0
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk

De klassiekers in stripvorm

De klassiekers in stripvorm
vr 27 mei 2022

door Eren Can Korkmaz | Junior Content Marketeer

De laatste tijd is er een groeiende belangstelling en vraag naar stripboeken en manga’s en dat zien wij ook terug in onze boekhandel. Onze Strips & Graphic Novels afdeling zit altijd vol met boekenliefhebbers die een titel uit hun favoriete reeks willen lezen. Hoe deze toenemende populariteit is ontstaan, is een mysterie voor iedereen. Misschien komt het vanwege de succesvolle verfilming van geliefde stripreeksen zoals The Avengers en The Batman. Maar naast stripboeken over superhelden die de dag redden hebben wij bij Donner ook graphic novel adaptaties van klassieke werken. In deze blog lichten wij enkelen uit die zeker het lezen waard zijn.

1984 van George Orwell & Fido Nesti

Wie George Orwell’s 1984 heeft gelezen, zal zich vast hebben afgevraagd hoe de wereld waarin Big Brother alles voor het zeggen heeft eruit ziet. Dit dystopisch boek volgt het leven van Winston Smith, die in een totalitaire staat leeft waarin de overheid al haar burgers bespioneert. Propaganda en de waarheid zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden en het is maar de vraag of zelfs het jaar waarin het boek zich afspeelt klopt. Orwell schreef dit boek om de wereld te waarschuwen voor het totalitarisme die in de tweede wereldoorlog op verschillende delen van de wereld te observeren was. Liefhebbers van het boek kunnen nu ook het leven van Winston Smith geïllustreerd zien, met Fido Nesti als de tekenaar.

Brave New World van Aldous Huxley & Fred Fordham

In het voorwoord van Brave New World schrijft de Britse filosoof Bertrand Russell dat het opmerkelijk is dat Aldous Huxley in zijn boek klaagt over een maatschappij wat te veel plezier heeft. Maar tegelijkertijd verklaart hij ook waarom het boek en haar boodschap zo belangrijk zijn. Brave New World speelt zich af in een utopische toekomst waarin de mensheid op technologisch gebied een piek heeft bereikt. Om ziekten en over populatie te voorkomen worden mensen in laboratoria gekweekt en iedereens genen worden zodanig gemanipuleerd dat het verrichten van hun voorgeschreven taken hun plezier brengt. Om verdriet tegen te gaan consumeert men soma, een middel die een gevoel van euforie creëert. Traditionele relaties bestaan niet, omdat dit kan leiden tot liefdesverdriet. Het is maar de vraag natuurlijk of Brave New World een dystopie of een utopie is, alhoewel het volgens de schrijver valt onder de eerste categorie. Hoe dan ook, dit klassieke boek dat waarschuwt dat het streven naar stabiliteit en genot ons ondergang kan betekenen is sinds april in stripvorm verkrijgbaar.

To Kill a Mockingbird van Harper Lee & Fred Fordham

Harper Lee’s klassieker over racisme in het zuiden van de Verenigde Staten is nu ook in stripvorm verkrijgbaar. Atticus Finch is advocaat en weduwnaar en probeert zijn kinderen op te voeden in een klein Amerikaans dorpje tijdens de grote depressie. Wanneer een Afro-Amerikaans man in het dorpje ten onrechte beschuldigd wordt van een misdaad, zien de kinderen van Atticus een lelijke kant van het dorp. Atticus probeert de onschuld van de man te bewijzen, maar er ontstaat frictie tussen hem en de dorpelingen. Het boek is zo populair in de Verenigde Staten, dat er zelfs een verfilming van het boek is met Gregory Peck in de hoofdrol. Een aanrader voor liefhebbers van zowel het boek als de film. 

Overige titels

Tot zo ver de klassiekers in stripvorm, maar in onze boekhandel hebben wij ook een brede collectie aan graphic novels die op zichzelf klassiekers zijn. Neem nou bijvoorbeeld Maus van Art Spiegelman of Watchman van Alan Moore. Bekijk onze Strips & Graphic Novels pagina voor een beter overzicht, of bezoek onze winkel aan de Coolsingel. Engelstalige boeken die op werkdagen voor 16:00 besteld zijn kunnen de volgende dag geleverd worden zolang wij deze op voorraad hebben. Nederlandstalige stripboeken die op werkdagen voor 23:00 besteld zijn kunnen de volgende dag geleverd worden. Bekijk onze FAQ pagina voor meer informatie over onze levervoorwaarden. 

Eren Can Korkmaz
Eren Can Korkmaz Junior Content Marketeer

Over Eren Can Korkmaz

Can is momenteel bij Donner bezig met een afstudeeropdracht.