0
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk

Barts boeken van 2018: Wees onzichtbaar, Raadselvader en Endangered

do 3 januari 2019

door Bart Fase | Afdeling Kunst & Wetenschap

Murat Isik, Wees onzichtbaar
Ambo Anthos

Het boek dat het afgelopen jaar de meeste indruk op me maakte is Wees onzichtbaar van Murat Isik. Als winnaar van de Boekhandelsprijs en de Libris Literatuurprijs heeft dit boek natuurlijk al veel aandacht gehad, en veel kopers gevonden, maar dat is zeker verdiend.
Tijdens het lezen betrapte ik mezelf geregeld op nostalgische verlangens naar de Amsterdamse Bijlmer, een wijk waar ik nooit heb hoeven zijn en waarvan ik ook niet dacht er ooit naartoe te willen. Die verlangens overvielen me nota bene tijdens een vakantie in Ierland, waar de prachtige landschappen gehuld in een zonnetje dat weerrecords van de jaren '70 verbrak, ongemerkt aan me voorbij gingen. Overdonderend.

Naar het boek

 

Jolande Withuis, Raadselvader
De Bezige Bij

Van de afdeling waar ik werk tip ik nog Raadselvader van Jolande Withuis, dat reeds in februari uitkwam. Een goed geschreven en persoonlijk verhaal van de winnares van onze eigen Donnerprijs.

Naar het boek 

 

Tim Flach, Endangered
Abrams 

Tot slot nog een uitermate eervolle vermelding voor het magistrale fotoboek Endangered, van Tim Flach, dat door veel te weinig mensen is gezien. In prachtige, haarscherpe beelden toont hij ons de dieren die er door ons toedoen spoedig niet meer zullen zijn als we niet heel snel iets veranderen. Die verandering kan volgens Flach alleen effectief plaatsvinden als we weten wat er op het spel staat. Het moet concreet gemaakt worden, willen we er om geven.
Laten we er alles aan doen om te zorgen dat dit belangrijke boek over 10 jaar niet slechts een aandenken is aan vervlogen tijden.

Naar het boek

Bart Fase
Bart Fase Afdeling Kunst & Wetenschap

Over Bart Fase

Bart begon bij Donner als vrijwilliger bij de verhuizing en werd daarna betaald voor zijn werkzaamheden. Niet dat dat uitmaakt; zijn salaris vloeit toch weer grotendeels de winkel in. Voor zijn toekomstdroom van een boekenkast die een hele huiskamermuur beslaat, moet immers wel iets gedaan worden...