Categoriebanner nieuw Boeken

Wereldkeuken - Suriname

Bekijk ons aanbod Wereldkeuken - Suriname

Welkom op onze pagina over de Surinaamse keuken, waarin we je meenemen in de cuisine van Suriname. De Surinaamse keuken is divers en haalt invloed uit de Aziatische en Amerikaanse keuken. Voor het koken van Surinaamse gerechten bieden we veel kookboeken. De recepten die op deze pagina te vinden zijn, houden rekening met verschillende vaardigheidsniveaus, waardoor het dus ook mogelijk is voor beginners om Surinaamse maaltijden te koken. Sommige recepten zijn afgestemd op specifieke diëten, zoals vegetarische of veganistische Surinaamse kookboeken. Ongeacht je keuze wensen we je veel kookplezier toe en smakelijk eten. Deze pagina is onderdeel van onze wereldkeuken reeks. Behoefte aan meer uit de Amerikaanse keuken? Bekijk onze pagina over de kookboeken uit de USA en Canada, de Argentijnse keuken en Mexicaanse keuken.
30 resultaten
  1. Switi Sranan
    1. Noni Kooiman

    Switi Sranan

    De rijke Surinaamse keuken

    Noni Kooiman woonde als kind in Suriname en werkte de afgelopen tien jaar in verschillende restaurants, waaronder Rose Bakery in Parijs en onder meer bij Toscanini, Vuurtoreneiland en Coba in Amsterdam. Ze werkt als kookboekschrijver, kok en freelance foodstylist en woont met haar vriend en twee kinderen in Amsterdam. In 2020 verscheen haar eerste kookboek, Inmaken, dat ze schreef met Jonah Freud.

    € 35,00
  2. Groot Surinaams kookboek

    Groot Surinaams kookboek

    met 750 exotische indiaanse, joodse, creoolse, europese, chinese, hindoestaanse, javaanse, libanese en braziliaanse recepten

    Goed koken is een kunst Het Groot Surinaams Kookboek staat nu al bijna 40 jaar terecht bekend als het enige, echte (leer)boek van de Surinaamse keuken. Deze druk bevat alle recepten uit de oorspronkelijke versie, aangevuld met meer dan 150 nieuwe recepten. De nieuwe kleurenfoto's zijn een lust voor het oog, en de zwart-witfoto's van de verschillende ingrediënten zeer praktisch omdat zij voorschotelen wat u moet kopen in de winkel. Om het boek compleet te maken, is bij de gerechten en dranken zoveel mogelijk de originele benaming vermeld. De recepten in dit boek zijn afkomstig uit inheemse, joodse, creoolse, europese, chinese, hindoestaanse, javaanse, libanese en brazilaanse keukens in Suriname. Kortom: deze heruitgave van het Groot Surinaams Kookboek is een standaardwerk dat thuishoort in de keuken van iedereen die met heimwee terugdenkt aan de gerechten uit hun Surinaamse jeugd, maar vooral ook voor hen die willen kennismaken met alles wat de Surinaamse keuken te bieden heeft.

    € 29,95
  3. Madame jeanette
    1. Raghenie Bhawanie

    Madame jeanette

    Simpele Surinaamse groenterecepten met pit

    Van authentieke Surinaamse roti tot pindasoep met boerenkool.   Surinaams eten zwaar, moeilijk en tijdrovend? Niet als het aan Raghenie ligt. In Madame jeanette serveert ze meer dan honderd gerechten, waarvan het overgrote deel met groenten in de hoofdrol. Denk aan bami, pom, stamppot met de Hindoestaanse specerijenmix masala, Surinaamse bruine bonen met rijst, chutney, zuur en mangotaart. Dat eten met pit niet altijd pittig hoeft te zijn legt ze ook uit in dit kookboek, vernoemd naar de aromatische peper die geliefd is in heel Suriname en ver daarbuiten.   De Surinaamse keuken omarmen is de Surinaamse keuken begrijpen; een smeltkroes met roots in Afrika, Indonesië, India en China. Madame jeanette staat naast recepten bomvol met familieverhalen, bijzondere ontmoetingen en een uitgebreid verslag van een culinaire studiereis naar Suriname. Met fotografie die van de bladzijden spat en een flinke dosis humor biedt Raghenie een kijkje in de traditionele Surinaamse keuken om er vervolgens een moderne draai aan te geven met Hollandse parels als biet, spitskool en spruitjes en met Surinaamse groenten als kousenband, sopropo en okra.

