0
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk

Boekpresentatie 'Door de mazen van het net - Rotterdam in de Napoleontische tijd' door Johan Joor

Boekpresentatie 'Door de mazen van het net - Rotterdam in de Napoleontische tijd' door Johan Joor
za 4 juni 202215:00 - 16:30
georganiseerd door Donner

Johan Joor presenteert deze middag zijn boek 'Door de mazen van het net - Crisis en verborgen veerkracht in Rotterdam ten tijde van het Napoleontisch continentaal systeem'. Een fascinerende kijk op Rotterdam tijdens de veelbewogen jaren onder Napoleon.

  • Entree: 15:00-16:30 | toegang vrij - zonde reserveren
  • Locatie: Boekhandel Donner | Coolsingel 129 | Rotterdam

Dynamische tijd
De napoleontische tijd is een korte maar belangrijke periode in de Nederlandse en Rotterdamse geschiedenis geweest. In deze dynamische tijd veranderde er veel op bestuurlijk, fiscaal en juridisch gebied. Tegelijkertijd was het een tijd van diepe crisis, op politiek, sociaal én economisch gebied.

Continentaal stelsel
Gedurende de gehele periode woedde er oorlog in Europa. Vooral Nederland werd zwaar getroffen door het continentaal stelsel dat Napoleon in 1806 had ingevoerd. Al het handels- en personenverkeer naar en van Engeland was verboden, waardoor de Nederlandse zeehandel vrijwel volledig stil kwam te liggen.

Nieuwe bronnen
De napoleontische tijd in Rotterdam is tot dusver nog weinig bestudeerd. Voor zijn nieuwe boek kon Johan Joor dan ook veel nieuwe bronnen gebruiken, zoals materiaal uit het archief van de Franse commissaris-generaal van politie De Marivault in Rotterdam. Honderden briefrapporten uit de jaren 1811-1813 geven een fascinerende kijk op het dagelijks leven in Rotterdam in deze bijzondere periode.

Johan Joor (1955) is historicus en specialist op het gebied van de napoleontische tijd. Hij promoveerde op het proefschrift De Adelaar en het Lam (2000), over protesten in Nederland in die tijd. In 2015 was hij co-editor van de veelgeprezen bundel Revisiting Napoleon’s Continental System, over de Europese, regionale en lokale gevolgen van het continentaal stelsel.