• Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
ma 30 mei 2022

Bekroonde graphic novel titels

door Eren Can Korkmaz | Marketing & Contentbeheer

Bekroonde graphic novel titels

In onze vorige blog bespraken wij klassieke literatuurboeken die in stripvorm uitgebracht werden, maar ook binnen het stripgenre bestaan er klassiekers die tot op de dag van vandaag populair zijn. Fans van stripboeken zullen naar alle waarschijnlijkheid bekend zijn met deze tijdloze klassiekers die een impact hadden op het genre. Maar voor lezers die behoefte hebben aan een boek met illustraties en niet weten waar zij moeten beginnen, zijn hier een aantal geliefde titels die een plaats verdienen in iedereens boekenkast.

Watchmen van Alan Moore

Alan Moore is één van de meest gerespecteerde schrijvers in de wereld van stripboeken, maar zijn meesterwerk (die in 2009 verfilmd werd) blijft Watchmen. Een superhelden stripboek dat kritisch is over het concept van superhelden. Watchmen is revolutionair omdat het een realistische weergave geeft van superhelden en waarom zij in sommige opzichten problematisch kunnen zijn. Het boek speelt zich af in een alternatieve tijdlijn waarin superhelden in de jaren ’40 een legitieme vorm van misdaadbestrijding werden. Dit brengt natuurlijk grote culturele, sociale en politieke gevolgen met zich mee, want wie waakt er over de superhelden? Het jaar is 1985 en de spanning tussen de Verenigde Staten en de Sovjet Unie is nog nooit zo hoog geweest. Amerika heeft met hulp van haar sterkste superheld de Vietnam oorlog gewonnen, wat de Sovjet Unie natuurlijk dwarszit. Wanneer een superheld die voor de Amerikaanse overheid werkt wordt vermoord, begint een beruchte vigilante de moord te onderzoeken. De rest van het verhaal mogen wij niet verklappen, maar reken er op dat het spannend en vol wendingen is.

Batman Year One van Frank Miller

Het kiezen van een Batman stripboek voor deze lijst is niet makkelijk, gezien er veel klassiekers bestaan over ‘the world’s greatest detective’. Toch gaat onze keuze naar Batman Year One van Frank Miller, omdat dit stripboek het oorsprongsverhaal van Batman perfect vertelt. Zoals de titel al aangeeft gaat dit boek over het eerste jaar waarin Bruce Wayne besluit misdaad te bestrijden in zijn stad. Natuurlijk loopt dat niet zo soepel als hij had gehoopt, maar het verhaal is vooralsnog meeslepend en spannend. Wie Christopher Nolan’s ‘Batman Begins’ heeft gezien, zal veel elementen uit het verhaal in het boek herkennen, Year One was namelijk de inspiratie voor de film.

Nog een titel die het lezen waard is (en de inspiratie vormde voor het vervolg op Batman Begins; The Dark Knight), is Alan Moore’s The Killing Joke. Waar Year One het oorsprongsverhaal is van Batman is The Killing Joke het oorsprongsverhaal van iedereens geliefde superschurk The Joker. The Killing Joke verteld het verhaal van The Joker vanuit het perspectief en het leven van The Joker. Hierdoor krijg je veel sympathie voor de schurk en snap je de relatie tussen hem en The Batman beter.

Maus van Art Spiegelman

Maus gaat over het tragische leven van Art Spiegelman’s vader, een joodse man die de holocaust overleeft. Waar Maus zich onderscheidt van andere boeken en films over de holocaust, is dat mensen vervangen worden door dieren. Zo worden joodse mensen als muizen, Duitsers als katten, Amerikanen als honden en Polen als varkens afgebeeld. Maus is zeer populair in de literaire wereld en won zelfs een Pulitzerprijs. Het boek behandeld verschillende thema’s, van racisme tot overlevende schuld. Een hartverscheurend verhaal over een donkere periode in mensengeschiedenis. Overigens is het boek ook in het Nederlands verkrijgbaar. 

The Sandman van Neil Gaiman

Dit is niet zozeer één graphic novel maar eerder een stripserie die zeker het proberen waard is. The Sandman gaat over Morpheus, de personificatie van dromen en heerser van de droomwereld. Een groep occultisten besluiten Morpheus gevangen te nemen wat consequenties heeft voor de wereld, aangezien de droomwereld verstoord is. Sommige mensen kunnen niet slapen en anderen kunnen niet meer wakker worden. Wanneer Morpheus weet te ontsnappen besluit hij wraak te nemen op zijn ontvoerders en de droomwereld te herbouwen. The Sandman begon als een horror stripboek maar veranderde gaandeweg in een dark fantasy. Wat Sandman zo leuk maakt is dat thema’s en figuren uit verschillende verhalen en werelden erin voorkomen. Zo komen sommige superhelden en mythische figuren waar wij bekend mee zijn in het verhaal voor. Preludes and Nocturnes is het eerste boek van de serie en geeft ons het oorsprongsverhaal van Morpheus.

From Hell van Alan Moore

Tot slot From Hell, van onze geliefde schrijver Alan Moore. De titel is een verwijzing naar de brief van Jack the Ripper, de beruchte seriemoordenaar die aan het einde van de 19e eeuw meerdere mensen zou hebben vermoord. De identiteit van the Ripper is altijd een mysterie geweest, alsmede of het gaat om één persoon of een groep. Voor het schrijven van From Hell had Moore veel onderzoek gedaan om een verhaal te kunnen schrijven. Zonder al te veel te verklappen kan gezegd worden dat het een interessante invalshoek is met enerzijds fictieve elementen. Een angstaanjagende en grimmig boek voor liefhebbers van misdaadromans.

Tot zover onze lijst van klassiekers, maar natuurlijk bestaan er meer graphic novels die het lezen waard zijn. Bekijk onze Strips & Graphic Novels pagina voor meer stripboeken en manga of bezoek onze boekhandel aan de Coolsingel. Bestellingen die voor 16:00 op werkdagen geplaatst zijn kunnen de volgende dag geleverd worden als wij de producten op voorraad hebben. Nederlandstalige boeken kunnen als zij op werkdagen voor 23:00 besteld zijn altijd de volgende dag geleverd worden. Bekijk onze FAQ pagina voor meer informatie over onze levervoorwaarden.