• Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
vr 6 mei 202216:00 - 18:00
georganiseerd door Donner

Boekpresentatie Siebe Thissen en Fred de Vries - over progressieve popmuziek in de jaren zeventig

  • Entree: 16:00-18:00 | toegang gratis - reserveren verplicht
  • Locatie: Boekhandel Donner | Coolsingel 129 | Rotterdam
Boekpresentatie Siebe Thissen en Fred de Vries - over progressieve popmuziek in de jaren zeventig

In 28 essays over platen die hun jeugd mede bepaalden, schetsen Siebe Thissen en Fred de Vries een wereld waarin de schoolkantine, jongerencentra, muziektijdschriften, platenwinkel en de hoezen cruciaal waren voor informatieoverdracht. De lezer krijgt zo een caleidoscopisch beeld van een van de meest interessante, maar minst gedocumenteerde tijdperken uit de popgeschiedenis: de jaren zeventig, waarin niet louter de Angelsaksische wereld, maar ook het Europese continent een rol van betekenis speelde. Vrijdag 6 mei presenteren Siebe Thissen en Fred de Vries hun nieuwe boek bij Donner.

Met de opkomst van streamingsdiensten als Spotify en het lukrake gebruik van rocksongs in commercials en Netflix-series staat de geschiedenis van de popmuziek volop in de belangstelling. Waar kwamen die songs vandaan?

Fred de Vries en Siebe Thissen waren jonge muziekliefhebbers in de jaren 1970. De tijd waarin popmuziek 'serieus' werd: musici koketteerden met schrijvers, filosofen en goeroes. Ze maakten 'conceptalbums', lieten artistieke 'klaphoezen' ontwerpen en verkenden de grenzen van hun instrumentarium. Deze muziek staat vandaag te boek als 'prog-rock' en leeft nog altijd voort. Sterker, het genre mag zich verheugen in een toenemende belangstelling.

De ambitie van vernieuwing en muzikaliteit in combinatie met het streven om van pop/rock een serieuze muzieksoort te maken heeft ertoe bijgedragen dat progressieve rock uitgroeide tot een van de constanten in de popwereld - al leeft dat ideaal vandaag voort onder andere namen, zoals postpunk, postrock en avantprog.

Programma:

  • Een column van schrijver Erik Brus (auteur van Gehavende Stad. Muziek en literatuur in Rotterdam van 1960 tot nu).
  • Een vraaggesprek met Fred de Vries en Siebe Thissen door Jan Hiddink (voormalig programmamaker van VPRO-radio en Worm).
  • ‘Prog-gedichten’ door Bas Kwakman (schrijver, dichter, beeldend kunstenaar en voormalig directeur van Poetry International Rotterdam).

De toegang tot dit evenement is gratis, reserveren is verplicht

meld u aan

(mocht de link niet werken, dan kunt u uw aanmelding versturen naar Esther Langelo e.langelo@vangorcum.nl t.a.v. aanmelding Boekpresentatie Bombastisch, ondansbaar en weergaloos.)

Siebe Thissen is historicus en filosoof. Hij schreef een aantal boeken over stadscultuur, waaronder Mooi van ver. Muurschilderingen in Rotterdam (2007) en Beelden. Stadsverfraaiing in Rotterdam sinds 1940 (2016). Voor het laatste boek ontving hij de Mr. Jacques Dutilhprijs 2018. Onlangs verscheen van zijn hand De Jongen die van De Hef dook (2021).

Fred de Vries is schrijver en woont in Zuid-Afrika, waar hij zijn kantoor aan huis deelt met zo’n vijfduizend langspeelplaten en honderden singles. Hij schrijft regelmatig voor De Groene Amsterdammer, Elsevier, Nieuwe Revu en het Platenblad. Hij heeft acht boeken geschreven, waarvan het laatste Blues for the White Man heet, en verscheen in 2021.