0
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk

Ontmoet fotograaf Jimmy Nelson

Ontmoet fotograaf Jimmy Nelson
vr 28 oktober 202219:00 - 21:00
georganiseerd door Donner

Op vrijdag 28 oktober is fotograaf Jimmy Nelson om 19:00 uur te gast in het theater van Donner. Hij zal een korte lezing geven over zijn nieuwe fotoboek 'Between the Sea and the Sky'. Aansluitend zal hij signeren. De toegang tot dit evenement is gratis, aanmelden verplicht.

  • Entree: 19:00-21:00 | toegang gratis - reserveren verplicht
  • Locatie: Theater Boekhandel Donner | Coolsingel 129 | Rotterdam

In Between the Sea and the Sky portretteert Jimmy Nelson twintig Nederlandse gemeenschappen in traditionele streek- en klederdracht en de omgeving die hen gevormd heeft. Het is zijn meest persoonlijke boek tot nu toe.

De toegang tot dit evenement is gratis, aanmelden verplicht.

Meld u hier aan

Mocht deze link niet werken, dan kunt u uw aanmelding sturen naar kunstenwetenschap@donner.nl. Graag met vermelding 'Aanmelding bezoek Jimmy Nelson' en het aantal personen waarvoor u wilt reserveren.

In september komt het nieuwste werk van kunstfotograaf Jimmy Nelson uit. Tijdens de recente pandemie met wereldwijde reisbeperkingen besefte Jimmy dat hij niet naar de uiteinden van de wereld hoeft te trekken om uitzonderlijke menselijke schoonheid te ontdekken. Dat inzicht leidde tot een nieuw project vlakbij huis. Het resulterende kunstboek Between the Sea and the Sky is een ode aan Nederland, Nelsons geadopteerde vaderland.

Deze artistieke reis voert van Zeeland tot Friesland langs de laatst overgebleven traditionele culturen van Nederland. Het 528 pagina's tellende boek over Nederlands erfgoed en dracht bestaat uit intieme portretten en iconische landschappen die zijn vastgelegd met een op maat gemaakte analoge platencamera. De gedetailleerdheid van de foto’s, met veel contrastwerking en diepte, zorgt voor een romantische, schilderkunstige sfeer en hint subtiel naar het werk van de Hollandse meesters uit de zeventiende eeuw. De beelden ademen een respect voor mens en omgeving door Nelsons keuze voor een relatief laag perspectief en het gebruik van natuurlijk licht. De liefdevolle portretten en iconische landschappen worden gecompleteerd door reportage-beelden. Al
wandelend, pratend en dansend tonen de mensen voor de camera hun manier van samen zijn, tegen de achtergrond van de hen zo vertrouwde zeehavens en gouden duinen aan de horizon of molens in weidse vergezichten. 

Naast de verbluffende fotografie bevatten de hoofdstukken van Between the Sea and the Sky geschiedenissen, mythen en spreuken uit de diverse streken. De teksten worden vergezeld van handgetekende landkaarten en illustraties van de meest iconische symbolen, mythische personages en natuurlijke elementen. Samen vertellen zij het verhaal van de Nederlanders, die eeuwenlang tegen het water streden om hun land, waarvan bijna een kwart onder zeeniveau ligt, veilig te houden. Dit vergde extreme kracht, solidariteit en uithoudingsvermogen die in hoge mate vormend zijn geweest voor de Nederlandse cultuur en identiteit.

Een zorgvuldig samengestelde selectie van afbeeldingen kan worden gescand met de bekroonde gratis Jimmy Nelson-app, die unieke videobeelden achter de afbeelding onthult en de afbeeldingen tot leven brengt.

Jimmy Nelson heeft zijn hele leven lang oorspronkelijke culturen gefotografeerd, wat in 2013 zijn eerste boek Before They Pass Away opleverde. Vijf jaar later volgde Homage to Humanity (2018). Nelson plaatst de mensen voor zijn camera op een voetstuk waarmee hij buitengewone en vaak bijna vergeten gemeenschappen een waardig en zichtbaar platform geeft. Met zijn gepassioneerde portretten viert Nelson de menselijke diversiteit en schoonheid. Het is Nelsons droom de mensheid te verbinden door een gevoel van liefde voor zichzelf, elkaar en de aarde. Alleen dan kunnen we onze kostbare planeet in stand houden.