0
 • No shipping costs from € 15, -
 • Lists and tips from our own specialists
 • Possibility of ordering without an account

Visserstruien 2

Stella Ruhe

Hardback / bound | Dutch
 • Ordered on working days before 16h, dispatched the same day.
 • In stock in our store. Click & Collect possible during openings hours.
€24.99
Description

Dit boek is het vervolg op de zeer succesvolle uitgave Visserstruien (september 2013), waarin Stella Ruhe truien uit 40 Nederlandse vissersplaatsen presenteerde, als resultaat van een diepgaand onderzoek naar de Nederlandse visserstrui. Tussen ca. 1875 en ca. 1950 droegen vissers truien die door hun vrouwen en dochters gebreid werden. De patronen waren opgebouwd met motieven van rechte en averechte steken met af en toe een kabel, die allemaal eigen betekenissen hadden. In bijna alle vissersplaatsen droeg men verschillende truien naast elkaar, maar vaak was er wel een trui die het meest gebreid werd en daarmee voor die plaats specifiek was.

Na alle aandacht voor het eerste boek en de bijbehorende tentoonstellingen en lezingen kwamen nog zoveel truien, foto's en documenten boven water, dat Stella Ruhe vol enthousiasme verder is gegaan met haar onderzoek en 65 nieuwe patronen uitwerkte op basis van oude foto's. In Visserstruien 2 vertelt ze er over met de grote drive en vakkundigheid die we van haar gewend zijn. Resultaat is opnieuw een heerlijk lees- en bladerboek over vissers en hun dagelijks leven, vol mooie patronen, boeiende verhalen en fascinerende oude foto's. De truien komen weer uit vijftien nieuwe en veertig reeds bekende vissersplaatsen in alle Nederlandse kustprovincies en zelfs uit rivierplaatsen zoals de in Brabant gelegen plaatsen Willemstad en Woudrichem.

De eerste twee delen van het boek verhalen over de reizen die de vissers maakten naar de visgronden. Er wordt dieper ingegaan op het leven aan boord (Wat deden de vissers bijvoorbeeld als het windstil was? Wat aten ze?) en op de connectie met de Engelse en Schotse vissers, die vaak niet begrepen waarom de Hollanders zo succesvol waren. Dan volgt een hoofdstuk met beknopte informatie over de werkwijze bij het zelf breien van een visserstrui. Het overgrote deel van het boek neemt ons vervolgens mee via de Noordzeekust, de Waddenkust en de Zuiderzeekust tot aan de grote rivieren, langs de mooiste truien en vissersplaatsen. Met van elke trui een foto, een korte beschrijving en een breischema.


Stella Ruhe zit al dertig jaar in het uitgeversvak als vakredacteur textiel en freelancer. Zij heeft de NS-opleiding (textiele werkvormen) gedaan in Haarlem, heeft jaren als textieldocent lesgegeven op scholen voor voortgezet onderwijs en was docentenbegeleider voor de Landelijke Pedagogische Centra. Zij is uitgeefster van de digitale methode voor beeldende en kunstvakken Beeld bij de hand (www.beeldbijdehand.nl) en geeft nascholingstrainingen beeldende vakken. Stella organiseerde grote evenementen als de Cantecleer Modeprijs en de Week van de Creativiteit. Zij heeft diverse boeken op haar naam staan en geeft over haar bijzondere onderzoek naar visserstruien lezingen door het hele land. Op dit moment werkt zij aan het tweede boek over Visserstruien, dat 4 september zal verschijnen. Meer informatie hierover is te vinden op de facebookpagina Visserstruien en op haar website visserstruien.nl

Specifications
 • Publisher
  Forte creatief
 • Edition
  1
 • Pub date
  Aug 2015
 • Pages
  176
 • Theme
  Needlework and fabric crafts
 • Dimensions
  287 x 208 x 21 mm
 • Weight
  1037 gram
 • EAN
  9789462500198
 • Product form
  Hardback / bound
 • Language
  Dutch

Customer reviews

Want to write a review?

Log in to your account or create your own account.

login

related products

Fair Isle breien

Fair Isle breien

Mati Ventrillon
€22.50
Een regenboog aan amigurumi's

Een regenboog aan amigurumi's

Tessa van Riet-Ernst
€15.99
Knuffels van Krissie

Knuffels van Krissie

Kristel Droog-Dekkers
€17.50
Hoe maakt u het?

Hoe maakt u het?

Noëlle As
€22.99