0
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk

Denker des Vaderlands

Filosoof René ten Bos volgt Marli Huijer, René Gude en Hans Achterhuis op als Denker des Vaderlands. Het tweejarige denkerschap van Ten Bos start op 21 april als hij wordt geïnaugureerd tijdens de Nacht van de Filosofie in De Lindenberg in zijn woonplaats, Nijmegen

René ten Bos (1959) is hoogleraar filosofie en managementfilosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ten Bos is een oorspronkelijk denker.  Tegendraads en provocatief zet hij met een brede grijns gangbare ideeën opzij en biedt een breed en kritisch perspectief. Hij schuwt geen enkel onderwerp: zo analyseert hij net zo makkelijk de management-wereld als het dierenrijk, gender-vraagstukken of onze omgang met de natuur.

Ten Bos ziet het als de taak van de filosoof vooral niet teveel met de “morele hakbijl” klaar te staan, maar om te gaan met paradoxen. “Para betekent ‘tegen’, en doxa is ‘mening’. Het gaat er dus niet om een mening te hebben, maar om ertegenin te denken, of te laten zien dat een mening te makkelijk is, omdat er verschillende problematische kanten aan om het even aan elke mening zitten.” Als Denker des Vaderlands wil hij de complexiteit van problemen verhelderen.

Bij het publiek is Ten Bos bekend door zijn vele publicaties bij Boom uitgevers Amsterdam. Vorige maand verscheen Dwalen in het antropoceen, waarin hij zich afvraagt of de mens een pest of een zegen is voor de aarde. Voor Bureaucratie is een inktvis ontving hij in 2016 de Socratesbeker voor het prikkelendste filosofieboek van het jaar. Water werd in 2014 genomineerd voor de ECI literatuurprijs.  Als vaste columnist is Ten Bos te lezen in Het Financieele Dagblad.

(bron: www.maandvandefilosofie.nl)

Boeken van Rene ten Bos

Dwalen in het Antropoceen

Dwalen in het Antropoceen

René ten Bos
€ 24,90
Bureaucratie is een inktvis

Bureaucratie is een inktvis

René ten Bos
€ 25,50
Water

Water

René ten Bos
€ 33,50
Later word ik filosoof

Later word ik filosoof

Peter-Henk Steenhuis
€ 17,50
Stilte, geste, stem

Stilte, geste, stem

René ten Bos
€ 27,90