0
 • Geen verzendkosten vanaf €15,-
 • Uw cadeaus gratis ingepakt
 • Bestellen zonder account mogelijk

Concert Classic Young Masters

Concert Classic Young Masters
zo 3 oktober 202115:00 - 16:30
georganiseerd door Donner

Van zoete chansons tot knetterend koper: het Nymphéas Trombone Quartet presenteert hun debuut CD ‘Orange, Blue and Pink’. Het album ontleent zijn titel aan het gelijknamige stuk van Arjan Linker. Toen hij opnames terugluisterde van zijn eigen kindertijd werd hij geïnspireerd een stuk te schrijven dat kinderstemmen combineert met zijn passie voor trombone en live electronica. De grote fantasieën die kinderen beschrijven worden niet altijd serieus genomen door volwassenen. Maar als we eenmaal de tijd nemen om te luisteren naar wat ze te zeggen hebben – hoe vreemd hun woorden ook kunnen klinken – kan dat onze levens verrijken. Stap mee in hun fantasieën en laat je wereld kleuren: Orange, Blue and Pink.

 • Entree: 15:00 | gratis | Een coronabewijs (vaccinatie-, test- of herstelbewijs) is verplicht voor toegang tot het theater.
 • Locatie: Boekhandel Donner | Coolsingel 129 | Rotterdam

Net als andere stukken op het programma verwijst dit stuk naar een zeker escapisme, uit de harde wereld van volwassenen. Ook Ravel duikt met zijn Ma mère l’Oye in een andere werkelijkheid: de naam is gebaseerd op de sprookjesbundel Les Contes de ma mère l’Oye van Charles Perrault. De sprookjes Kleinduimpje, Doornroosje en Belle en het Beest zijn uit deze bundel afkomstig en werden door Ravel, samen met twee andere verhalen, sprookjesachtig verklankt.

Een jaar later schrijft Lili Boulanger haar Psaume 24. Naast een succesvolle carrière heeft haar leven ook een duistere kant: ze worstelt al jaren met een levensbedreigende auto-immuunziekte, waar zij later aan zal komen te overlijden. Haar vurige passie voor het katholieke geloof geeft haar hoop en steun, iets wat overduidelijk te horen is in haar muziek op Psalm 24: “De aarde is van De Heer”. Ook het leven van jazztrompettist Chet Baker kende donkere kanten: hij ging gebukt onder een heftige drugsverslaving. Vier maanden na zijn laatste interview werd zijn lichaam aangetroffen op de stoep van de Prins Hendrikkade; gedrogeerd door heroine en cocaïne was hij van zijn hotelbalkon gevallen.

Componist Jacob ter Veldhuis maakte van fragmenten uit het laatste interview een soundtrack, die hij combineert met saxofoonkwartet in zijn werk Pitch Black. Arjan Linker arrangeerde het stuk voor het Nymphéas Trombone Quartet.

Na het opnemen van deze debuut-CD kijkt het kwartet ook vooruit naar nieuw repertoire: momenteel storten zij zich op het Italiaanse repertoire uit de renaissance. In dit releaseconcert zullen ook enkele werken voorbij komen uit dit nieuwe repertoire, dat teruggaat naar de oorsprong van het trombonekwartet: toen kerken groter werden en de vocale muziek complexer werd, was de muziek achterin de kerken steeds minder goed te horen. De oplossing van dit probleem: instrumenten! Die reikten verder en waren duidelijker te horen, trombones waren in het bijzonder geschikt om een koor te ondersteunen.

Op den duur werden vocale werken ook gespeeld met uitsluitend instrumenten, de muziek van Willaert in dit programma is daar een mooi voorbeeld van. Later, in de tijd van Giovanni Gabrieli, neef van een leerling van Willaert, was het componeren van instrumentaal werk gebruikelijker geworden. Zijn werk is te bewonderen in de twee canzons voor vier instrumenten die op het programma staan.

Programma

Psaume 24 (1916) – Lili Boulanger (1893-1918) arr: Arjan Linker

Ave, Regina Caelorum (1530) – Adrian Willaert (1490-1562)

Pitch Black (1997) – Jacob Ter Veldhuis (1951) arr: Arjan Linker

Canzon quarta a quattro (1608) - Giovanni Gabrieli (1557-1613) arr: Wilco Kamminga

Trois Chansons (1915) – Maurice Ravel (1875-1937), arr: Arjan Linker

 1. Nicolette
 2. Trois oiseaux du paradis
 3. Ronde

Canzon seconda a quattro (1608) - Giovanni Gabrieli (1557-1613) arr: Niels Jacobs

Orange, Blue and Pink (2020) – Arjan Linker (2000)

Ma mère l’Oye (1910) – Maurice Ravel (1875-1937), arr: Niels Jacobs/Arjan Linker

 1. Pavane de la Belle au bois dormant
 2. Petit Poucet
 3. Laideronnette, Impératrice des pagodes
 4. Les entretiens de la Belle et de la Bête 
 5. Le jardin féerique

Uitleg Coronatoegangsbewijs