2024
2024
Of het nu gaat om de toeslagenaffaire of de oorlog in Oekraïne, techbedrijven spelen een steeds dominantere rol in onze wereld. Helaas is wat goed is voor de aandeelhouders niet automatisch goed voor de samenleving. Te lang hebben politici ruimte gegeven aan het marktdenken; het is nu dringend tijd dat de democratie weer de overhand krijgt.
In De tech coup deelt technologiebeleidsexpert Marietje Schaake uit de eerste hand en op basis van haar eigen ervaringen in het Europarlement hoe grote en kleine technologiebedrijven de wereld regeren. De huidige situatie vereist nieuwe oplossingen, vooral omdat doorbraken in kunstmatige intelligentie de machtsconcentratie van een handvol technische elites verder intensiveren.
De tech coup is een bij vlagen bloedstollende beschrijving van hoe we de controle over ‘big tech’ verloren – en een noodzakelijke visie op hoe we de macht terug kunnen winnen.
'Wat het boek zo interessant maakt is dat Schaake vertrouwd is met zowel de wereld van politiek en beleid, als die van Silicon Valley. Van nabij weet ze wat er in beide werelden speelt, en wat er op beide werelden is aan te merken. […] Door de persoonlijke ervaringen en observaties van Schaake onderscheidt haar boek zich van andere aanklachten tegen de macht van Big Tech.'
'In De Tech Coup schetst voormalig Europarlementariër Marietje Schaake een onthutsend beeld van de macht van techbedrijven, die stilletjes de rol van overheden zijn gaan innemen.'
Marietje Schaake (Leiden, 1978) is directeur internationaal beleid bij het Cyber Policy Center van Stanford University en was van 2009 tot 2019 Europarlementariër. Schaake schrijft over technologie en politiek in haar column voor Financial Times.