In ‘De revolutie van Pelle’ zoekt Conny Braam naar antwoorden op de vraag wat haar tot de rebelse meid heeft gemaakt die in mei 1968 na een laatste knallende ruzie op de trein naar Amsterdam stapt. De reconstructie van haar verleden begint in het negentiende-eeuwse IJmuiden, waar grootmoeder Keet Pelle een kroeg drijft en evenals vele werkloze kanaalgravers en arme vissers in de ban raakt van de revolutionaire socialistenleider Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Vanaf 1924 is het Keets dochter Grada, die vanuit Beverwijk vertelt over haar vastberadenheid te ontsnappen aan de vernederende armoede alsook aan haar moeder, die collecteert voor de Rode Hulp. Begin jaren vijftig komt Conny Braam zelf aan het woord en vertelt ze over haar jeugd in Arnhem, waar de koude-oorlogmentaliteit, brave burgerlijkheid en het racisme van haar vader uiteindelijk onverdraaglijk worden, en de belofte van revolutie haar naar Amsterdam zal lokken.
'Een niet weg te leggen levensverhaal van een belangrijke, dappere schrijfster.'
'Conny Braam verbindt de geschiedenis van haar grootmoeder, moeder en zichzelf aan de grote geschiedenis in een aanstekelijk bevlogen roman, geschreven met humor en ironie.'
Conny Braam is jarenlang betrokken geweest bij de strijd tegen apartheid in Zuid-Afrika; ze was medeoprichter van de Nederlandse Antiapartheidsbeweging. Haar liefde voor Afrika kreeg gestalte in een aantal romans. Van De woede van Abraham, het eerste deel van een literaire historische trilogie die met veel lof bij pers en publiek is ontvangen, zijn tot nu toe ruim 60.000 exemplaren verkocht. Conny Braam schreef veertien romans en diverse korte verhalen. 'De revolutie van Pelle' is verschenen in februari 2023.