0
 • Geen verzendkosten vanaf €15,-
 • Uw cadeaus gratis ingepakt
 • Bestellen zonder account mogelijk

De Bachbijbel

 • Bach Bijbel - carousel1
 • Bach Bijbel - carousel2
 • Bach Bijbel - carousel3

Het meest bijzondere document uit Bachs leven is nu beschikbaar als unieke facsimile-uitgave. Een heruitgave die er precies zo uitziet als het origineel. Compleet met eigenhandige aantekeningen van Bach zelf.

Deze Bijbel uit het boekenbezit van Bach, heeft hij intensief gebruikt. Hij onderstreepte passages, corrigeerde fouten, en zette er zelf opmerkingen bij. Het origineel bevindt zich in een bibliotheek in Amerika. De Friese uitgever Van Wijnen heeft er een unieke kunstfacsimile van gemaakt. Drie enorme boekdelen in een fraaie houten kist, in een beperkte oplage, voor liefhebbers van bijzondere Bijbels en voor liefhebbers van de muziek van Bach.

Unieke kans om de Bachbijbel in te zien!

Van 5 t/m 18 maart 2018 (Boekenweek 10 - 18 maart) is de Bachbijbel in te zien bij Boekhandel Donner. Tevens zal het speciale inzage-exemplaar op 14 maart 2018 door Donner worden getoond in De Doelen, voorafgaand aan en na afloop van de uitvoering van de Johannes Passion door Ton Koopman en Amsterdam Baroque Orchestra.

Een uniek Bach-document
Bach als theoloog. Velen hebben het al gezegd: Bach was als componist een Bijbel-uitlegger van de eerste orde. Maar was hij echt intensief met de Bijbel bezig? Deze Bijbel-uitgave levert het bewijs: Bach las en bestudeerde zijn Bijbel intensief, met de pen in de hand. De Bijbeltekst was hem lief: als hij bij het Bijbellezen een tikfout tegenkwam, schreef hij een correctie in de kantlijn. Voor wie de muziek en de mens Bach liefheeft, een unieke aanwinst. 

Een gelimiteerde, genummerde editie
Van de Bach-Bijbel worden wereldwijd ten hoogste 1000 met de hand genummerde exemplaren gedrukt. Daarmee is elk exemplaar van de Bijbel uniek.

Bestel met € 700,- korting
De definitieve prijs van de uitgave bedraagt € 5500,00. Tot 01-01-2019 betaalt u echter slechts € 4800,00. Zo wordt aanschaf van deze exclusieve uitgave wel erg aantrekkelijk.

De betaling van deze unieke facsimile uitgave van de Bachbijbel kunt u op de volgende manier afhandelen:

 • U voldoet het gehele bedrag in de winkel contant of met pinpas/creditkaart, waarna u de Bachbijbel binnen 48 uur naar wens bezorgd krijgt of bij Donner kunt afhalen.
 • U doet een aanbetaling van 10% in de winkel, waarna wij u berichten wanneer de Bachbijbel bij Donner voor u klaarstaat; bij afhalen voldoet u het resterende bedrag.  
 • Wij sturen u een factuur die u vervolgens voldoet; direct na ontvangst van het bedrag op onze rekening zetten wij uw bestelling in gang - verzenden of afhalen naar wens.
 • U kunt de Bachbijbel ook via onze website bestellen; voorwaarden vindt u aldaar.

Bestel hier uw exemplaar

_________________________________________________________________

De Bijbel van Bach
Compleet met eigenhandige aantekeningen van Bach zelf

Bach leefde van 1685 tot 1750, zo’n driehonderd jaar geleden.
Een verrassend groot aantal documenten uit zijn leven is bewaard gebleven.
Slechts één document is ons overgeleverd dat voor niemands ogen bestemd was, maar alleen voor Bach zelf. Dat zijn de aantekeningen die hij maakte in zijn Bijbel. Die zag buiten hemzelf wellicht alleen zijn vrouw Anna Magdalena.
De Bijbel was voor Bach geen boek voor de boekenplank, of slechts een bron voor zijn muziek. Bach bestudeerde de Bijbel zorgvuldig. Hij zette strepen onder zinnen, hij maakte opmerkingen in de marge, corrigeerde zetfouten en voegde zelfs ontbrekende woorden uit citaten van Luther toe.

