0
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk

De Brontë zusters

De Brontë zusters
ma 18 juli 2022

door Eren Can Korkmaz | Marketing & Contentbeheer

In 1846 bracht Charlotte Brontë haar commercieel succesvolle boek Jane Eyre uit. Een jaar later werden de zeer begeerde boeken Agnes Grey en Wuthering Heights van haar zusters gepubliceerd. De zusters maakten gebruik van androgyne pseudoniemen om hun identiteit en gender te achterhouden. In deze blog bespreken we het leven van de gezusters Brontë en de literaire meesterwerken die zij schreven.

Op 21 april 1816 brengt Maria Branwell haar dochter Charlotte ter wereld. Charlotte groeit samen met haar familie op in het Engelse Haworth. Vader Patrick Brontë werkte als kapelaan in Bradford, maar komt van oorsprong uit Noord-Ierland. Het trema boven de ‘e’ in Brontë komt niet voor in het Iers of Engels, Patrick veranderde zijn achternaam van Brunty naar Brontë voor onverklaarbare redenen. Op 30 juli 1818 bevalt Maria van Emily Jane, twee jaar hierna ontvangt de familie haar jongste lid Anne. De Brontë’s hadden nog twee oudere zussen die op jonge leeftijd stierven en een broer die worstelde met middelenmisbruik.

Een portret van de gezusters Brontë, met van links naar rechts Anne, Emily en Charlotte. De vervaagde silhouet op de achtergrond was waarschijnlijk een zelfportret van broer Branwell

Jeugd in Haworth

De zusters groeiden op in een relatief welgesteld huishouden, alhoewel zij niet zo vermogend waren als anderen uit hun sociale klasse. Op jonge leeftijd raken de zusters hun moeder kwijt aan de gevolgen van een ernstige ziekte. Maria’s zus verhuisde hierna naar Haworth om te helpen in de opvoeding van de kinderen. Drie jaar later worden de zusters naar een school in Cowan Bridge gestuurd, waar een tyfusuitbraak tragische gevolgen met zich meebrengt.

De oudste zussen Maria en Elizabeth sterven een jaar later aan tuberculose. Op hun vader Patrick en tante Branwell na raakt iedereen besmet met het ziekte. Desondanks ontwikkelen de overlevenden een passie voor het schrijven van gedichten en fantasieverhalen.

Het schoolgebouw waar de zusters les kregen, de ernstige leefomstandigheden vormden de inspiratie voor Charlottes Jane Eyre

Vader Brunty wil dat zijn dochters als gouvernantes werken, maar op Emily na zint dat niemand. Anne omschreef de zes maanden waarin zij als huishoudster voor de Robinson familie werkte als eenzaam en demotiverend. Charlotte stelt daarom voor om samen een school op te starten, maar dit verloopt niet succesvol.

In 1846 brengen de zusters een gedichtenbundel uit onder de pseudoniemen Currer, Ellis en Acton Bell. Het victoriaanse tijdperk kenmerkt zich met strenge gendernormen voor vrouwen, wat de keuze voor androgyne namen verklaart. Hun eerste publicatie is een commerciële mislukking, slechts twee kopieën worden verkocht. Maar een jaar later maakt Charlotte haar eerste grote doorbraak als schrijfster.

Jane Eyre

George Richmand tekende dit portret in opdracht van Charlottes uitgever als cadeau voor vader Patrick Brontë

Op 19 oktober 1847 kwam het boek Jane Eyre uit onder het pseudoniem van Currer Bell. Charlottes debuutroman bevat meerdere autobiografische elementen, maar gaat over een weeskind genaamd Jane. Nadat ze haar ouders op jonge leeftijd kwijtraakt komt Jane onder het voogdijschap van haar tante. Deze stuurt haar naar een kostschool waar zij onder toezicht valt van despotische leraren. Naar het doorstaan van een harde jeugd groeit Jane op tot een veerkrachtige vrouw. Ze vindt werk als gouvernante in Thornfield Hall, waar zij Mister Rochester ontmoet. Jane raakt verliefd, maar Mister Rochester verbergt een geheim wat een relatie onmogelijk maakt. Charlotte Brontë stelde zich kritisch op tegenover de traditionele gendernormen van haar tijd, wat terug te zien is in haar werk. Jane Eyre werd met aanzien ontvangen en was de eerste doorbraak van de gezusters Brontë.

