0
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk

Boek van de Week: Nigel Slater. Culinair winterdagboek

Het is alweer week 51: tijd om na te denken over het kerstdiner. Met het Culinair Winterdagboek van Nigel Slater wordt dat iets zeer plezierigs. Ook als je zijn recepten niet maakt, maar alleen maar leest. Nigel Slater verwoordt het allemaal als een romanschrijver.

"Door het glas in de ovendeur herken ik met enige moeite mijn braadpan, gevuld, net als de Kerstman, met zijn lading vlees en botten. Ik heb al menig heerlijks in die pan bereid. Een zwaar deksel om op te tillen. een grote lepel om in de donkere bouillon te dopen. Zoete uien en lepel-zacht vlees om in de holte van diepe borden te scheppen. We trekken het vlees van de botten, waar het meeste met gemak zo vanaf valt; de rest kluiven we eraf. Er ligt jus op onze borden, diep walnootbruin, geurend naar houtachtige kruiden en sjalotjes. We kluiven en slurpen, het sap warmt ons op en ontdooit mijn bevroren vingers. Onze wangen krijgen weer kleur - al komt dat misschien door de rode wijn.

Dit is de winterkost waar ik van houd. Geduldig voedsel, recepten die op ons wachten, niet gestoord door het tikken van de klok of een tuinman die 'nog één klusje wil doen'. Schotels die klaar zijn als ze klaar zijn en weigeren zich te laten opjutten. Vriendelijke, goedaardige recepten waarvan de geur ons kalmeert, als een extra deken in een ijskoude nacht, die ons langzaam opwarmt en onze bevroren ziel ontdooit. Vlees dat van het bot smelt, bouillon die herstelt, smaken die geruststellen."

Naar het boek

Tekst van de uitgever:
Culinair winterdagboek is het verhaal van Nigel Slaters liefde voor de winter, de geur van dennen en sparren, spookverhalen lezen met een glas sleedoornjenever en bijenwaskaarsen met schaduwen op het plafond. In zijn Culinair winterdagboek loodst Slater je met zijn verhalen en tongstrelende recepten door het koude, donkere seizoen. De recepten verwarmen je tijdens de koude maanden, zoals ribsticker broodpudding met Comté en Taleggio, aardappelpuree met blauwe kaas en geitenwrongel, warm gerookte zalm, aardappels en dille; maar bieden ook heldere smaken om het nieuwe jaar te verwelkomen, inclusief roze-grapefruitmarmelade, peren- en zuurmos en rogge, lijnzaad en stroopbrood.