0
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk

Boekenlijst: 6 x cli-fi (om de CO2-uitstoot te verminderen)

Boekenlijst: 6 x cli-fi (om de CO2-uitstoot te verminderen)
ma 10 december 2018

door Britt Grootes | Afdeling Literatuur en donner.nl

In de week dat er in Katowice besproken werd hoe de richtlijnen van het klimaatakkoord in Parijs uitgevoerd kunnen worden, klonk het nieuws dat we de dit jaar meer CO2 dan ooit hebben uitgestoten.

Zie daarom dit 'Climate Fiction' boekenlijstje - fictie als waarschuwing.
6 verhalen (5 x voor volwassenen, 1x voor jeugd) die tonen hoe onze wereld er uit zou kunnen zien als we nu niet snel iets doen aan die hoge CO2-uitstoot.

1. Margaret Atwood, Maddaddam Trilogy:
Oryx & Crake

De verteller van Margaret Atwoods onvergetelijke roman Oryx en Crake noemt zichzelf Sneeuwman. Als het verhaal begint, rouwt hij om het verlies van zijn geliefde Oryx en zijn beste vriend Crake. Hij is alleen overgebleven, en probeert te overleven in een gebied dat ooit door mensen werd bewoond, maar dat inmiddels onbewoonbaar is geworden. Hoe heeft alles zo snel uiteen kunnen vallen? Op indrukwekkende wijze beschrijft Margaret Atwood in Oryx en Crake een onvoorstelbare, maar tegelijk volkomen geloofwaardige wereld, die wordt bewoond door onvergetelijke personages.

The Year of the Flood

De roman Het Jaar van de Vloed schetst een navrant beeld van de lijdzame mens in een wereld die wij maar al te goed herkennen. De tijden en de soorten zijn in snel tempo veranderd en de sociale samenhang is net zo broos geworden als het milieu. De leider van de Hoveniers van de Heer, een sekte die wordt gekenmerkt door de versmelting van wetenschap en religie en ijvert voor het behoud van elk plantaardig en dierlijk leven, heeft een natuurramp voorspeld die de Aarde voorgoed zal veranderen. Die ramp vindt inderdaad plaats en roeit bijna de gehele mensheid uit. Twee vrouwen overleven het: een jonge trapezedanseres die opgesloten zit in de chique seksclub waarin ze werkt en een Hovenier van de Heer die zichzelf heeft gebarricadeerd in een luxueuze spa waar de meeste schoonheidsmiddeltjes eetbaar zijn. Maar zijn er nog meer overlevenden? Het Jaar van de Vloed is afwisselend inktzwart, gevoelig, diepzinnig, spannend en verontrustend hilarisch.

Maddaddam

Meer dan ooit is de westerse wereld in de ban van de mogelijkheid dat aan ons luxe leven een einde kan komen. Margaret Atwood, een van de grootste en meest gelezen auteurs van onze tijd, geeft ons met MaddAddam haar visie op een leven in de zeer nabije toekomst. Enige tijd nadat een waterloze vloed het grootste deel van de mensheid heeft vernietigd, hebben Toby en Ren hun vriendin Amanda uit handen van zogeheten Painballers gered. Zij leven teruggetrokken in het zwaarbeveiligde MaddAddamite Cob House, waar het leven evenmin eenvoudig blijkt te zijn. Te midden van allerlei gevaren van buiten moeten zij ook alledaagse gevaren zien te trotseren: culturele verwarring, jaloezie jegens onbereikbare geliefden, en verschrikkelijke koffie.

Naar de trilogie

 

2. Cormac McCarthy, De weg (The Road)

Nadat er een gloeiende vuurzee over het land is geraasd, doorkruisen een man en zijn zoontje het doodse Amerikaanse landschap. In deze met as bedekte, vergane wereld volgen zij de weg naar het zuiden. Het enige wat hen rest is te overleven in de snijdende kou, zonder elkaar te verliezen. Ze zijn alles voor elkaar.
De weg is een bespiegeling over de dunne scheidslijn tussen beschaving en woestenij, en over de alomvattende en soms beangstigende liefde die een kind voor zijn ouders voelt. Een ijzingwekkend meesterwerk.

Naar het boek

 

3. Louise Erdrich, Toekomstige huis van de levende god (House of the future God)

De wereld zoals we die kennen is ten einde gekomen. Er is sprake van een omgekeerde evolutie: planten en dieren reproduceren zich nog wel, maar met als resultaat bevreemdende oerversies van zichzelf. Er gaan geruchten dat ook vrouwen bevallen van een primitievere mensensoort. Als gevolg van repressieve nieuwe wetten worden alle zwangere vrouwen opgepakt door speciale politie-eenheden. Straten krijgen Bijbelse namen en buren keren zich tegen elkaar. Terwijl de samenleving langzaam ineenstort, probeert de zwangere Cedar Hawk Songmaker te vluchten en haar biologische ouders te vinden in een indianenreservaat in het noorden van de Verenigde Staten. Opgejaagd door de politie en hun informanten zet ze alles op alles om haar ongeboren kind te beschermen.

