0
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk

Boekenlijst: de zee, de zee!

Boekenlijst: de zee, de zee!
za 8 september 2018

door Donner | Donner brengt graag bijzondere boeken onder de aandacht

Auteur van de Maand J. Slauerhoff bracht als scheepsarts veel tijd door op zee. De zee werd dan ook al snel een onlosmakelijk bestanddeel van zijn gedichten, verhalen en romans. Maar Slauerhoff schreef niet alleen over de zee, hij las er ook over. In de biografie van Hazeu staat te lezen dat Slauerhoff op zijn eerste grote reis zeeromans en -verhalen van schrijver Joseph Conrad in zijn scheepskist had meegenomen.

Een goede reden voor een nieuwe boekenlijst! 10 verhalen op en over zee, al dan niet voor in de scheepskist.

1. Homerus, Odysseus

Het epos over de terugtocht van Odysseus na de val van Troje is misschien wel het meest gelezen, hoogst gewaardeerde verhaal ooit.
Na tien jaar oorlog om Troje vervolgt Odysseus zijn weg met een tien jaar durende zwerftocht naar zijn vaderland. Zijn vrouw Penelopeia probeert daar de grijpgrage vrijers van zich af te houden, terwijl Odysseus de indrukwekkendste avonturen beleeft. Op zijn tocht weet hij te ontkomen aan de Sirenen, aan de cycloop Polyfemos en de tovenares Kirke. Ook slaagt hij erin om zich te ontworstelen aan de verleiding van de nimf Kalypso, die hem jarenlang vasthield in haar grot. Uiteindelijk bereikt hij zijn familie op Ithaka, om zich met zijn zoon te wreken op de aanbidders van zijn echtgenote.
De Odysseia in vertaling van Imme Dros groeide de afgelopen decennia uit tot een succes van formaat. Precies 25 jaar na de eerste verschijning - en nu Dros ook de Ilias heeft vertaald - is het tijd voor de grondig herziene vertaling van de Odysseia.

Naar het boek

 

2. Herman Melville, Moby Dick

In "Moby Dick' van Herman Melville sluit zeevaarder Ismaël zich, ondanks angstaanjagende voorspellingen, aan bij de bemanning van kapitein Achab, die op het punt staat te vertrekken op een obsessieve walvisjacht. Voor Achab, die ooit verminkt is door de witte walvis Moby Dick, is het een wraaktocht. Met immense felheid betreedt hij gevaarlijke wateren, blind voor de waanzin van zijn plan, en weigert hij zich door de krachten van de natuur te laten tegenhouden.
Een opwindend verhaal over de walvisvangst, een tragische biecht en een diepgaande allegorie: "Moby Dick' omvat al het menselijke – van het fysieke en bovennatuurlijke tot het spirituele en emotionele. Deze "great American novel' zit boordevol vreemde wijsheden en wild uiteenlopende energie.

Naar het boek

 

3. Joseph Conrad, Hart der duisternis en De zee, een spiegel

Vanaf het vallen van de avond tot in het holst van de nacht vertelt Marlow zijn scheepskameraden het beklemmende verhaal van zijn tocht over de rivier de Kongo. In opdracht van een Belgische handelsmaatschappij vaart hij met een afgeleefde boot naar het hart van Afrika, op zoek naar de mysterieuze verdwenen handelsagent Kurtz.Tijdens zijn reis maakt Marlow kennis met de donkerste krochten van de menselijke geest, gepersonifieerd door de bandeloze en ontspoorde Kurtz, die bij zijn dood het definitieve oordeel over de mensheid velt: 'Afgrijselijk! Zo afgrijselijk! Joseph Conrad (1857-1924) was van oorsprong Pools, maar schreef in het Engels. Hart der duisternis verscheen in 1899 als een driedelig feuilleton in Blackwood s Magazine. Daarnaast schreef hij onder andere Lord Jim, Nostromo en The Secret Agent.'En hoe ondoordringbaar [de duisternis] ook is, hoe vaag en ongrijpbaar, het is Conrad geweest die haar voelbaar gemaakt heeft. Als hij ons in Hart der duisternis iets verteld heeft, is het dat ze diep in onszelf ligt.

