0
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk

Boekpresentatie Sunny Bergman en Salaheddine Benchikhi

Boekpresentatie Sunny Bergman en Salaheddine Benchikhi
zo 22 januari 201714:00 - 15:30
georganiseerd door Donner

In december verschenen de nieuwe boeken van Sunny Bergman 'Wit is ook een kleur' en Salaheddine Benchikhi 'Salahedinne Punt NL'.

  • Entree: Toegang vrij
  • Locatie: Donner podium

Op 22 januari 2017 presenteren Sunny Bergman en Salaheddine Benchikhi hun boeken bij Donner. De auteurs gaan met elkaar in gesprek en signeren aansluitend. Na afloop wordt u een glas aangeboden.

 

Sunny Bergman is documentairemaakster, activiste en schrijfster, maar vooral een vrouw met een kritische blik, die haar oog laat vallen op zaken als stereotypering, emancipatie, vooroordelen en seks en cultuur. Ze maakte spraakmakende films voor de VPRO over thema’s als zwarte piet en racisme (Zwart als roet, 2014), de schoonheidsmythe (Beperkt houdbaar, 2007) en vrouwen en seks (Sletvrees, boek en film 2013). Daarnaast gooit ze tweewekelijks voor vpro.nl de knuppel in het hoenderhok. Daar en op social media vergaarde ze met haar scherp geformuleerde columns inmiddels een grote schare volgers en fans. Tegelijk met haar nieuwe film Wit is ook een kleur – een onderzoek naar haar eigen etniciteit – verschijnt nu een bundeling van Bergmans beste columns. Wordt het niet eens tijd voor een verkiezing van de meest feministische man? Geldt de vrijheid van meningsuiting wel of niet onverkort voor mensen met een dubbel paspoort? Hoe problematisch is wit zijn, en wat hebben feminisme en anti-racisme met elkaar gemeen? Wit is ook een kleur is een intelligente, moedige en prikkelende staalkaart van ideeën, vragen en analyses die iedereen aangaat – zeker nu.

 

Salaheddine Benchikhi groeide op als tweedegeneratieallochtoon onder de rook van Rotterdam. Samen met een paar vriendjes was hij een van de eerste Marokkanen op het havo-vwo van het blanke Oeverland College in Zwijndrecht. In Salaheddine punt NL vertelt hij hoe hij zich staande moest zien te houden tussen de kazen met hun tradities en rare gewoontes. Van de geoliede verjaardagsprotocollen op de basisschool en klasgenootjes die tijdens Sinterklaas pepernoten vanuit een oude, stinkende schoen naar binnen proppen alsof het niets is, tot de vreemde sociale hiërarchie op de middelbare school. Zonder Oxbow-jas, O’Neill-agenda of mooie Kipling-rugtas, maar mét zelfgeschreven absentiebriefjes, imitatie-Levi’s en een flinke dosis humor werd hij klaargestoomd voor het naïeve, gemoedelijke Nederland van de jaren 90 – een land dat inmiddels heel ver weg lijkt.
In januari 2017 debuteert Salaheddine tevens als producent en regisseur met een film waarin hij ook de hoofdrol speelt: REDA. Het is de eerste Nederlandstalige speelfilm gemaakt door een volledig Marokkaans-Nederlandse crew, waardoor deze uniek dicht bij de realiteit staat. Reda is een Marokkaanse jongen die steeds verder afglijdt in een donkere wereld die hem doet vervreemden van zijn familie, vrienden en identiteit. Hij dreigt het gevecht met de wereldse verleidingen te verliezen. Door een heftige gebeurtenis komt hij op het beroemde kruispunt waarop veel Marokkaanse (moslim) jongens in Nederland terecht komen.