Historicus Albert Oosthoek presenteert zijn nieuwe boek 'De liquidatie van Jonas en Micky Schram - Verzet, verraad, liquidaties, doofpot'. Aansluitend zal hij signeren. M.m.v. Marli Huijer, voormalig denker des vaderlands en Maarten van Buuren, hoogleraar moderne Franse letterkunde aan de Universiteit Utrecht.
Op 7 februari 1945 worden broer en zus Jonas en Micky Schram in Rotterdam geliquideerd door leden van hun eigen verzetsgroep. Jonas en Micky waren actieve deelnemers aan het gewapend verzet. Op grond van een vage verdenking van pro-Duitse contacten wordt Micky verhoord en uiteindelijk geliquideerd. Haar broer Jonas tracht tussenbeide te komen en wordt ook vermoord. De liquidaties vonden plaats tegen de richtlijnen van de Binnenlandse Strijdkrachten. Na de oorlog hebben de betrokkenen nooit in de openbaarheid over deze zaak gesproken, uit angst dat het hun reputatie zou schaden. Albert Oosthoek licht met dit boek het deksel van een doofpot. In dit waargebeurde verhaal richt hij zich op de feiten en beschrijft de liquidaties van Jonas en Micky Schram, en hoe het verzet de zaak doelbewust buiten de geschiedschrijving heeft proberen te houden.
Albert Oosthoek (1964) studeerde geschiedenis aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en was als onderzoeksmedewerker werkzaam bij het Stadsarchief Rotterdam, het Informatiebureau van het Nederlandse Rode Kruis en het Nationaal Archief in Den Haag. Oosthoek publiceerde onder andere de boeken De Knokploeg Rotterdam-Zuid 1944-1945 (Rotterdam 1990) en Pim Fortuyn en Rotterdam (2005). In 2015 promoveerde hij aan de Erasmus Universiteit op het proefschrift Nieuw licht op liquidaties. Knokploegen in Rotterdam 1944-1945. Momenteel is hij werkzaam als docent geschiedenis in het middelbaar onderwijs.
Marli Huijer Prof.dr. Marli Huijer is emeritus hoogleraar Publieksfilosofie aan de Erasmus School of Philosophy, Erasmus Universiteit Rotterdam, voorzitter Stichting Maand van de Filosofie en columnist voor dagblad Trouw. Ze is voormalig Denker des Vaderlands (2015-2017). Huijers onderzoek richt zich op de filosofie van mens en cultuur. Vooral de vraag hoe mensen tot ordeningen komen houdt haar bezig. Hoe ordenen we de tijd? Hoe richten technieken en apparaten de publieke ruimte in? Hoe disciplineren we onszelf en elkaar tot gedrag dat het mogelijk maakt om vreedzaam samen te leven? Huijer beweegt steeds heen en weer tussen de academische filosofie en de publieksfilosofie.
Maarten van Buuren Prof.dr. Maarten van Buuren is als emeritus hoogleraar Franse taal- en letterkunde verbonden aan de Universiteit Utrecht. Hij studeerde Frans en Nederlands aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 1986 promoveerde hij aan het Instituut voor Algemene Literatuurwetenschap in Nijmegen op een proefschrift over de metaforiek in Les Rougon-Macquart van Emile Zola. Hij is gespecialiseerd in literatuurtheorie en Franse literatuur uit de 19e en 20e eeuw. Hij is tevens essayist, vertaler en auteur van diverse werken, zowel fictie als non-fictie. Hij is tevens al jaren gefascineerd door Spinoza. In maart 2016 verscheen van zijn hand Spinoza, vijf wegen naar de vrijheid en het compacte De essentie van Spinoza. Zijn meest recente uitgave is De gek als medemens.