Description
'Boeiend en diepgravend [...] maakt duidelijk op welke manieren de geschiedenis van het Ottomaanse Rijk is verbonden met die van Europa.' **** de Volkskrant
Het Ottomaanse Rijk (1281-1923) is lang afgeschilderd als de islamitisch-Aziatische tegenpool van het christelijke, Europese Westen. Maar de werkelijkheid was heel anders: dit multi-etnische, meertalige en multireligieuze rijk strekte zich uit tot diep in het hart van Europa. Sterker nog: de Ottomaanse heersers zagen zichzelf als de nieuwe Romeinen.
In De Ottomanen vertelt de vooraanstaande historicus Marc David Baer hoe een klein vorstendom kon uitgroeien tot een wereldrijk. De Ottomanen pionierden met religieuze tolerantie. Maar in de negentiende eeuw kwam daarin verandering, wat leidde tot etnische zuiveringen, genocide en de ondergang van het rijk na de Eerste Wereldoorlog.
De Ottomanen herdefinieert op levendige wijze de grote en blijvende invloed van de Ottomaanse dynastie op Europa en de wereld.
'Opkomst, bloei en verval van het Ottomaanse Rijk worden uiterst leesbaar beschreven [...] met veel gevoel voor sprekende details én de grote lijnen.' Historisch Nieuwsblad
Marc David Baer is hoogleraar Internationale geschiedenis aan de London School of Economics and Political Science. Voor zijn eerdere werk werd hij onderscheiden met de Albert Hourani Book Award. De Ottomanen stond op de shortlist van de prestigieuze Wolfson History Prize.