‘Natuur’ is geen ondergeschoven kindje meer, maar een groot en veelzijdig onderwerp. Het lijkt erop dat de pandemie de aandacht voor onze omgang met het milieu, de inrichting van het platteland en het groen in de stad alleen maar heeft verstrekt. Dit komt ook tot uitdrukking in het aanbod van ‘groene’ boeken dat verschijnt.
De ontwikkeling van biodiversiteit in Nederland van ijstijd tot 21ste eeuw.
Jan Luiten van Zanden, Thomas van Goethem, Rob Lenders & Joop Schaminée
Hoe heeft de Nederlandse natuur zich ontwikkeld van de laatste ijstijd tot heden? Nam de biodiversiteit alleen maar af naarmate de mens zijn vleugels uitsloeg, of waren er ook perioden van herstel en toenemende diversiteit? Deze vraag staat centraal in dit boek vol verhalen – over de huismus, de zwarte kraai, de kievitsbloem en zelfs over walvissen in de Noordzee en olifanten op Sri Lanka –, met elkaar verbonden door het grote verhaal van de ontdekking van de natuur door de mens, eerst als jager-verzamelaar, daarna als landbouwer, vervolgens als industrieel en ten slotte als bioloog en natuurbeschermer. De grote ontdekkingsreizen van na 1492, de ontmoetingen met een heel andere, tropische natuur, hadden ook grote gevolgen voor de waardering ervan. Het boek eindigt met de paradox van de ‘tweede domesticatie’ van de natuur: op zoek naar wildernis wordt de natuur steeds meer aangeharkt en gepland. Vanuit de lange lijnen die verleden en heden met elkaar verbinden, worden zo ook vragen gesteld over de toekomst van de Nederlandse natuur. Rob Lenders werkt als historisch ecoloog bij de afdeling Milieukunde van de Radboud Universiteit Nijmegen. Joop Schaminée is hoogleraar systeemecologie en verbonden aan de universiteiten van Wageningen en Nijmegen. Thomas van Goethem was tot voor kort postdoc bij de Universiteit Utrecht en is nu projectleider bij het RIVM. Jan Luiten van Zanden is hoogleraar economische geschiedenis aan de Universiteit Utrecht.
Hanneke van Veghel
In Dieet voor een betere planeet leert activist, voedselblogger en landbouwdeskundige Hanneke van Veghel je aan de hand van praktische tips, slimme oplossingen en concrete do's en dont's je keuzes te maken die wel degelijk het verschil maken - of je nu in de Albert Heijn, de biologische supermarkt of op het erf bij een biodynamische boer staat.
Hanneke van Veghel (1985) is ingenieur in de veehouderij met een Master in duurzame landbouw en voedselzekerheid. In Indonesië deed ze onderzoek naar de veelal illegale ontbossing als gevolg van de palmolie-industrie. Momenteel doet ze in Kenia onderzoek naar het verbouwen van de meest duurzame avocado ter wereld.
Over de hartslag van bomen, onze zeven zintuigen en de vraag of planten bewustzijn hebben
Peter Wohlleben
Hebben mensen net als sommige dieren een zesde zintuig voor gevaar? Is het mogelijk dat ons reukorgaan superieur is aan de speurneus van de hond? Hoe kan het dat ons immuunsysteem op de kleuren en de geur van het bos reageert? En omgekeerd: kunnen bomen ademhalen? Is er zelfs een soort hartslag bij ze meetbaar? En moeten we planten misschien als intelligente wezens beschouwen?
Opnieuw opent Peter Wohlleben ons de ogen aan de hand van de recentste wetenschappelijke inzichten en zijn eigen ervaringen over verbazingwekkende natuurverschijnselen. En hij laat ons zien dat de mensen in veel opzichten nauw verweven zijn met de natuur.
Over hoe onze manier van eten de wereld kan veranderen
Anna Jones
In Eén Pan, Plaat, Planeet laat Anna Jones je zien hoe je gerechten maakt die goed zijn voor jou, je portemonnee en voor de planeet. Het boek is opgedeeld in vier hoofdstukken (Kookpan / Koekenpan / Bakplaat / Snel), met ruim 150 recepten voor goedgevulde bakplaten, eenpansmaaltijden en supersnelle doordeweekse diners. Met gerechten als Perzische noedelsoep; Koreaanse pannenkoeken met wortel en sesam; Afrikaanse pindastoofpot; gebakken dahl met zoete aardappel en tamarinde en gekarameliseerde uientaart met halloumi, munt en citroen. En dat alles met toegankelijke en betaalbare ingrediënten en een manier van eten die goed is voor de planeet.
Anna Jones is chefkok, kookboekenauteur en foodstyliste, is columnist bij The Guardian en schrijft voor diverse andere Britse kranten en tijdschriften. Zij heeft samengewerkt met geliefde chefs als Antonio Carluccio, Yotam Ottolenghi, Jamie Oliver en Mary Berry.
Wandelroutes in 21 Nationale Parken in Nederland
Falk
Eropuit in Nederland. Waar een klein land groot in kan zijn! Waar vind je het grootste aaneengesloten natte heidegebied, laagveenmoeras, zoetwatergetijdengebied en levend stuifzandgebied van heel West-Europa? Juist, in Nederland! Ontdek de prachtige natuur van Nederland met deze handzame wandelgids. Dit boek bevat kaartmateriaal van de natuurgebieden in Nederland, voorzien van knooppunten en afstanden tussen de knooppunten. De gids is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, aan de hand van de voor ons meest bekende actuele data. De blauwe knooppunten op de kaart corresponderen met de knooppunten in het veld. Door van het ene knooppunt naar het volgende te lopen, creëer je je eigen wandelroute. Bij elk knooppunt kies je in welke richting je de wandelroute wenst te vervolgen. Op de kaart zie je tussen de knooppunten een getal staan dat de afstand tussen de knooppunten weergeeft. Zo kan je precies de lengte van een route uitrekenen. Inbegrepen: Nationaal Park De Alde Feanen Nationaal Park De Biesbosch Nationaal Park Drents-Friese Wold Nationaal Park Drentsche Aa Nationaal Park Duinen van Texel Nationaal Park Dwingelderveld Nationaal Park De Groote Peel Nationaal Park De Hoge Veluwe Nationaal Park Hollandse Duinen (i.o.) Nationaal Park Lauwersmeer Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen Nationaal Park De Maasduinen Nationaal Park De Meinweg Nationaal Park Nieuw Land Nationaal Park Oosterschelde Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug Nationaal Park Schiermonnikoog Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug Nationaal Park Weerribben - Wieden Grenspark Kalmthoutseheide Nationaal Park Zuid-Kennemerland.