Naar het boek

 

4. Claire Vaye Watkins, Goud, roem, citrus (Gold, Fame, Citrus)

Goud roem citrus brandt met een duizelingwekkende, gloeiende begaafdheid.’ – Vanity Fair

‘Een boek dat je moet lezen […]. Het brengt je gelijk in vervoering, is aanlokkelijk als een fata morgana en vol van gevaar, mysterie, zandstormen, het occulte en een keur aan genuanceerde personages.’ – Los Angeles Magazine

Een onverbiddelijke droogte heeft Zuid-Californië veranderd in een surrealistisch landschap. De waterreservoirs zijn opgedroogd en de inwoners worden geëvacueerd naar interneringskampen. Luz en Ray duiken onder in een verlaten huis, waar een prille liefde tussen hen opbloeit. Ze nemen een mysterieus kind onder hun hoede, en vertrekken via een gevaarlijke route richting het oosten, op zoek naar een betere toekomst. Onderweg horen ze geruchten over een charismatische man die water weet te vinden, en over zijn volgelingen die een gemeenschap hebben gesticht aan de rand van een duinenzee.

Naar het boek

 

5. Emliy St. John Mandel, Station Eleven

"An audacious, darkly glittering novel about art, fame, and ambition set in the eerie days of civilization's collapse, from the author of three highly acclaimed previous novels. One snowy night a famous Hollywood actor slumps over and dies onstage during a production of King Lear. Hours later, the world as we know it begins to dissolve. Moving back and forth in time-from the actor's early days as a film star to fifteen years in the future, when a theater troupe known as the Traveling Symphony roams the wasteland of what remains-this suspenseful, elegiac, spellbinding novel charts the strange twists of fate that connect five people: the actor, the man who tried to save him, the actor's first wife, his oldest friend, and a young actress with the TravelingSymphony, caught in the crosshairs of a dangerous self-proclaimed prophet. Sometimes terrifying, sometimes tender, Station Eleven tells a story about the relationships that sustain us, the ephemeral nature of fame, and the beauty of the world as we know it"-

Naar het boek

 

6. Stanley Robinson, New York 2140

New York Times bestselling author Kim Stanley Robinson delivers a bold and brilliant vision of New York in the next century.
The waters rose, submerging New York City.
But the residents adapted and it remained the bustling, vibrant metropolis it had always been. Though changed for ever.
Every street became a canal. Every skyscraper an island.
Through the eyes of the varied inhabitants of one building Kim Stanley Robinson shows us how one of our great cities will change with the rising tides.
And how we too will change.

Naar het boek

 

7. Eva Moraal, Overstroomd

Na de Grote Overstromingen is het land verdeeld in een arm, nat gedeelte en een rijk, droog deel. Is de ontluikende vriendschap tussen de 'natte' Max en Nina, de 'droge' dochter van de Gouverneur, wel mogelijk?

Een onverbiddelijke pageturner: een dystopische roman, een liefdesverhaal - een droomdebuut!

We bevinden ons in de tijd na de Grote Overstromingen. Het land is verdeeld in veilige, droge gebieden, en terreinen die gevaar lopen als het water weer stijgt. Ook de bevolking leeft strikt gescheiden: de Drogen vormen de rijke elite, de Natten het werkvolk dat een hard bestaan leidt om te overleven - en van waaruit steeds sterker verzet optreedt.

Nina is een Droge, de dochter van de Gouverneur. Tijdens de laatste overstroming is haar school getroffen en haar zusje verdronken. Daardoor is ze gedwongen om, zij het onder een andere naam, lessen te volgen op een school in het Natte gebied.
Op school wordt ze verplicht om met Max, een Natte, een werkstuk te maken. Wat met wederzijdse achterdocht begint, groeit al snel uit tot een fascinatie voor elkaars wereld en een ontluikende vriendschap. Maar de situatie is complex. Max' vader is omgekomen bij de laatste overstroming, en er worden vraagtekens gezet bij de rol die de Gouverneur daarbij speelde. Max' broer Li is nauw betrokken bij een gewelddadige verzetsgroep.

In afwisselende hoofdstukken lezen we door de ogen van Max en Nina hoe de situatie escaleert en uitmondt in een onontkoombare apotheose.

Naar het boek

 

> bekijk meer tips en boekenlijstjes

Zie ook dit Extra Boek van de Week bulletin over Palmen op de Noordpool van Marc ter Horst.

Een boek dat ons zal helpen iets te doen aan de CO2-uitstoot. Zo leuk maakt Marc ter Horst het om te lezen over dit serieuze probleem.

Britt Grootes
Britt Grootes Afdeling Literatuur en donner.nl

Over Britt Grootes

Britt werkt op de literatuurafdeling en voor de website van Donner, en kan zo doen wat ze het liefste doet: boeken lezen, zich omringen met boeken, over boeken praten, en in boeken verdwijnen.