het dertiende deel uit zijn reeks: Vergeven en vergeten. Een veertiende deel, Metropolis, staat aangekondigd voor volgend jaar. 

Berlijnse trilogie

De Berlijnse trilogie bevat de eerste drie boeken over Bernie Gunther, een van de meest geroemde fictieve privédetectives ter wereld: Een Berlijnse kwestie, Het handwerk van de beulen en Een Duits requiem.
Berlijn, jaren dertig. Voormalig politieagent Bernie Gunther dacht dat hij alles wel had gezien. Totdat hij als privédetective aan de slag gaat en elke nieuwe zaak hem verder doet wegzinken in de grimmige excessen van de nazi-subcultuur. Nu, na de oorlog, te midden van de vervallen keizerlijke pracht en praal in Wenen, ontdekt Bernie een nalatenschap die de oorlogsmisdaden doet verbleken…
Bekijk dit boek

 

De een van de ander

München, 1949: een stad waar schimmige handel, hebzucht en vluchtende oorlogsmisdadigers samen komen. Ook na de oorlog is het een plek vol verraad. Privédetectives krijgen heel wat onfrisse zaken aangeboden, zoals het uitwissen van iemands naziverleden en het uitzoeken van claims op geroofde goederen. Het vervult Bernie Gunther met afschuw – maar zorgt ook voor geld in zijn portemonnee. Dan wordt hij ingehuurd door een vrouw wier echtgenoot, een oorlogsmisdadiger, is verdwenen. Ze wil graag de bevestiging dat hij dood is. Het lijkt een eenvoudige klus, maar in naoorlogs Duitsland is niets eenvoudig en is niets wat het lijkt te zijn.
Bekijk dit boek

 

Een stille vlam

1950. Bernie Gunther is met vele Duitse landgenoten naar Buenos Aires uitgeweken, waar alleen de hoofdcommissaris van de politie zijn identiteit kent. Dan wordt een jong meisje vermoord onder gruwelijke omstandigheden, die verdacht veel lijken op die van de laatste zaak waar Bernie aan werkte in Duitsland en die hij nooit wist op te lossen. Het hoofd van de geheime politie vermoedt dat de moordenaar moet worden gezocht onder een van de duizenden ex-nazi’s die na 1945 in Argentinië zijn neergestreken. Wie anders dan Bernie Gunther kan hij vervolgens om hulp vragen? In de zoektocht naar de dader komt Bernie meer te weten dan waar de Argentijnse geheime dienst op had gerekend.
Bekijk dit boek

 

Als de doden niet herrijzen

Berlijn 1934. De nazi’s zijn anderhalf jaar aan de macht en de stad bereidt zich voor op de Olympische Spelen van 1936. Sinds zijn gedwongen ontslag bij de politie is Bernie Gunther als privédetective in dienst van het beroemde Adlon hotel. Hier raakt hij na de ontdekking van twee lijken, dat van een zakenman en een Joodse bokser, betrokken bij de activiteiten van twee hotelgasten. De een is een linkse journaliste die Amerika wil bewegen de Spelen in Berlijn te boycotten; de ander een Duits-Joodse gangster, die de Spelen wil gebruiken om zichzelf en de maffia te verrijken. Bernie komt op het spoor van een veelomvattend netwerk, dat uit is op de grote sommen geld die de nazi’s bereid zijn te spenderen om daarmee het ‘nieuwe’ Duitsland aan de wereld te kunnen tonen.
Bekijk dit boek

 

Grijs verleden

1954. Bernie probeert op Cuba aan een gevaarlijke klus te ontkomen. Hij chartert een bootje, maar helaas wordt hij opgepikt door de Amerikaanse kustwacht. Na uitgebreid verhoor wordt hij naar Berlijn gebracht. Daar krijgt hij de keuze voorgelegd tussen spioneren voor de Franse geheime dienst of veroordeeld worden voor moord. Voor zijn nieuwe baan moet hij krijgsgevangenen verwelkomen die naar Duitsland terugkeren, en daarbij uitkijken naar een specifiek persoon: een Franse oorlogsmisdadiger en lid van de Franse SS, die zich heeft uitgegeven voor een Duitse Wehrmacht-officier. De Fransen willen niets liever dan op meedogenloze wijze afrekenen met deze man. Maar intussen dreigt Bernies eigen verleden als krijgsgevangene hem op onverwachte wijze in te halen.
Bekijk dit boek

 

Praag fataal

September 1941. Wanneer Bernie Gunther van het Oostfront terugkeert naar huis, treft hij een onherkenbaar veranderd Berlijn aan. Hij pakt zijn oude baan bij de afdeling Moordzaken toch weer op en begint een affaire met een leuke jongedame. Maar Bernie is gedwongen alles per direct uit zijn handen te laten vallen wanneer de nieuwe Reichsprotector van Bohemen en Moravië, Reinhard Heydrich, hem op nogal dwingende wijze uitnodigt om een weekend door te brengen in diens landhuis in Praag. Het is een uitnodiging die Bernie graag bespaard was gebleven – vooral wanneer hij erachter komt dat de andere gasten allemaal kopstukken van de SS en de SD zijn. Het weekend ontspoort vrijwel meteen doordat er een dode wordt gevonden in een kamer die van binnenuit op slot was.
Bekijk dit boek

 