De zee, een spiegel is een weerslag van de grootste liefde van Joseph Conrad. De zee was eerst zijn droom, toen zijn leven en vervolgens zijn herinnering. Dit boek houdt het midden tussen een praktische gids, een herinneringskunstwerk en een levenshandleiding. Conrads zee is zowel vriend als vijand, zowel betoverend en onweerstaanbaar als onpeilbaar wreed, het toneel van zowel grote avonturen als de eeuwige strijd tussen mens en natuur.

Naar het boek

 

4. Maarten Biesheuvel, Zeeverhalen

J.M.A. Biesheuvel (Schiedam 1939) debuteerde in 1972 met de verhalenbundel In de bovenkooi. Daarna volgden talloze bundels, altijd bestaande uit korte verhalen en novellen, waaronder De weg naar het licht, De angstkunstenaar, De verpletterende werkelijkheid, Reis door mijn kamer en kleinere uitgaven als Motje tegen gloeiend lampepeertje en Oude geschiedenis van Pa. In 2008 verscheen zijn Verzameld werk, bestaande uit al het gebundelde werk.
Biesheuvels verhalen zijn veelal autobiografisch van inslag. Hij schrijft zowel over zijn ervaringen als matroos op koopvaardijschepen, over zijn depressies en zijn verblijf in van wat hij unferfroren het gekkenhuis noemt, over zijn vrouw Eva, over zijn huis en werkkamer, over zijn jeugd. Daarnaast schrijft hij verhalen waarin fantasie de vrije loop krijgt.
'Veel van wat Maarten Biesheuvel schrijft is waar gebeurd. Maar sommige dingen die hij schrijft zijn gelogen. Mijn moeilijkheid is dat ik nooit helemaal zeker weet of wat hij schrijft nu waar gebeurd is of niet.'
Op 15 december 2006 is aan Biesheuvel de P.C. Hooftprijs voor zijn verhalend proza toegekend. 'Biesheuvels associatieve verteltechniek geeft zijn proza een weldadig effect en irrationaliteit en onlogica, waardoor het fantastisch element te meer een kans krijgt', aldus de jury onder leiding van Maarten Asscher. De jury prijst verder Biesheuvels 'verbeeldingskracht, absurdistische humor en stilistische rijkdom.'

Naar het boek

 

5. Julian Barnes, Een geschiedenis van de wereld in 10 1/2 hoofdstuk

Een geschiedenis van de wereld in 101/2 hoofdstuk bestaat uit tien verhalen en een slotbeschouwing. De mythe van de Ark van Noach loopt als een rode draad door het boek. Een verstekeling aan boord van de Ark van Noach doet verslag van de grote reis – verrassend, ietwat subversief, heel anders dan de officiële versie – en legt uit hoe de menselijke soort zich sindsdien heeft ontwikkeld. In een volgend verhaal wordt een lezing aan boord van een cruiseschip verstoord door Arabische terroristen. Een religieus gerechtshof in Frankrijk in de zestiende eeuw heeft een zaak in behandeling waarin de houtworm wordt aangeklaagd. Waar gebeurde en verzonnen historie lopen door elkaar heen.
In deze speelse en toch scherpzinnige verhalen biedt Julian Barnes een lichtvoetige, ironische, vaak opbeurende kijk op de wereldgeschiedenis; en het halve hoofdstuk is gewijd aan de liefde.

Naar het boek

 
6. Yann Martel, Het leven van Pi

Het leven van Pi vertelt het ongelooflijke verhaal van Piscine Patel (Pi), een zestienjarige Indiase jongen wiens vader een dierentuin in India heeft. Wanneer de familie besluit het land te verlaten, wordt de hele dierentuin ingescheept. Maar het schip vergaat en de enige overlevenden op de reddingssloep zijn Pi, een hyena, een zebra met een gebroken been en een tijger van 200 kilo. 227 dagen dobbert de sloep over de Grote Oceaan - het decor voor een buitengewoon fantasierijke roman. 'Dit verhaal doet je in God geloven,' aldus een personage. Dat gaat misschien wat ver, maar wie Het leven van Pi leest, móet wel geloven in de onverwoestbare kracht van verhalen.

