0
De RTM in kleur
De RTM in kleur

De RTM in kleur

Jan de Bruin

Hardback / bound | Dutch
 • Ordered on working days before 16h, dispatched the same day.
 • In stock in our store. Click & Collect possible during openings hours.
€24.95
Description

De Rotterdamsche Tramweg-Maatschappij (RTM) was een fascinerend interlokaal trambedrijf. Het behoorde op de eilanden in de delta ruim een halve eeuw tot een van de grootste werkgevers. Terwijl tegenwoordig vele werkzaamheden worden uitbesteed bij bedrijven, was de RTM voor een groot deel in staat om onafhankelijk te opereren. Zo konden in de eigen werkplaats stoomketels voor  locomotieven worden vervaardigd en motorwagens compleet worden herbouwd. In 1963 verliet zelfs een eigengebouwde generatorwagen de werkplaats.

De ‘oude RTM’ heeft in de loop der jaren vele belangstellenden uit binnen- en buitenland kunnen boeien, getuige de vele foto’s die zij decennialang maakten. Reeds voor de Tweede Wereldoorlog waren amateurfotografen actief om de RTM op de gevoelige plaat vast te leggen. Logischerwijs waren dat tot de jaren ’50 zonder uitzondering foto’s in zwart-wit. De eerste kleurendiafilms verschenen weliswaar net voor de Tweede Wereldoorlog, maar de kwaliteit ervan was doorgaans niet denderend. Pas rond 1950 gingen sommige amateurfotografen zich wagen aan kleurenopnamen.

 

De drie auteurs werken als vrijwilliger bij het RTM-museum te Ouddorp en maken deel uit van de redactie van het kwartaalblad De Tramkoerier. Gelet op de vele vrijwel onbekende kleurenopnamen uit de jaren ’50 en ’60 in het RTM-archief kwamen de auteurs op het idee om een fotoboek met kleurenopnamen samen te stellen over de laatste decennia van de ‘oude RTM’, aangevuld met speciaal vervaardigde kleurentekeningen van Bas Koster. Dat idee werd werkelijkheid in de vorm van dit boek. Het boek is niet alleen bedoeld voor belangstellenden in het openbaar vervoer, maar ook voor mensen die zijn geïnteresseerd in de lokale geschiedenis van Rotterdam en de eilanden. Moge dit boek veel lees- en kijkplezier verschaffen!          

Specifications
 • Publisher
  Stichting RTM
 • Edition
  1
 • Pub date
  Oct 2020
 • Theme
  Trains
 • EAN
  9789090332468
 • Product form
  Hardback / bound
 • Language
  Dutch

Customer reviews

Want to write a review?

Log in to your account or create your own account.

login

related products

Stoom bij NS in de jaren dertig

Stoom bij NS in de jaren dertig

Hans van Poll
€34.95
Stroomlijn op het spoor

Stroomlijn op het spoor

Carel van Gestel
€34.95
Spoor 32

Spoor 32

Marcel van Ee
€31.90
80 Duurzame reizen

80 Duurzame reizen

Lonely Planet
€22.99