    € 34,99
  4. The best of SuriMAM cooking
    1. Aretha Waal
    2. Martha Waal
    3. Moreen Waal

    The best of SuriMAM cooking

    Op zoek naar de soul van de Surinaamse keuken

    The best of SuriMAM Cooking is een tongstrelende hommage aan de Surinaamse eetcultuur en gerechten van de drie iconische zussen. Op veler verzoek komt nu de vijfjarige-jubileumeditie van SuriMAM Cooking. De zussen Waal vertellen hun tori: het verhaal over hun liefde voor koken. Ze nodigen je uit smakelijke Surinaamse gerechten te bereiden, en voeren je mee met de liefde en de saamhorigheid van de Surinaamse cultuur. Met tongstrelende klassiekers zoals pom, gevulde roti, gele pesiesoep, tomtom van bananen en natuurlijk gemberbier. Een uitnodigende verzameling van de lekkerste recepten en de belangrijkste culinaire gebruiken uit Suriname met aandacht voor verspillingsvrij koken. SuriMAM Cooking is een verwijzing naar de voorletters van Moreen, Aretha en Martha, en is tevens een eerbetoon aan hun moeder Norine. Zij heeft als alleenstaande moeder hun de liefde voor de Surinaamse keuken meegegeven.

    € 29,99
  5. Streetfood
    1. Soenil Bahadoer
    2. Hassnae Bouazza

    Streetfood

    Snelle Surinaamse gerechten van de Spicy Chef

    Toen in 2020 de deuren van alle restaurants dicht moesten vanwege de lockdown en de onzekerheid bij iedereen groot was, besloot sterrenchef Soenil Bahadoer het over een heel andere boeg te gooien en kriskras door het land te rijden met zijn speciale Spicy Chef-foodtruck. Van hieruit serveerde hij het allerlekkerste streetfood dat hij van zijn moeder en door zijn culinaire reizen naar Suriname leerde maken. Van huisgemaakte rotirol, okrasoep en Surinaamse bami met gemarineerde kip tot een luxe bara met wagyu en truff el. In Streetfood deelt Soenil de recepten van de populairste gerechten en snacks uit zijn foodtruck. Dankzij de helder uitgeschreven recepten kan iedereen Soenils streetfood thuis bereiden.

    € 25,00
  6. Sorgh & Hoop
    1. Sandra van Houwelingen-Ramadhin Groenewoud

    Sorgh & Hoop

    Eigentijds Surinaams kookboek met eenvoudig te bereiden gezonde recepten en smakelijke verhalen van Surinaamse tantes over huiskippen en ‘Ons Belang’

    Dit boek introduceert drie belangrijke culturen en keukens uit het multiculturele Suriname. Je maakt kennis met drie Surinaamse tantes en hun diverse ‘roots’. Zij leren je snel en makkelijk Surinaams koken met kruidenpasta’s en het ‘No Spang’ kookplan. Ook gebruik je producten van het seizoen, uit je provisiekast en restjes van de vorige dag. Dit boek is dé oplossing voor liefhebbers van de Surinaamse keuken met een druk bestaan. Op zoek gaan naar exotische producten, uren in de keuken staan en veel troep is nu verleden tijd! Met drie authentieke, 100% natuurlijke kruidenpasta’s, bereid je snelle, overheerlijke groenten-, vis-, vlees- en vegan gerechten. Je maakt zó kennis met de authentieke Surinaamse smaken uit de koloniale tijd met herkomst uit Indonesië, India en het Caribisch gebied. Je begrijpt daarom ook dat de Surinamer meerdere gezichten heeft. Sandra was 15 jaar lang eigenaresse van Sorgh & Hoop, een Surinaams restaurant in Rotterdam met een verhaal. Met haar kennis en liefde voor de Surinaamse cultuur en authentieke eigentijdse keuken, ontwikkelde zij de drie kruidenpasta’s. Onlangs voegde zij hier salsa’s, een chutney, rubs en een rotiwrap aan toe. Haar Surinaamse productlijn is te koop bij een grote supermarktketen. Dit in combinatie met haar persoonlijk verhaal en die van drie Surinaamse tantes maakt haar de perfecte culinaire en culturele gids. Sandra’s vegan Creoolse, Javaanse en Hindoestaanse kruidenpasta’s kan je nu ook zelf maken met de recepten uit dit boek. Haar ‘No Spang’ Kookplan zorgt voor koken in drie stappen met de voorbereiding op rustige momenten. Neem bijvoorbeeld de vele ovenrecepten die zorgen voor makkelijk en schoon koken terwijl je werkt. Kookstress aan het einde van de dag is nu verleden tijd! Met de aanschaf van dit boek en de productlijn draag je bij aan de missie van Sorgh & Hoop om projecten voor vrouwen en kinderen in Suriname te ondersteunen. Ook kan je nu thuis zélf een Surinaams feestmaal bereiden en delen met je vrienden, familie of misschien zelfs je Surinaamse buren.