Bijbellezen met Bach
In het werk van Johann Sebastian Bach speelt de Bijbel een centrale rol. Een groot deel van de teksten die Bach op muziek zette is rechtstreeks uit de Bijbel afkomstig. De Bijbel die bij Bach op zijn werktafel lag wordt nu voor ieder toegankelijk. Van deze volstrekt unieke driedelige “Bach-Bijbel” is nu een heel bijzondere zogenaamde facsimile-heruitgave verschenen.
Zo kunt u meelezen met Bach.

De “Bach-Bijbel” is ook bekend als de Calov-Bijbel. Abraham Calovius verzorgde de driedelige uitgave. De Bach-Bijbel is behalve een Bijbel ook een Bijbelcommentaar. Calov voegde aan de Bijbeltekst kanttekeningen en commentaren toe. Daarvoor putte hij uit de werken van Luther.
De Bach-Bijbel is dus niet alleen een uniek emotioneel monument: lezen in de Bijbel die Bach las. Maar ook een directe toegang tot de geestelijke leefwereld van Bach: door deze teksten liet Bach zijn geloof voeden en ondersteunen.

__________________________________________________________________________________

Bachs Bijbel | informatie

Deze unieke facsimile-heruitgave is vervaardigd in een bijzonder samenwerkingsproject van bedrijven in de Verenigde Staten, Polen en Nederland. In St. Louis (waar de Bijbel bewaard wordt) is het zeer omvangrijke werk bladzijde voor bladzijde gedigitaliseerd in een uiterst hoge resolutie van 90 tot 100 MB per pagina. De bestanden zijn overgeseind naar Polen, waar ze door specialisten zijn bewerkt, en waar voor uitgaven als deze geavanceerde druk- en bindtechnieken zijn ontwikkeld. Initiatief en coördinatie liggen bij de Franeker uitgeverij Van Wijnen, die de wereldrechten voor deze heruitgave verwierf.

Voor een ieder die zich intensief, professioneel en/of emotioneel, met de muziek van Bach en met zijn leefwereld bezighoudt is het een opwindend idee dat het bezit van deze Bijbel nu mogelijk is geworden.

Bachs Calov-Bijbel is nu voor het eerst beschikbaar. Niet eerder werd dit unieke werk heruitgegeven.

 • De Calov/Bach-bijbel bevat maar liefst 4665 bladzijden, en telt drie enorme boekdelen, gebonden in leer. Het formaat van de drie boekdelen is 33,0 cm. bij 19,5 cm.
 • Elk exemplaar van de facsimile-heruitgave is afzonderlijk met de hand genummerd.
 • Aan de uitgave wordt een commentaarband toegevoegd, geschreven door een internationaal gezelschap van deskundigen onder leiding van prof. dr. Albert Clement, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht (als zodanig ook werkzaam aan University College Roosevelt, het International Honors College van de UU in Middelburg) internationaal topdeskundige op het gebied van het theologisch Bach-onderzoek. In deze commentaarband zal uitvoerig worden stilgestaan bij de geschiedenis van de Calov-bijbel, de aantekeningen die Bach maakte, de mogelijke verbanden van deze aantekeningen met het oeuvre van Bach en de Lutherse denk- en leefwereld waarin Bach werkte en ademde. De commentaarband zal in vier talen verschijnen: de volledige tekst in Duits en Engels, met uitvoerige samenvattingen in Japans en Nederlands. Alle aantekeningen van Bach zullen integraal worden getranscribeerd en waar nodig van commentaar voorzien. Deze commentaarband zal naar verwachting in 2018 of 2019 verschijnen, en wordt aan alle kopers van de facsimile kosteloos nagezonden.
 • Het papier is speciaal voor deze heruitgave gemaakt en is in meerkleurendruk bedrukt, zodat elke nuance van de originele boekwerken én van de inkt waarmee Bach schreef wordt weergegeven.

