Wat heeft de strijd om het monopolie op de handel in de muskaatnoot te maken met de hedendaagse klimaatverandering? Amitav Ghosh’ boek leidt onze hedendaagse planetaire crisis terug naar de ontdekking van de Nieuwe Wereld en de zeeroute naar de Indische Oceaan. Centraal staat de nu alomtegenwoordige nootmuskaat. In de handen van Ghosh wordt het verhaal van de nootmuskaat een parabel voor onze milieucrisis, die onthult hoe onze welvaart altijd afhankelijk is geweest van aardse materialen zoals specerijen, thee, suikerriet, opium en fossiele brandstoffen. De huidige mondiale problemen zijn uiteindelijk het resultaat van een mechanistische kijk op de aarde, waar de natuur alleen bestaat als een grondstof die mensen voor hun eigen doeleinden kunnen gebruiken, in plaats van een eigen kracht. Door discussies over de geschiedenis van de VOC en het kolonialisme te verweven met de klimaatcrisis en de spiritualiteit van oorspronkelijke gemeenschappen vandaag de dag, biedt dit boek een scherpe kritiek op de dominante ideologie in het Westen.
'In 'De vloek van de nootmuskaat' houdt Ghosh de westerse wereld en wetenschap een gigantische spiegel voor.'
'De Indiaas-Amerikaanse schrijver Amitav Ghosh brengt het ontstaan van de planetaire crisis op indrukwekkende wijze in kaart. Luister ook naar niet-menselijke stemmen, is zijn devies.'
'Ghosh' boek is een intellectuele tour de force, (...) dat mij veel nieuwe inzichten opleverde.'
'Even aangrijpend als goed geschreven boek.'
'Indrukwekkend'
Amitav Ghosh (1956) is een Indiase schrijver van zowel fictie als non-fictie, in Nederland vooral bekend van zijn Ibis-trilogie. Hij ontving diverse prijzen over de hele wereld en zijn werk verscheen in The New Yorker, The New Republic en The New York Times.