0
De val van Amerika
De val van Amerika

De val van Amerika

Berichten uit een gebroken land

Michael Persson

Paperback / Ingenaaid | Nederlands
 • Op werkdagen voor 23 uur besteld, dezelfde dag verstuurd.
 • Op voorraad in onze winkel. Afhalen mogelijk op vooraf afgesproken tijdslot.
€ 21,99
Omschrijving

Toen de Volkskrant-journalist Michael Persson in augustus 2015 naar de Verenigde Staten verhuisde, was daar net een maand eerder Donald Trump van een roltrap naar beneden gekomen. Hij zei wat geen presidentskandidaat voor hem had durven zeggen: Amerika, het uitverkoren land, is een derdewereldstaat geworden. Trump beloofde het weer groots te maken. Maar zijn presidentschap heeft juist nog meer zwakke plekken en breuklijnen blootgelegd. Onderwijs, gezondheidszorg, industrie, infrastructuur, immigratie, segregatie en democratie: op al deze terreinen zakt het land op de internationale ranglijsten, tot grote zorg van de meeste Amerikanen. Maar over de oplossingen verschillen ze enorm van mening, en de politiek komt er niet uit. Het land lijkt steeds verder in zichzelf verstrikt te raken. Persson reisde het land door om op onderzoek uit te gaan. Van het gespleten Washington tot de Muur bij Mexico. Van de oude industrieën van West Virginia tot de boeren van Wisconsin. En van Charlottesville tot de daklozen van Queens. Overal stelde hij de vraag: hoe nu verder met Amerika? Het resultaat is een fascinerend boek dat kijkt tot ver voorbij Trump, naar de toekomst van het land waarvan zovelen ooit droomden en waar ondanks alles, dankzij de veerkracht van de individuele Amerikanen, nog steeds ruimte is voor optimisme.

In dit boek maken we kennis met een Amerika dat je alleen maar ziet als je er lange tijd woont. *****

Grimmig. Geen wonder dat Volkskrant -correspondent Michael Persson de eerste alinea van zijn boek begint met het zoeken naar een kogelvrij vest. Een klassiek verslag in reportages van een land in verzet tegen wat oud-president Ronald Reagan ooit de meest angstaanjagende woorden in de Engelse taal noemde: 'Ik ben van de regering en ik kom u helpen.' ****

Van zijn stijl en van zijn durf om kernachtig te formuleren valt te genieten. Persson weet tamelijk abstracte politieke gedachten terug te brengen tot één zin, soms weet hij die zelfs te vangen in een enkel beeld. De reportages ontlenen hun kracht aan die kernachtige formuleringen, maar bovenal aan het feit dat Persson in staten als West Virginia, Kansas en Kentucky zijn werk verricht alsof hij in Groningen of de Achterhoek is.

Michael Persson (1971) studeerde lucht- en ruimtevaarttechniek en was jaren wetenschapsjournalist. Sinds 2015 is hij Amerika-correspondent voor de Volkskrant.

Specificaties
 • Uitgever
  Balans, Uitgeverij
 • Druk
  1
 • Verschenen
  okt. 2020
 • Bladzijden
  336
 • Genre
  Mens & maatschappij
 • Afmetingen
  215 x 135 x 28 mm
 • Gewicht
  428 gram
 • EAN
  9789463821117
 • Bindwijze
  Paperback / Ingenaaid
 • Taal
  Nederlands

Reviews van klanten

Ook een review schrijven?

Log in op uw account of maak een eigen account aan.

Inloggen

Gerelateerde producten

Het zoutpad

Het zoutpad

Raynor Winn
€ 12,50
Een beloofd land

Een beloofd land

Barack Obama
€ 45,00
Het geschenk

Het geschenk

Edith Eger
€ 18,99
Zo hadden we het niet bedoeld

Zo hadden we het niet bedoeld

Jesse Frederik
€ 22,50
Confettiregen

Confettiregen

Splinter Chabot
€ 21,99