__________________________________________________________________________________ 

Deskundigen over de Bach-Bijbel

David O. Berger
Emeritus-bibliothecaris van Concordia Seminary Library in St. Louis, waar de Bach-Bijbel wordt bewaard.

“Bij zijn overlijden in 1750 liet Bach ook zijn driedelige Bijbel na. Deze Calov-Bijbel geeft een uniek inzicht in de manier waarop Bach met de Bijbel omging. Hij voegde ontbrekende woorden toe, onderstreepte zinsneden en voegde kanttekeningen toe. Het is duidelijk dat Bach intensief met de Bijbel omging.

De facsimile-heruitgave van Uitgeverij Van Wijnen maakt deze muzikale en theologische schat beschikbaar voor liefhebbers en bestudeerders van Bach, en voor verzamelaars van bijzondere facsimile-heruitgaven. Het is Concordia Seminary een vreugde samen met de uitgever deze waardevolle boekbanden toegankelijk te maken voor een wereldwijd publiek.”

____________________________________

Nikolaus Harnoncourt (1929 - 2016)
Samen met Gustav Leonhardt de eerste die een complete opname van Bachs cantates met gebruikmaking van barokinstrumenten voltooide.

“Bachs Bijbel is voor elke musicus die zijn muziek uitvoert en voor ieder die zijn muziek liefheeft hoogst interessant. – Hoe heeft hij zijn Bijbel gelezen – wat heeft hij er bij genoteerd? Mijn beste wensen voor dit schone project.”

____________________________________

Ton Koopman
Organist, clavecinist, dirigent, hoogleraar historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk te Leiden

“De Bach/Calov-Bijbel is een uniek document. J.S. Bach becommentarieert de bijbel, dit exemplaar is bewaard. Velen hebben ervan gehoord, weinigen hebben hem gezien. Ik behoor tot die weinigen en juich een publicatie ten zeerste toe.”

____________________________________

Jos van Veldhoven
Artistiek leider van De Nederlandse Bachvereniging

“Het is altijd spannend om iets te horen wat Bach gehoord kan hebben (historische orgels bijvoorbeeld) of te zien wat Bach gezien kan hebben. Of te lopen over de tegels waarop Bach liep. In de Bach/Calov-Bijbel kun je bladeren in het boek waarin Bach veel moet hebben gelezen en soms ook zijn gedachten neerschreef.

We kunnen even naast hem zitten…”

____________________________________

Christoph Wolff
Hoogleraar Musicologie, Harvard University en Directeur van het Bach-Archiv, Leipzig

"Een facsimile van Bachs Calov-Bijbel laat ons zien dat de componist Bach altijd begon als lezer wanneer hij geestelijke teskten op muziek zette. Het bestuderen van deze Bijbel met zijn gezaghebbende theologische commentaren wordt er een stuk gemakkelijker door, en dat zal zeker leiden tot een beter en dieper begrip van de nauwe relatie tussen tekst en muziek in Bachs kerkmuziek."

____________________________________

Masaaki Suzuki
Dirigent van het Bach Collegium Japan

“Ik heb een aantal jaren geleden een poging gedaan de Bach-Bijbel naar Japan te halen. Dat is toen niet gelukt. Via deze bijzondere facsimile-uitgave kunnen we hem nu hier in Japan en overal ter wereld bekijken en in alle rust bestuderen.”

____________________________________

Albert Clement
Organist en hoogleraar musicologie, gespecialiseerd in theologisch Bach-onderzoek

De ontdekking van Bachs Calov-commentaar is zonder twijfel de belangrijkste Bach-vondst uit de twintigste eeuw geweest. Niet alleen kon aan de hand van Bachs eigen aantekeningen met vele (doorgaans door ideologieën ingegeven) vooroordelen over de componist worden afgerekend, maar deze aantekeningen informeren ons ook over het geloofsleven van deze overtuigde lutheraan - en daarmee over zijn werk, dat met dat geloofsleven onlosmakelijk verbonden is. Nu, ruim 250 jaar na het overlijden van Bach en aan de vooravond van de 500-jarige herdenking van de Lutherse Reformatie, is het de hoogste tijd om deze Fundgrube nader te ontsluiten en de informatie die deze ons biedt breed toegankelijk te maken.