• Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
zo 13 november 202215:30 - 17:30
georganiseerd door Donner

Boekpresentatie door Hans Achterhuis. M.m.v. Marli Huijer, Steven Dorrestijn en Sophie van Balen

  • Entree: 15:30-17:30| toegang gratis - reserveren verplicht
  • Locatie: Theater Boekhandel Donner | Coolsingel 129 | Rotterdam
Boekpresentatie door Hans Achterhuis. M.m.v. Marli Huijer, Steven Dorrestijn en Sophie van Balen

Oud-Denker des Vaderlands Hans Achterhuis is tachtig geworden en ter ere van dit jubileum verscheen onlangs zijn langverwachte boek over Hannah Arendt: 'Ik wil begrijpen. De onbekende Hannah Arendt'. Om dit te vieren organiseert boekhandel Donner op 13 november een Arendtiaans gesprek tussen drie generaties publieksfilosofen: Hans Achterhuis, Marli Huijer en Steven Dorrestijn. Samen onderzoeken zij de grote thema’s van dit moment, zoals de (haperende) democratie, het (Russische) imperialisme en het kwaad. Een filosofische benadering van deze problemen blijkt onmisbaar voor wie de politieke en maatschappelijke omstandigheden wil begrijpen waarin we leven. Het gesprek wordt gemodereerd door Sophie van Balen. (promovendus aan de Erasmus School of Philosophy)

©Roy Beusker

 
Ik wil begrijpen - De onbekende Hannah Arendt
Hans Achterhuis

Hannah Arendt is niet meer weg te denken uit het maatschappelijk debat, maar zij wordt vaak verkeerd begrepen. Vanuit het aan Arendt ontleende motto 'ik wil begrijpen' onderzoekt Hans Achterhuis de 'onbekende' Hannah Arendt. Hij richt zich onder meer op drie onderbelichte aspecten uit het leven en werk van Arendt: haar eerste echtgenoot Günther Stern (beter bekend als Günther Anders), het belang van de joodse traditie voor haar denken en de relevantie van haar filosofie voor de verwerking van ons koloniale verleden. Bovendien wordt het grote misverstand van 'de banaliteit van het kwaad', dat Hannah Arendt tot op de dag van vandaag achtervolgt, in dit boek voor eens en voor altijd de wereld uit geholpen.

'Ik wil begrijpen' is geen biografie maar het verslag van een filosofische vriendschap die vijftig jaar geleden tussen de ramsjboeken begon. Achterhuis koppelt het denken van Arendt aan zijn eigen ervaringen en actualiseert ze aan de hand van thema's als de toeslagenaffaire, fake news en de gevaren die onze democratie bedreigen. Arendts filosofie richt zich niet op een abstracte ideeënwereld maar op onze dagelijkse ervaring en hoe wij denken en (politiek) handelen. Haar scherpe inzichten zijn relevanter dan ooit voor iedereen die zich druk maakt over de samenleving waar wij onderdeel van zijn.

De toegang tot dit evenement is gratis, aanmelden verplicht.

Meld u hier aan

Mocht deze link niet werken, dan kunt u uw aanmelding sturen naar jochem@lemniscaat.nl  Graag met vermelding 'Aanmelding boekpresentatie Hans Achterhuis' en het aantal personen waarvoor u wilt reserveren.

Hans Achterhuis (1942), filosoof en theoloog is de eerste Denker des Vaderlands (2011-2013). In 2002 ontving Hans Achterhuis de Pierre Bayle Prijs voor maatschappijkritiek. Hij behoort tot 'de twaalf grootste denkers van Nederland' (Vrij Nederland) en 'de denkers die ons wereldbeeld veranderden' (NRC Handelsblad).
Zowel De utopie van de vrije markt (Lemniscaat 2010) als zijn magnum opus Met alle geweld (Lemniscaat 2008) werden onderscheiden met de Socrates Wisselbeker voor het beste filosofieboek van het jaar. De kunst van het vreedzaam vechten stond in 2015 op de shortlist voor deze prijs.
Eerder publiceerde hij De markt van welzijn en geluk (1979), De erfenis van de utopie (1998), Politiek van goede bedoelingen (1999) en Utopie (2006).
Achterhuis recenseert wijsgerige literatuur voor de Volkskrant en is redacteur van het Kritisch Denkerslexicon en het Tijdschrift voor Filosofie.