De man zonder adem

Berlijn, een maand na de verpletterende nederlaag bij Stalingrad in de winter van 1943. Bernie Gunther werkt voor het Bureau Oorlogsmisdaden van de Wehrmacht. Volgens Hitler is Duitsland aan de winnende hand, maar het leger weet wel beter. Het moreel is laag, de discipline in gevaar. Een massamoord op Poolse officieren zou een signaal zijn aan de troepen: vecht of sterf. Maar zijn de geruchten waar? Bij uitzondering willen de Wehrmacht en minister van propaganda Goebbels hetzelfde: onweerlegbaar bewijs van Russische gruweldaden. Beide partijen zijn het erover eens dat het onderzoek moet worden geleid door een professional. Dus vertrekt Bernie naar Smolensk, waar de waarheid ondergeschikt is aan propaganda...
Bekijk dit boek

 

De vrouw van Zagreb

In de zomer van 1943 wordt Bernie Gunther bij Goebbels ontboden. Omdat hij een onplezierige klus in Smolensk tot een goed einde bracht, heeft hij er nog een verdiend. Goebbels wil dat ‘zijn’ Babelsberg Studio’s Hollywood overtreffen. Hij bemoeit zich overal mee en legt het aan met actrices. Zijn nieuwste ster, Dalia Dresner, wier vader kort geleden spoorloos is verdwenen, weigert nog mee te werken. Ze dreigt terug te gaan naar haar man in Zwitserland en haar fantastische filmcarrière te vergooien. Bernie denkt dat ze gewoon van Goebbels af wil, maar houdt wijselijk zijn mond. Hij bezoekt de femme fatale, die zegt dat hij naar Zagreb moet. En dat is nog maar het begin van alle ellende waar ze hem bij betrekt...
Momenteel alleen verkrijgbaar als e-book.
Bekijk dit boek

 

De schaduw van de stilte

Zoals eerder in Praag fataal en Grijs verleden schrijft Kerr zowel over nazi-Duitsland als over de Koude Oorlog. Het is winter en de Rivièra is leeg en een beetje treurig. Sinds de oorlog heeft Bernie Gunther verschillende baantjes gehad. Nu is hij in het befaamde Grand Hôtel du Cap-Ferrat de conciërge die alles kan ritselen, zelfs een bridgepartner voor misschien wel de rijkste en beroemdste auteur ter wereld: William Somerset Maugham.
Maar Maugham wil ook advies van Bernie. Hij wordt gechanteerd, misschien vanwege zijn onorthodoxe levensstijl. Of misschien omdat hij voor de Britse geheime dienst heeft gewerkt, want de chanteurs zijn spionnen…
Bekijk dit boek

 

Pruisisch blauw

1956 Bernie Gunther is op de vlucht. Erich Mielke, hoofd van de Oost-Duitse Stasi, had hem opgedragen een kennis te vergiftigen, maar zijn geweten heeft het gewonnen van zijn missie. Nu moet hij Mielke telkens een stap voor zijn om in leven te blijven. De man die hem moet binnenbrengen is een ex-collega en Bernie moet automatisch denken aan de laatste klus die ze samen hebben geklaard. In 1939 werden ze door Reinhard Heydrich op Hitlers verblijf de Berghof ontboden om een moord op te lossen. Hoewel er meerdere landen en zeventien jaar zitten tussen de moord in de Berghof en zijn huidige hachelijke situatie, leiden de twee situaties tot misschien wel Bernies vreemdste lotgevallen tot nu toe. Bernie zal moeten erkennen dat hij nog ongedane zaken heeft in zijn vaderland.
Bekijk dit boek

 

Vergeven en vergeten

München, 1957. Na verschillende carrières werkt Bernie Gunther nu voor een verzekeringskantoor. Bernie wordt naar Athene gestuurd om een claim voor een gezonken schip van een Duitser te onderzoeken. Als hij ontdekt dat het schip ooit toebehoorde aan een Griekse Jood die werd gedeporteerd naar Auschwitz, is hij ervan overtuigd dat dit geen ongeluk was, maar wraak. Dan wordt de Duitser dood gevonden, vermoord. De Griekse politie haalt Bernie over om te assisteren bij het moordonderzoek en hij wordt wederom meegezogen in de zwarte geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de deportatie van de Joden van Thessaloniki.
Bekijk dit boek

 

Meer van Kerr

De serie rond Bernie Gunther is zeker niet het enige wat van Philip Kerr verschenen is. Kerr schreef nog een stuk of 12 andere thrillers, waaronder twee 'voetbal-thrillers' rond de coach/trainer Scott Manson. Onder de naam van P.B. Kerr creëerde de schrijver een Young-Adult reeks. Van deze Kinderen van de lamp-reeks verschenen alleen de eerste drie delen in het Nederlands: Het Achnaton interview, De blauwe djinn van Babylon, en De slangenkoning van Kathmandu. Helaas niet meer leverbaar, maar een speurtocht in het tweedehands circuit meer dan waard!

Foto Philip Kerr op deze pagina: Alberto Estevez / EPA via NRC
Foto Philip Kerr op homepage: Stephane Grangier / Corbis / Getty via The New Yorker

Philip Kerr

Philip Kerr - Bernie Gunther in het Engels

Berlin Noir

Berlin Noir

Philip Kerr
€ 21,95
The One From The Other

The One From The Other

Philip Kerr
€ 11,50
If the Dead Rise Not

If the Dead Rise Not

Philip , Kerr
€ 18,50
Field Grey

Field Grey

Philip Kerr
€ 11,50
A Man Without Breath

A Man Without Breath

Philip Kerr
€ 12,95
Lady From Zagreb

Lady From Zagreb

Philip Kerr
€ 8,95
The Other Side Of Silence

The Other Side Of Silence

Philip Kerr
€ 12,95
Prague Fatale

Prague Fatale

Philip Kerr
€ 8,95
Prussian Blue

Prussian Blue

Philip Kerr
€ 8,95
Greeks Bearing Gifts

Greeks Bearing Gifts

Philip Kerr
€ 18,95