Naar het boek

 

7. Cynan Jones, Inham

Op zee, in een plotselinge storm, wordt een man door de bliksem getroffen. Wanneer hij bijkomt, gewond en ronddrijvend in zijn kajak, is zijn herinnering aan wie hij is en hoe hij daar beland is zo goed als verdwenen. Hij moet zich schrap zetten tegen de pijn en op zijn instincten vertrouwen om terug naar de kust te komen, en naar de vrouw van wie hij alleen vaag vermoedt dat ze op hem wacht.
Inham is een pijnlijk emotioneel portret van een man die verwikkeld is in een ongelijke strijd met de natuurkrachten; een krachtige nieuw boek van een van de karakteristiekste stemmen in de hedendaagse literatuur.

Naar het boek

 

8. Allard Schröder, De hydrograaf

De hydrograaf is de geschiedenis van Franz von Karsch, die in het voorjaar van 1913 in Hamburg scheep gaat om de wetten van de zeegang te doorgronden. Maar alle wetenschap kan niet verhelen dat zijn leven in een impasse is geraakt, waarvan de uitweg niet op zee te vinden is. Dan zorgt het toeval voor een verrassende wending.
'Bedwelmende roman over de mislukte ontsnapping van een benarde ziel uit zijn zelfgebouwde kerker. Superieure literatuur.' - Elsbeth Etty in NRC Handelsblad'
De sfeer van Slauerhoff en de thematiek van W.F. Hermans. Allard Schröder componeerde een aangrijpende vertelling in een schitterende stijl.' - Haarlems Dagblad

De hydrograaf werd in Noorwegen bekroond met de Bastianprisen voor het best vertaalde boek van 2005.

Naar het boek

 

9. Toine Heijmans, Op zee

Een vader neemt zijn zevenjarige dochter mee op een zeiltocht, in twee dagen van Noord- Denemarken naar Nederland. Afgezonderd van de rest van de wereld horen ze meer dan ooit bij elkaar. Totdat er iets gebeurt dat hun leven totaal op zijn kop zet. Op zee is een spannende, wonderschone roman over ouders en kinderen en de angst om alles te verliezen. Over de genadeloos mooie Noordzee. En over een plan dat mislukt. Of toch niet?

'Unputdownable! Wat een pareltje van stijl en verteltalent. Echt briljant.' – Bert Wagendorp

'In Op zee speelt Toine Heijmans meedogenloos met de diepste angsten van elke liefhebbende ouder. De eenzaamheid en dreigende waanzin van de hoofdpersoon op een boot op zee, waar hij aan de wanhoop over een ontoereikend bestaan niet meer kan ontsnappen, worden door Heijmans haarscherp maar ook met een groot inlevingsvermogen beschreven.' – Femke Halsema

Naar het boek

 

10. Siegfried Lenz, Het lichtschip

Verankerd in de Oostzee heeft het lichtschip jarenlang andere schepen de weg gewezen. Nu zit het er bijna op, nog één laatste dienst. De zwijgzame kapitein Freytag heeft zijn onwillige zoon deze laatste keer meegenomen aan boord. En er staat het lichtschip nog meer bijzonder bezoek te wachten. Op zee treft de bemanning drie schipbreukelingen. Het blijken voortvluchtige, bewapende criminelen: de minzame, praatgrage schurk dokter Caspary en de twee broertjes Kuhl. 
Tussen de mannen aan boord van het lichtschip ontspint zich een waar kat-en-muisspel. De tegenpolen dokter Caspary en kapitein Freytag zijn aan elkaar gewaagd. Freytag probeert uit alle macht de rust te handhaven en deze laatste dienst zonder bloedvergieten tot een goed einde te brengen. Dat komt hem op zware kritiek van zijn zoon en zijn bemanning te staan. 
Siegfried Lenz (1926-2014) wordt gezien als een van de grootste schrijvers uit de naoorlogse Duitse literatuur. Hij schreef vele korte verhalen, novelles en romans en won vele prijzen voor zijn oeuvre.

Naar het boek

> bekijk meer tips en boekenlijstjes

Donner
Donner Donner brengt graag bijzondere boeken onder de aandacht

Over Donner

Donner is de meest veelzijdige boekwinkel van Rotterdam en omstreken.