• Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
di 26 juli 2022

De meesterwerken van Charles Dickens

door Eren Can Korkmaz | Marketing & Contentbeheer

De meesterwerken van Charles Dickens

Het victoriaanse tijdperk bracht veel schrijvers voort die klassiekers produceerden, waaronder de gezusters Brontë, Lewis Carroll en Bram Stoker. Men rekent Charles Dickens als één van de belangrijkste schrijvers uit deze periode vanwege zijn literaire contributies. Een interessante auteur wiens werk wereldwijd liefde ontving, mede vanwege zijn toegankelijke schrijfstijl.

Op 7 februari 1812 werd Charles Dickens geboren, de zoon van John Dickens en Elizabeth Culliford. John Dickens werkte als penningmeester bij de marine, waarvoor hij naar London moest verhuizen. Hoewel zijn voorkeur naar het dorpsleven ging, spendeerde Charles het merendeel van zijn bestaan in de grote stad. Vanwege zijn vaders carrière in de marine leefde het gezin niet slecht, ze behoorden tot de middenklasse. Maar John kon niet goed met geld omgaan en liep schulden op, waardoor hij een gevangenisstraf moest uitzitten. Als oudste zoon moest Charles in een fabriek werken, piekerend over zijn vaders situatie. Deskundigen geloven dat deze fase van zijn leven het werk van Dickens beïnvloedde. Het werken in een fabriek deed Charles beseffen hoe moeilijk het leven voor de werkende klasse is en wat voor leed een gevangenschap met zich meebrengt.

Trafalgar Square, London door James Pollard (1865).

Na zijn vaders vrijlating van de gevangenis ging Dickens verder met studeren, maar stopte op zijn vijftiende. Met de kennis die hij vergaarde werkte hij als juridisch verslaggever, waar hij kennis (en enerzijds minachting) kreeg over het rechtssysteem. Later werkte hij voor een liberalistische krant, wat zijn politieke opvattingen vormde. Zijn ambities lagen in het begin niet bij schrijven of journalistiek, Dickens droomde ervan om ooit acteur te worden.

Toen hij volwassen werd ondernam hij stappen om deze droom te verwezenlijken. Naast acteren bleef hij schrijven voor kranten en tijdschriften. Soms schreef hij serieuze stukken, bijvoorbeeld over de rechten van de armen. Maar het waren zijn fictieverhalen die lezers aanspraken. Dickens besloot hierdoor om voorgoed te werken voor een tijdschrift. In de 19e eeuw brachten schrijvers vaak hun boeken als vervolgverhaal of “feuilleton” uit. Men deelde een verhaal in fragmenten en lieten wekelijks een hoofdstuk uitbrengen (The Adventures of Sherlock Holmes is een populair voorbeeld van een vervolgverhaal). Dit is hoe hij zijn doorbraak maakte met zijn eerste succesboek, bij velen bekend als ‘Oliver Twist’.

Oliver Twist

"Please sir, I want some more"

Oliver Twist toont de ervaringen van Dickens met armoede in London. Een centrale thema is de relatie tussen armoede en misdaad onder jongeren. De hoofdpersoon is een weeskind dat in problemen komt op een opvang omdat hij om eten vraagt. De opvang straft hem, maar na verloop van tijd ontsnapt Oliver naar London waar hij in aanraking komt met een groep zakkenrollers. Ook van dit leven probeert Oliver te ontsnappen, wat niet zo makkelijk gaat.

Velen zullen bekend zijn met het verhaal van Oliver Twist vanwege de meerdere verfilmingen die bestaan. Het verhaal was in het victoriaanse tijdperk ook populair, vooral vanwege de behandelde thema’s. Het boek was kritisch over de slechte behandeling van de verarmden door de maatschappij. Daarnaast zorgde de periodieke uitgave van het boek voor meer spanning over een boek met een (voor die tijd) taboeonderwerp.

A Christmas Carol

“Spirit!” he cried, tight clutching at his robe, “hear me! I am not the man I was. I will not be the man I must have been but for this intercourse! Why show me this, if I am past all hope!”

In 1843 bracht Dickens A Christmas Carol uit, het bekende verhaal van Ebenezer Scrooge die in de nacht voor Kerst verandert in een beter mens. Scrooge is hebzuchtig, misantropisch en egoïstisch, maar komt tot inkeer nadat drie geesten hem bezoeken. Inmiddels bestaan er zo veel verschillende adaptaties van A Christmas Carol, dat hier een Wikipedia-pagina aan toegewijd is. De Chilterns Classic editie van A Christmas Carol bevat de originele tekst met illustraties van Arthur Rackham voor een authentieke evaring. 

David Copperfield

Een portret van Charles Dickens, David Copperfield is grotendeels gebaseerd op zijn leven

Dickens schreef tussen 1849 en 1850 David Copperfield, ook dit boek bracht hij periodiek uit. Het verhaal gaat over een kind dat in armoede opgroeit, maar zijn passie voor het schrijven vindt. Op oudere leeftijd streeft hij zijn droom na om een succesvolle auteur te worden. David Copperfield bevat veel autobiografische elementen en geeft ook inzicht in hoe Dickens terugkijkt naar zijn jeugd en zijn familieleden. 

A Tale of Two Cities

"It was the best of times, it was the worst of times"

Het was in 1859 dat Dickens het bestverkochte Engelstalige boek schreef; A Tale of Two Cities. Een aangrijpend historische roman waarvan het verhaal zich afspeelt tijdens de Franse Revolutie. Het leven van een Franse aristocraat en een Engelse jurist raken met elkaar verwikkeld tijdens het schrikbewind in Parijs. Een prachtig geschreven boek met een gedenkwaardig einde. Met 200 miljoen verkochte exemplaren is A Tale of Two Cities het meest succesvolle roman die in het Engels geschreven is.

Great Expectations

"You cost me that place. You did. Speak!"

Na het schrijven van A Tale of Two Cities kwam Dickens met Great Expectations, over de jonge Pip die ervan droomt een ‘gentleman’ te worden. Pip verloor op jonge leeftijd zijn ouders waardoor zijn zus en haar man hem opvoeden. Een weldoener financiert Pips reis en verblijf in London, zodat hij eindelijk een gentleman kan worden. Het lijkt erop dat er grote verwachtingen zijn voor Pip, maar alles verandert nadat hij erachter komt wie zijn weldoener is.

Laatste jaren

In 1860 verhuisde Dickens van het drukke London naar Chatham, waar hij zij laatste jaren doorbracht. Zijn laatste boek schreef hij in 1865, Our Mutual Friend. Deskundigen noemen dit zijn meest complexe werk. Our Mutual Friend bevat veel kritiek over de sociale verhoudingen in Engeland en het lot van de werkersklasse. Vijf jaar na het schrijven van Our Mutual Friend overleed Dickens in zijn huis op 58-jarige leeftijd.

Charles Dickens boeken zijn in het Engels en Nederlands beschikbaar op zowel onze website als fysieke winkel. Voor Nederlandstalige boeken die direct vanuit onze leverancier worden verstuurd geldt: Op werkdagen voor 23:00 besteld, dezelfde dag verzonden. Voor boeken en cadeau-artikelen die vanuit onze winkel worden verstuurd geldt: Op werkdagen voor 16:00 besteld, dezelfde dag verzonden. Voor meer informatie over onze levervoorwaarden kunt u onze FAQ pagina bekijken. Of bezoek onze boekhandel aan de Coolsingel. De openingstijden die wij hanteren kunt u hier bekijken.