0

Boek van de Week: 100 jaar Nieuwe Haagse School

Veel architectuur in de aandacht deze weken. Van 1 juni t/m 8 juli vindt de achtste editie van het International Architecture Biennale Rotterdam (IABR) plaats. Op 2 juni waren diverse bijzonder gebouwen opengesteld in verband met Dag van de Architectuur 2018.
Voor als dat straks allemaal afgelopen is: hier een architectuurboek dat je door kan blijven kijken. In 100 jaar Nieuwe Haagse School (nai010 uitgevers) is niet alleen prachtige architectuur verzameld, het boek biedt ook inspiratie voor de toekomst.

Naar het boek

In 2018 is het 100 jaar geleden dat de architectuur van de Nieuwe Haagse School zich manifesteerde. Dit leidde tot een grote reeks iconische gebouwen en monumentale stadsbeelden van hoge kwaliteit. Centraal staat de betekenis voor de huidige stad en haar opgaven voor de toekomst.

De strakke lijnen en geometrische volumes van de Nieuwe Haagse School vormden, meer dan bijvoorbeeld de Amsterdamse School, de aanzet tot de vorming van de moderne architectuur. Elementen uit de architectuur van De Stijl (met de Papaverhof), Frank Lloyd Wright en H.P. Berlage kwamen in de stroming tot een synthese. 
De innovatieve woonhotels en de manier waarop de gemeente zorgde voor een harmonieus samenhangend stadsbeeld, zijn zeer inspirerend voor de ontwikkeling van de stad in 2018.