    € 32,50
  7. Terug naar mijn Roti
    1. Ramon Beuk

    Terug naar mijn Roti

    een smaakvolle ontdekking van Suriname

    'Als kleine jongen stond ik vaak naast mijn moeder in de keuken. Ik was onder de indruk van elke beweging die ze maakte. Maar wat mij het meest fascineerde was dat ze bij het serveren van de gerechten de mensen oprecht blij maakte. Dat wilde ik ook kunnen.' - RAMON BEUK'Terug naar mijn Roti' is een persoonlijke zoektocht vol impressies, emoties en intieme ontmoetingen. Al reizend, etend en kokend neemt Ramon Beuk de lezer mee op een culinaire ontdekkingsreis door zijn Suriname. Het toont "de oorspronkelijke Beuk", de mens achter de kok. Naast zijn persoonlijke verslag over een reis van 28 dagen door zijn geboorteland, bevat het boek ruim 50 vernieuwende recepten voor typisch Surinaamse gerechten. Een heerlijk boek voor Surinamers, Nederlanders, kookliefhebbers en reizigers.'Een sfeervol, informerend en inspirerend lees-, kijk- en kookboek. De liefde en het respect voor Suriname spat van de pagina's af. De aantrekkelijke fotografie draagt ertoe bij dat je alle recepten wilt bereiden.' - Juryrapport Kookboek van het Jaar 2011'De sfeer en overpeinzingen zijn allemaal goed en pakkend onder woorden gebracht.' - De Volkskrant'Dit boek is cuisinale antropologie. Een nieuw genre. Fantastisch om te lezen.' - Thomas AcdaRamon Beuk kwam als kind, in 1975, naar Nederland. En hoewel hij groot werd tussen de boerenkool en de gehaktballen, is hij gek op roti en kousenband. Met de NCRV ging Ramon Beuk voor het eerst in 28 jaar terug naar Suriname. Op zoek naar zijn roots. En zijn roti.

    € 19,99
  8. Traditioneel Surinaamse recepten voor luie Nederlanders
    1. Mark Nijland

    Traditioneel Surinaamse recepten voor luie Nederlanders

    Traditioneel Surinaamse gerechten voor luie Nederlanders Lees mee hoe Mark, een voormalige luie Nederlander als het om koken gaat, plezier heeft gekregen in koken. Dit boek is niet zomaar een kookboek. Het is een persoonlijk verhaal over de band tussen twee vrienden die beiden houden van de Surinaamse keuken. Hierin leert Mark dat koken en eten meer is dan een verplichting wat zo weinig mogelijk tijd mag kosten. Lees en reis mee en ook jij zal eten en koken op een hele andere manier ervaren na het lezen van dit boek.

    € 20,00
  9. East Winds
    1. Riaz Phillips

    East Winds

    Recipes, History and Tales from the Hidden Caribbean

    East Winds is Riaz Phillips’s third book and reveals what an outstanding and poetic writer he’s become. He takes us on a culinary and cultural journey through Guyana, Grenada, Trinidad and Tobago and elsewhere. The term “hidden Caribbean” refers not only to the fact the south-eastern islands are overshadowed by Jamaica and the broader Caribbean, but to the myriad identities – Amerindian, west African, Portuguese, Chinese and Indian – that swirl within them and manifest so clearly in their food. The chapter titles – Plant-based, Seeds & Pulses; Nose-to-Tail – feel contemporary, but these are old ways and the chapter on roti is a masterpiece.

