0
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk

Eerste boekenliefde - Ida Gerhardt

Eerste boekenliefde - Ida Gerhardt
do 7 april 2022

door Leo | Mededirecteur

Laat ik het hier op de poëzie houden. Bloem, Nijhoff, Achterberg. Maar ook met Gerrit Kouwenaar, Jacques Hamelink en Jan Arends had ik al kennisgemaakt toen ik in de zomer van 1977 bij Donner begon. Kort daarvoor was ik samen met mijn eerste vriendin, tijdens ons eerste bezoek aan Poetry International, diep onder de indruk geweest van de poète maudit Jotie T’Hooft. In dat najaar zou hij op 21-jarige leeftijd in al zijn ‘junkieverdriet’ zelfmoord plegen.

Aan de Korte Lijnbaan, waar boekhandel Donner toen gevestigd was, gebeurde er in die beruchte pocketkelder iets dat mijn leven veranderde, zij het op poëtische schaal: ik ontdekte het oeuvre van Ida Gerhardt en in het kielzog daarvan de wereld van de Klassieke Oudheid. Haar werk, net opnieuw subliem uitgegeven door liefhebber Johan Polak, lag te verstoffen in het poëziekastje. Pas later zou de dichter de P.C. Hooftprijs krijgen en doorbreken bij het grote publiek. Ik nam de dichtbundels ter hand, las de fraaie titels ‘Het levend monogram’, ‘De ravenveer’, ‘Vijf vuurstenen’, bladerde en was om. Ida Gerhardt is, inmiddels in een weerbarstige verhouding, mijn grote liefde in de poëzie gebleven.

Leo
Leo Mededirecteur

Over Leo

Leo van de Wetering begon in 1977 als jongste bediende bij Donner, en besloot er te blijven. Hij werkte achtereenvolgens bij de vestigingen aan de Korte Lijnbaan, Meent, Lijnbaan en Coolsingel. Boekverkoper zijn is een vak, zo oud als de boekdrukkunst. Maar het is ook een passie op het snijpunt van handel en cultuur. Donner staat voor een boekhandel met intieme grootschaligheid, culturele openheid en Rotterdamse gedrevenheid. Althans dat mogen wat hem betreft de ‘grondwoorden’ van de winkel zijn.

Leverbare titels van Ida Gerhardt

Zeven maal om de aarde te gaan

Zeven maal om de aarde te gaan

Ida Gerhardt
€ 15,00
Dolen en dromen

Dolen en dromen

Ida Gerhardt
€ 12,50
Verzamelde gedichten

Verzamelde gedichten

Ida Gerhardt
€ 41,99
Het boek der psalmen

Het boek der psalmen

Ida G.M. Gerhardt
€ 42,50