Wuthering Heights en Agnes Grey

Een portret van Emily dat broer Branwell schilderde. Pas in 1914 herontdekte men dit schilderij

Het jaar daarop verschenen Wuthering Heights van Emily en Agnes Grey van Anne. Net als hun zus Charlotte maakten Emily en Anne gebruik van pseudoniemen om hun identiteit te verbergen. Uitgeverijen namen een sceptische houding aan en stelden vragen over de identiteit van “de gebroeders Bell”. Volgens een Amerikaanse uitgever zou het hier gaan om één mannelijke schrijver. Om het tegendeel te bewijzen reisden Charlotte en Anne (tegen de wensen van Emily in) naar London. De identiteit van de zusters was nu bekend, zoals Charlotte zou hebben gezegd: ‘We are three sisters’.

The Tenant of Wildfell Hall

In de tussentijd schreef Anne The Tenant of Wildfell Hall dat ze in 1848 uitbracht. Een spraakmakend boek waarin Anne Brontë’s feministische idealen terugkomen. Een jonge moeder verhuist met haar zoontje naar een dorp waar zij niemand kent. Vanwege haar teruggetrokken houding beginnen de buren over haar te roddelen. Een van de buurtbewoners stelt zich empathisch op tegenover de nieuwkomers en komt erachter dat de vrouw Helen heet. Helen is gevlucht van haar alcoholistische man en beschermt haar zoon van hem. Als inkomstenbron schildert Helen tekeningen en verkoopt deze, iets wat tegenstrijdig was met contemporaine gendernormen. The Tenant of Wildfell Hall is een indrukwekkend geschreven verhaal dat literaire critici rekenen als de eerste feministische roman.

Overlijden

In de maanden na de publicatie van The Tenant of Wildfell Hall kwamen Emily en Anne te overlijden aan de gevolgen van hun tuberculose besmetting. Emily overleed op 19 december 1848, Anne op 28 mei 1849. Charlotte zou jaren later op 31 maart 1855 ook overlijden aan de gevolgen van haar tuberculose infectie. Ondanks haar ziekte bracht Charlotte twee literaire klassiekers (Shirley en The Villette) uit en trouwde ze in 1854, minder dan een jaar voor haar overlijden. Charlotte was de enige Brontë zus die trouwde.

Het verhaal van de Brontë zusters is net zo meeslepend als hun geschreven werken. Hun idealen en opvattingen zijn terug te vinden in hun boeken, waarvan de verhalen elementen bevatten uit hun eigen jeugd. Als schrijfsters ontvangen ze tot op de dag van vandaag veel lof voor hun werk. Het huis waarin zij opgroeiden in Haworth (ten noorden van Manchester) is zelfs veranderd in een museum. The Brontë Society biedt gratis informatie over de zusters, hun familieleden, vrienden en werken.

St Michael and All Angels' Church, de laatste rustplaats voor de familie Brontë

Bij Donner verkopen we de boeken van de gezusters Brontë zowel in het Engels als in het Nederlands. De Chiltern Classics edities kunt u tegen de meest voordelige prijzen bij ons kopen. Voor Nederlandstalige boeken die direct vanuit onze leverancier worden verstuurd geldt: Op werkdagen voor 23:00 besteld, dezelfde dag verzonden. Voor boeken en cadeau-artikelen die vanuit onze winkel worden verstuurd geldt: Op werkdagen voor 16:00 besteld, dezelfde dag verzonden. Voor meer informatie over onze levervoorwaarden kunt u onze FAQ pagina bekijken. Of bezoek onze boekhandel aan de Coolsingel. De openingstijden die wij hanteren kunt u hier bekijken. 

Eren Can Korkmaz
Eren Can Korkmaz Marketing & Contentbeheer

Over Eren Can Korkmaz

Can houdt zich voornamelijk bezig met het schrijven van blogs en database-beheer.