0
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk

Bekroond in 2020

Bekroond in 2020

Ook in het afgelopen jaar werden er gewoon literaire prijzen uitgedeeld. De winnaars van een aantal prestigieuze prijzen hebben we op deze pagina voor u op een rij gezet.

Hebban Thrillerprijs 2020

Hebban Thrillerprijs 2020

01 juni 2020
Het bloemenmeisje
Anya Niewierra

Het bloemenmeisje van Anya Niewierra is een zinderende psychologische thriller over moederschap, verraad en menselijk onvermogen.

Anya Niewierra is de schrijfster van de thrillers Vrij uitzicht en Het Dossier. Ze woont, werkt, schildert en schrijft in Zuid-Limburg en in de Pyreneeën. Zowel haar jeugdjaren binnen de serene abdijmuren van Gymnasium Rolduc als het deels wonen in Frans Catalonië hebben Niewierra geïnspireerd tot het schrijven van Het bloemenmeisje. Haar meest recente boek is De camino (2021).

 

bestel boek
Winnaar Libris Literatuur Prijs 2020

Winnaar Libris Literatuur Prijs 2020

22 juni 2020
Uit het leven van een hond
Sander Kollaard

Uit het leven van een hond beslaat een zaterdag uit het leven van Henk van Doorn, 56, IC-verpleegkundige, alleenstaand. Hij wordt wakker, ontbijt, laat de hond uit, doet boodschappen. Het wordt allesbehalve een doodgewone zaterdag als Henks hond ziek blijkt. Het dier zal sterven, niet vandaag of morgen, maar binnen afzienbare tijd. Dat gegeven gaat als een sleepnet over de bodem van de dag en haalt de gebruikelijke gedachten boven: dat de tijd maar één richting kent; dat we zo kwetsbaar zijn; dat we zo eenzaam zijn, hoeveel liefde we ook vinden. Henk heeft het grote talent om uit een acuut besef van sterfelijkheid een krachtig carpe diem te putten: leef het leven ten volle. En dat maakt Uit het leven van een hond tot het tegenovergestelde van een verdrietig boek. Aan het eind van de dag zien we Henk, in helderziende dronkenschap, met zijn hond op de bank. Wat was dit voor een dag? Een reinigende ervaring? Een catharsis? Nee, het was simpelweg een dag, tijd die voorbijging, het leven dat werd geleefd.

bestel boek
Winnaar Gouden Griffel 2020

Winnaar Gouden Griffel 2020

29 september 2020
Uit elkaar
Bette Westera

In Uit elkaar behandelen Bette Westera en Sylvia Weve met hun gedichten en illustraties op een luchtige manier het thema echtscheiding. Een troostend, ontroerend en verrassend kinderboek. Echtscheiding is een thema dat in helaas veel kinderlevens aan de orde is. In ‘Uit elkaar’ weten Westera en Weve dit moeilijke onderwerp op een luchtige en speelse manier te behandelen. Van de eerste prille verliefdheid tot de fase van scheiding en daarna de nieuwe gezinssituaties (die ook voor veel plezier kunnen zorgen), verdichten en verbeelden Westera en Weve deze thematiek in brede zin.

bestel boek
Winner 2020 International Booker Prize

Winner 2020 International Booker Prize

26 augustus 2020
The Discomfort Of Evening
Marieke Lucas Rijneveld

Ten-year-old Jas has a unique way of experiencing her universe: the feeling of udder ointment on her skin as protection against harsh winters; the texture of green warts, like capers, on migrating toads; the sound of 'blush words' that aren't in the Bible. But when a tragic accident ruptures the family, her curiosity warps into a vortex of increasingly disturbing fantasies - unlocking a darkness that threatens to derail them all. A bestselling sensation in the Netherlands, Marieke Lucas Rijneveld's radical debut novel is studded with images of wild, violent beauty: a world of language unlike any other, exquisitely captured in Michele Hutchison's translation.

bestel boek
Winnaar International Booker Prize 2020

Winnaar International Booker Prize 2020

26 augustus 2020
De avond is ongemak
Marieke Lucas Rijneveld

 

Winnaar International Booker Prize 2020

De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld is het schrijnende verhaal van een gereformeerd boerengezin dat wordt getroffen door de dood van een kind. Door de ogen van Jas, die zich ophoudt in het niemandsland tussen kindertijd en volwassenheid, zien we hoe de familieleden elk op hun eigen manier omgaan met het verlies. Vader en moeder zijn volledig verlamd door verdriet en zien niet hoe Jas en haar zusje Hanna en haar broer Obbe ondertussen langzaam ontsporen. Het is een verbluffend romandebuut dat is doortrokken van seksualiteit, geloof en de smerigheid van het bestaan. Marieke Lucas Rijneveld geldt als een van de grootste nieuwe talenten van de Nederlandse letteren. In 2015 debuteerde ze met de meermaals herdrukte dichtbundel ‘Kalfsvlies’, die werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut.

 

bestel boek
Winnaar Libris Geschiedenis Prijs 2020

Winnaar Libris Geschiedenis Prijs 2020

25 oktober 2020
Liever dier dan mens
Pieter van Os

Liever dier dan mens vertelt het verhaal van een Joods meisje uit het getto van Warschau dat de oorlog wist te overleven. "Aan de hand van het overlevingsverhaal van één vrouw schreef Van Os een indringend en onthutsend boek over het vreselijke lot van de Joden, en tegelijkertijd over actuele obsessies met volksaard en identiteit", staat in het juryrapport.

De Libris Geschiedenis Prijs bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro. Van Os won voor het hetzelfde werk dit jaar al de Brusseprijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek.

bestel boek
Winnaar Boekenbon Literatuurprijs 2020

Winnaar Boekenbon Literatuurprijs 2020

12 november 2020
Zwarte schuur
Oek de Jong

Zwarte schuur van Oek de Jong is een roman over leven met trauma en de verwerking ervan, over de vrouwen die Maris in de loop der jaren confronteren met zichzelf en over de kracht van een grote liefde.

-Hier is een schrijver aan het werk die zich niet meer hoeft te bewijzen, die je soeverein en moeiteloos weet te interesseren voor zijn verhaal. ****

-De roman heeft vaart, er is sprake van overduidelijk vertelplezier en een thrillerachtig plot. ****

bestel boek
Winnaar NS Publieksprijs 2020

Winnaar NS Publieksprijs 2020

18 november 2020
De meeste mensen deugen - Een nieuwe geschiedenis van de mens
Rutger Bregman

In dit boek verweeft Rutger Bregman de jongste inzichten uit de psychologie, de economie, de biologie en de archeologie. Hij neemt ons mee op een reis door de geschiedenis en geeft nieuwe antwoorden op oude vragen. Waarom veroverde juist onze soort de aarde? Hoe verklaren we onze grootste misdaden? En zijn we diep vanbinnen geneigd tot het kwade of het goede? Adembenemend, weids en revolutionair – De meeste mensen deugen herschrijft niet alleen de geschiedenis, maar werpt ook nieuw licht op onze toekomst.

bestel boek
The Booker Prize 2020

The Booker Prize 2020

19 november 2020
Shuggie Bain
Douglas Stuart

A heart-wrenchingly moving first novel set in Glasgow during the Thatcher years, Shuggie Bain tells the story of a boys doomed attempt to save his proud, alcoholic mother from her addiction.

bestel boek