0
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk

Chiltern Classics Illustrated

Chiltern Classics Illustrated
vr 15 juli 2022

door Eren Can Korkmaz | Marketing & Contentbeheer

De Engelse uitgeverij Chiltern Publishing biedt een breed assortiment aan prachtige boeken die vanwege hun kwaliteit lang meegaan. In dit blog bespreken we de geïllustreerde edities van klassiekers die Chiltern produceert.

De bindwijze van een boek bepaalt voor een groot deel de levensduur van het product. Boeken met gelijmde pagina’s zijn over het algemeen meer broos; de bladzijden vallen sneller uit elkaar. In het verleden naaide men pagina’s samen met draad, dit voorziet een boek van een langer gebruiksduur. De overgang van draad naar lijm begon met de intentie om boeken toegankelijker te maken. Hierdoor bestaat de mogelijkheid namelijk om boeken tegen gunstigere prijzen te bieden. Daarnaast wegen paperback edities lichter, waardoor zij makkelijker draagbaar zijn.

Dat boeken in verschillende bindwijze voorkomen valt op wanneer men zoekt naar klassieke titels. Deze literatuurstukken vallen onder het publieke domein, waardoor meerdere uitgevers het aanbieden. In de meeste gevallen zijn deze nieuwere uitgaven voorzien van iets extra's (annotaties, een nieuwe vertaling of illustraties). Een Brits uitgeverij die zich voornamelijk bezig houdt met het drukken van klassieke verhalen op authentieke wijze is Chilter Publishing. Het bedrijft produceert boeken die gelijkenis vertonen met boeken uit de 19e eeuw. De “Peacock Edition” van Jane Austens Pride and Prejudice vormt de inspiratiebron voor haar publicaties. De harde kaften zijn voorzien van getextureerde illustraties die passen bij het verhaal van het boek. Niet alleen de kaft, ook het papier ziet er esthetisch aangenaam uit vanwege haar vergulde randen. Op Charles Dickens Great Expectations na is ieder boek voorzien van een lint bladwijzer, de reden hiervoor is dat de originele uitgave van Great Expectations niet voorzien was van een bladwijzer.

Alle boeken van Chiltern voldoen aan de strenge kwaliteitseisen van het bedrijf. De boeken hebben een genaaid gebrocheerde binding, waardoor ze lang meegaan. Sommige publicaties bevatten kleurrijke illustraties die net zo prachtig zijn als de kaften waarmee zij beschermd worden. Hier zijn drie klassiekers met illustraties die net zo schitterend zijn als de kaften die hen beschermen. 

Alice in Wonderland - Lewis Carroll

“But I don’t want to go among mad people," Alice remarked.
"Oh, you can’t help that," said the Cat: "we’re all mad here. I’m mad. You’re mad."
"How do you know I’m mad?" said Alice.
"You must be," said the Cat, "or you wouldn’t have come here.”

Eén van de meest bekende werken binnen Victoriaanse literatuur en het meesterwerk van Lewis Carroll. Het is zomer en Alice zit samen met haar oudere zus op een bankje aan het meer. Onze heldin verveelt zich enorm terwijl haar zus aandachtig een boek leest. Plotseling raakt Alice afgeleid door een goed gekleed konijntje dat voorbij sprint. Vanwege de (ondragelijke) verveling vindt een achtervolging plaats, waarna Alice valt door een konijnenhol. Wat volgt is een prachtig geschreven verhaal met houtgravure illustraties van John Tenniel. Toen Carroll dit boek schreef was het de norm om kinderboeken als leerdichten uit te brengen. Met zijn absurde verhaal veranderde Alice in Wonderland de wereld van kinderboeken voor goed. Sindsdien schrijft men kinderboeken met entertainment als doel en daar hebben we Lewis Carroll aan te danken. 

A Christmas Carol - Charles Dickens

“There is nothing in the world so irresistibly contagious as laughter and good humor.”

Naar alle waarschijnlijkheid kent het merendeel van de mensheid het verhaal van A Christmas Carol. Er bestaat zelfs een Wikipedia pagina die meer dan 200 adaptaties opsomt, van theatervoorstellen tot radioshows. Het originele bron materiaal interesseert tot op de dag van vandaag miljoenen lezers wereldwijd. Belangrijke thema’s in het boek zijn armoede en sociaal onrecht, onderwerpen waar Dickens vaak over schreef. De illustraties van Arthur Rackham bieden een authentieker beeld van het verhaal over Ebenezer Scrooge, die in de nacht voor Kerstmis tot inkeer komt en in een beter mens verandert.

The Little Prince - Antoine de Saint-Exupery

“The most beautiful things in the world cannot be seen or touched, they are felt with the heart.”

Het bekende sprookjesboek van Antoine de Saint-Exupery. Le Petit Prince is het vaakst vertaalde boek uit de Franse literatuur en verkrijgbaar in meer dan 500 talen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog schreef Antoine de Saint-Exupery het verhaal in een hotel in New York. Een piloot raakt gestrand in de Sahara waar hij de kleine prins ontmoet. De prins komt van een andere planeet en wil meer weten over de aarde en de mensheid. Alhoewel het een sprookje is bespreekt het boek volwassen thema’s zoals vriendschap, eenzaamheid, liefde en het leven. The Little Prince bevat illustraties en tekst van De Saint-Exupery zelf.

Zowel op ons webshop als in onze winkel bieden wij meerdere boeken van Chiltern tegen voordelige prijzen. Bekijk onze Chiltern Classics pagina voor meer titels of bezoek onze boekhandel aan de Coolsingel. Voor boeken en cadeau-artikelen die vanuit onze winkel worden verstuurd geldt: Op werkdagen voor 16:00 besteld, dezelfde dag verzonden. Voor meer informatie over onze levervoorwaarden kunt u onze FAQ pagina bekijken. 

Eren Can Korkmaz
Eren Can Korkmaz Marketing & Contentbeheer

Over Eren Can Korkmaz

Can houdt zich voornamelijk bezig met het schrijven van blogs en database-beheer.