0
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk

(Darth) Vaderdag

(Darth) Vaderdag
do 31 mei 2018

door Leon van Vliet | Afdeling Aanbiedingen & Ramsj

Vaderdag. Voor de man die alles al heeft. In de jaren 70 en 80 kon je zonder pardon volstaan met een fijne decoupeerzaag van Bosch of een workmate van Black & Decker. Want vaders waren stoer en vaders moesten klussen. Dat was prima. Duidelijk en rolbevestigend. Als vader van zijn werk thuiskwam kreeg hij een bord met voer, mocht hij gaan zitten in zijn luie stoel, las hij de krant en lurkte hij aan zijn pijpje.

Maar tijden veranderen. De laatste jaren heeft er een subtiele verschuiving plaatsgevonden. De echte vaders van nu willen meer dan het timmeren van een schuurtje of het in elkaar broddelen van een geestig wijnrekje van steigerhout. Pap hoeft ook geen BBQ meer, want  die heeft ie al. Elke hippe dakhaas kan allang lezen en schrijven met zijn eigen  coole Webertje waarop hij de lekkerste vleesjes roostert. Been there. Done that. Een lekkere aftershave  misschien? Pappieflap zit er niet meer op te wachten, want zijn badkamerkastje puilt al uit met protserige flacons met ozon-onvriendelijke veredelde wc-verfrissers die naar met uitsterven bedreigde uitheemse houtsoorten meuren. Anno 2018 zijn de meeste vaders er wel klaar mee. Die geeikte cadeautjes die op de automatische piloot zijn gekocht.  De bladblazers, onkruidbranders, hogedrukreinigers, baardtrimmers, parfummetjes, douchegels, schimmelzalfjes, blenders of andere huis-tuin en keukenprullaria. Opgehoepeld met die meuk. Weg  met dat geneuzel. Hij wordt echt niet meer warm van een aalgladde Gilette Mach Speed Warpfactor 8 scheermeshouder in de vorm van een blote wilde bosnimf. Je hubbieflubbie wil nou wel eens een echte uitdaging. Voor die vaders hebben we nu echt iets om ze bezig te houden.

Zie hier de Owners’ workshop manual van de legendarische Millenium Falcon uit Star Wars. Uitgeverij Haynes heeft zich jarenlang beperkt tot brave handleidingen voor het repareren van een Ford Taunus en aanverwante tuttige gezinswagentjes. Maar nu niet meer. De bedenkers van dit malle boek zijn tot op het bot gegaan door tot in de kleinste details dit legendarische ruimteschip volledig in kaart te brengen. Mogelijk zijn ze er van uit gegaan dat met behulp van deze handleiding het technisch gezien mogelijk moet zijn om dit beroemde ruimteschip 1 op 1 na te bouwen. De gek die er voor wil gaan lijkt me, maar als dit geen uitdaging is voor uw schattiepetattie, dan weet ik het niet meer. Een Correlian Freighter past niet in welk schuurtje dan ook maar dat beseffen de makers van dit boek ook. Wie dit project tot een goed einde wil brengen zal moeten uitwijken naar een geschikte en rustige omgeving. De Oostvaardersplassen voldoen momenteel uitstekend aan dat profiel. Het wordt er al maar rustiger. Die vervelende edelherten, hekrunderen en andere beesten worden systematisch opgeruimd door onverwacht strenge winters en leipe activisten. Uw man of vriend zal er in alle rust als een echte Han Solo kunnen klussen aan zijn eigen Millenium Falcon. “May the force be with him !”

Haynes houdt zelfs rekening met gevorderde klussers. Vaders die moeten lachen om een project als de Millenium Falcon kunnen hun borst natmaken met een effectieve handleiding voor het vervaardigen van de Imperial Death Star of zo u wilt de U.S.S. Enterprise. Het kan de bedenkers van deze materie blijkbaar niet ver genoeg gaan. Tot in de verste uithoeken van het heelal als het moet.

Het aardige is wel dat de boeken ook zeer interessant zijn voor vaders die niet van klussen houden of die ( net als ik ) in het bezit zijn van twee linkerhanden.  Elke liefhebber van Star Wars of Star Trek zal deze boeken willen hebben. Ze zijn nu binnen handbereik en bijna voor niks. Bij Donner. Waar anders!

Bekijk meer tips van Leon

Leon van Vliet
Leon van Vliet Afdeling Aanbiedingen & Ramsj

Over Leon van Vliet

Als er ergens een voordeeltje te behalen valt is Leon er als de kippen bij. Hij koopt in binnen- en buitenland de mooiste boeken in voor weinig geld. Daar wordt u als klant dan uiteindelijk weer blij van.