0
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk

Boekpresentatie 'Eerlijke bedriegers' van Ben van der Velden

Boekpresentatie 'Eerlijke bedriegers' van Ben van der Velden
wo 21 juni 201714:00 - 16:00

Uitgeverij Athenaeum en Het Belasting & Douane Museum nodigen u van harte uit voor de boekpresentatie van Eerlijke bedriegers op woensdag 21 juni.

  • Entree: Toegang gratis | Aanmelden via publiciteit@uitgeverijathenaeum.nl
  • Locatie: Het Belasting & Douane Museum | Parklaan 14-16, 3016 BB Rotterdam

Ben van der Velden presenteert in het Belasting & Douane Museum zijn boek Eerlijke bedriegers. Hans van der Vlist, directeur van de FIOD, neemt het eerste exemplaar in ontvangst.

Italianen staan bekend als belastingontduikers. Waarom verzwijgen ze zoveel geld voor de fiscus? Nederlanders vinden van zichzelf dat ze een hoge belastingmoraal hebben. Maar is het een kwestie van moraal om de aan de Amsterdamse Zuidas gevestigde Italiaanse ondernemingen te helpen ontsnappen aan belastingen in hun eigen land?
Ben van der Velden sprak in Italië arbeiders, ondernemers, gepensioneerden en studenten. Hij ging naar trattoria’s, bezocht een bejaardenclub en keek rond in een maffioos stadje. De argumenten voor belastingontduiking? Italiaanse politici zijn corrupt en onbetrouwbaar, de belastingen te hoog en de diensten die de overheid levert ver beneden de maat. En hij kwam naar Nederland om te kijken hoe het hier gesteld is met belastingen, criminele economie, zwart werk en de zwijgzaamheid van Bijbelvaste polderbewoners.
Die Italiaanse kijk op belastingen heeft veel met oude gebruiken te maken. Die veranderen tergend langzaam. Dat geldt voor Italië én voor Nederland.

Ben van der Velden (1942) was lang redacteur van NRC Handelsblad. Voordat hij naar Baden verhuisde woonde hij in Nederland, Italië, België en Frankrijk.

We vieren het verschijnen van Eerlijke bedriegers in Het Belasting & Douane Museum in Rotterdam. Na afloop van de presentatie wordt de boekverkoop verzorgd door Boekhandel Donner.