0
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk

Coup

Coup is een kaartspel voor 2-6 personen dat zich afspeelt in het dystopische universum van The Resistance. In Coup voeren de spelers een machtsstrijd om als laatste over te blijven. Elke speler krijgt twee geldfiches en twee invloedsskaarten die hij geheim houdt voor zijn medespelers. De invloedskaarten bevatten een van de vijf karakters die allen een bepaalde eigenschap hebben.

Bestel dit spel

In hun beurt kunnen de spelers kiezen om de eigenschap van één van hun invloedskaarten te gebruiken. Er zijn 5 verschillende karakters, die elk meermalen in het spel zitten en die allemaal een bepaalde eigenschap hebben, bijvoorbeeld het vermoorden van een van de karakterkaarten van een tegenstander of juist het voorkomen daarvan, het bestelen van een tegenstander of juist het voorkomen daarvan. Spelers kunnen er ook voor kiezen om 1 of 2 munten inkomen te vergaren (in het laatste geval is er weer een karakter in het spel dat dat kan verhinderen) of om 7 munten te betalen en een Coup te plegen (een van de karakterkaarten van een tegenstander wordt afgelegd, dit kan niet worden verhinderd). De speler die geen karakterkaarten meer heeft ligt uit het spel. De speler die als laatste overblijft wint het spel.

Wat Coup zo leuk maakt is dat de karakterkaarten te allen tijde gedekt blijven liggen en spelers kunnen bluffen dat ze een bepaalde karakterkaart hebben liggen. Andere spelers kunnen daar weer op reageren door een aanval te pareren, al dan niet door ook te bluffen. Zolang niemand het aandurft om de tegenstander te laten bewijzen dat hij of zij de waarheid spreekt gaat het spel verder. Dwing je een speler te bewijzen dat hij of zij de waarheid spreekt en de speler kan dit niet aantonen door het karakter te tonen dan is deze speler een invloedskaart kwijt. Het risico is dat je als uitdager in het ongelijk wordt gesteld; dit kost je als uitdager zelf een invloedskaart... Een voorbeeld: Speler A is aan de beurt en claimt een Assassin te hebben. De speler betaalt 3 munten en geeft aan een van de karakters van Speler B te willen vermoorden. Speler B heeft nu een aantal keuzes: Hij kan al morrend zijn lot ondergaan en een van zijn invloedskaarten opgeven, of hij kan zeggen dat Speler A liegt en hem dwingen aan te tonen dat deze een Assassin heeft, of hij kan claimen een Contessa te hebben om de moordpoging te verijdelen. In dit laatste geval kan Speler B dan weer de waarheid spreken of ook bluffen... Om het feest van list en bedrog compleet te maken mag elke speler aan tafel op elke actie reageren. In dit voorbeeld zou dus ook Speler C kunnen reageren op de actie van Speler B. Dit alles maakt Coup tot een zeer geslaagd spel met een hoge herspeelbaarheids-factor. Net als bij Love Letter kan het voorkomen dat een speler snel uit het spel ligt, maar een spel(ronde) gaat snel voorbij, zodat dit ook hier niet bezwaarlijk is.