0

Winnaar Donner Boekenprijs 2019 - Target Rotterdam

Jac. J. Baart en Lennart van Oudheusden winnen met 'Target Rotterdam – De geallieerde bombardementen op Rotterdam en omgeving 1940-1945', de Donner Boekenprijs 2019.

Jac. J. Baart & Lennart van Oudheusden – Target Rotterdam
uitgeverij BOOM

Bij een groot deel van de Rotterdammers is onbekend dat er veel slachtoffers zijn gevallen door geallieerde bommen. Met name het bombardement van 31 maart 1943, alsmede de nachtelijke luchtaanvallen in 1940 en 1942, zijn lange tijd in raadselen gehuld gebleven. Dit boek werpt een nieuw licht op de verwoestende bombardementen.

 

 

uitreiking prijs

Tijdens Bookstore Day op zaterdag 25 mei wordt om 15:00 uur de prijs voor het winnende boek uitgereikt. Aansluitend worden Jac J. Baart en Lennart van Oudheusden geïnterviewd door Marcel Möring.

Voorgaande jaren waren de auteurs van de winnende titel in de winkel om de prijs in ontvangst te nemen; Hugo Borst (Ma), Jolande Withuis (Juliana) en Robert Mulder (Groeten uit Rotterdam).

Houd voor verdere informatie ons evenementenprogramma in de gaten. Wij danken u alvast hartelijk en zien u graag bij de prijsuitreiking op zaterdag 25 mei. 

Onder de kiezers van de Donner Boekenprijs 2019 worden 10 boekenbonnen van € 25 verloot. De winnaars krijgen in de loop van de maand bericht.  


 
Met vriendelijke groeten,
 
Directie, ambassadeurs en bestuur van coöperatie Donner

  

 

Rob van Essen – De goede zoon

Een boek over het verleden, heden en de toekomst. En over moederliefde. Wat wil je nog meer? Wel, er is nog meer. Er zit een scène in waar ik zo hard om moest lachen dat ik de stiltecoupé in de trein moest verlaten. Voor mij het boek van het jaar!

 

Masha Gessen – De toekomst is geschiedenis; De terugkeer van het totalitaire Rusland

De in Rusland geboren journaliste Gessen brengt in kaart hoe de levens van gewone mensen beïnvloed worden door de intriges van een regime. Gessen volgt een aantal mensen in de nadagen van het Sovjetrijk. Zij zijn geboren en opgegroeid met grote verwachtingen en zien hoe de oude Sovjetorde in een nieuw jasje ongehinderd kan terugkeren.

 

Egbert van de Gronden – Oog in oog

De verhalen zijn dertien kunstwerkjes over uiteenlopende thema’s; ze vormen een geheel door toon, ritme en beschouwend karakter. Mooi stilistisch geschreven, speels, gevoelig, maar niet sentimenteel.

 

Yuval Noah Harari – 21 lessen voor de 21ste eeuw

Non-fictie die meer fictie lijkt, terwijl dit boek juist over het nu gaat. De eerdere twee delen gingen respectievelijk over het verleden (Sapiens) en de toekomst (Homo deus). Drie boeken die iedereen die nadenkt over een toekomst voor zijn kinderen, moet lezen.

 

Roxane van Iperen – 't Hooge Nest

Juist in deze tijden waar zoveel mensen onze vrijheid voor lief nemen, is dit boek lezen een bittere noodzaak. Met als uitgangspunt een huis, schetst het boek de dramatische geschiedenis van twee joodse zussen en hun dierbaren, waarin de gruwelijkheden niet worden vermeden, maar uiteindelijk in alle vertwijfeling vrijheid en menselijkheid de boventoon blijven voeren.

 

Peter Middendorp – Jij bent van mij

Ogenschijnlijk een doodnormale man; een hardwerkende boer met een gezin. Gaandeweg blijkt er iets heel erg mis te zijn. Pas na dertien jaar komt uit dat de man een gruwelijke misdaad op zijn geweten heeft. Het is bijna huiveringwekkend hoe de auteur in het hoofd kruipt van de moordenaar.

 

Jean-Marc van Tol – Musch

In dit eerste deel van een trilogie doet Johan de Witt zijn intrede in het landsbestuur. De auteur schetst een indringend beeld van de intriges rond stadhouder Willem II. Musch, opgeklommen tot griffier, haalt alles uit de kast om zijn machtspositie te handhaven. Bij zijn ondergang heeft hij nog iets in petto voor zijn vijanden.