    € 34,50
  10. Surinaams bakboek van Dubois
    1. Diana Dubois

    Surinaams bakboek van Dubois

    Als in Nederland over Surinaamse gerechten wordt gesproken, gaat het meestal over Roti, Pom en Bara. De overheerlijke baksels die ook deel uitmaken van de Surinaamse eettraditie zijn bij veel mensen volkomen onbekend. Daar brengt dit eerste Surinaamse bakboek verandering in. Op toegankelijke wijze introduceert Diana Dubois een aantal klassiekers uit de zoete keuken van Suriname, die uw smaakpapillen zeker in vervoering zullen brengen. Fiadoe, Keksi, Ingris boru (Engelse bol) en Bojo staan er allemaal in. Maar ook andere typisch Surinaamse cakes, taarten en koekjes, waarvan de meeste zijn voorzien van historische informatie. Bovendien heeft Diana tal van nieuwe recepten bedacht, zoals voor Dawet eksi kuku (roze sponscake), Timur kuku (maïzena cake), Cokes-taart (houtskooltaart), de Juultjes van Dubois (maïzenakoekjes met kaneel) en Eksi kuku nanga karu-blom (eiercake van maismeel). Leidraad daarbij was het gebruik van Surinaamse ingrediënten. Niet alleen de ervaren taartenbakster, maar ook een hobbykok of iemand die geen bak-ervaring heeft, kan met dit bakboek haar of zijn culinaire grenzen verleggen. Datzelfde geldt voor mensen die geen suiker willen eten of op zoek zijn naar glutenvrije recepten. Alle 60 cakes, taarten en koekjes zijn door Diana meerdere keren gebakken. Dankzij haar heldere aanwijzingen brengt u probleemloos elk recept tot een resultaat, waarmee u steeds weer goed voor de dag komt. Kortom: een heerlijk bakboek vol inspiratie om keer op keer mee aan de slag te gaan!

    € 19,95
  11. Wat de Surinaamse Pot Schaft
    1. Hendrina Seppen-De Wekker

    Wat de Surinaamse Pot Schaft

    Wat de Surinaamse pot schaft - Samengesteld door Hendrina Seppen-de Wekker, de eerste directrice van de Surinaamse huishoudschool in Paramaribo (Suriname). Ondertitel: De ongewijzigde herdruk van het in 1939 in Paramaribo verschenen kookboekje "Wat de Surinaamse pot schaft". Dit boekje was een echte primeur in Suriname. Niet eerder was een Surinaams kookboekje verschenen met recepten voor: salades, soepen, vlees - en visgerechten, diverse moksi alesi, hoofdgerechten met pesi, aardvruchten als cassave, zoete patat en napi, en groenten als postelein, broodvrucht en pompoen. Ook "Wenken bij het koken" en "Wenken voor het inmaken van fruit" ontbraken niet. Al met al: Een boekje met echt Surinaams eten van vroeger (Fosten Nyan), dat zich onder andere kenmerkt door de pure smaak van de ingrediënten en het spaarzame gebruiken van kruiden en specerijen. Maar liefst 12 recepten zijn vegan. Hiermee was Hendrina haar tijd ver vooruit. De recepten in dit boekje zijn afkomstig van de Surinaamse bevolking. Zij stuurden hun recepten in om deel te nemen aan een prijswedstrijd die was georganiseerd door het comité dat een grote voedseltentoonstelling organiseerde en waarin Hendrina zitting had. Deelnemers waren onder andere: Abraham Agstenribbe jr, de slagers Jellinek, Robles, Tjin A Kit, Leckie en Timmer, Leonora Gans, Sophie Redmond en dr. Esseline Polanen. De namen van alle 30 prijswinnaars staan vermeld in de "Toelichting", die onderdeel is van deze herdruk. Het kookboekje "Wat de Surinaamse pot schaft" wordt geleverd met het pamflet "Algemeene wenken bij het koken". Dit is samengesteld door Dorothea Tillema-Sluyter (de tweede directrice van de Surinaamse huishoudschool) en geschreven in het Surinaams (Sranantongo) en Nederlands.

    € 17,50
  12. Amaru Cooks
    1. Amaru

    Amaru Cooks

    A Touch Of Suriname Through Food & Anecdotes
    € 69,50