• No shipping costs from € 15, -
 • Lists and tips from our own specialists
 • Possibility of ordering without an account
 • No shipping costs from € 15, -
 • Lists and tips from our own specialists
 • Possibility of ordering without an account

Welke dag is het vandaag?

Rina Stam

All bindings and editions

Welke dag is het vandaag?

Rina Stam

Paperback | Dutch
 • out of stock
€18.50
 • From €15,- no shipping costs.
 • 30 days to change your mind and return physical products

Description

Is dementie erfelijk? Is Francis na moeder en grootmoeder aan de beurt? Francis wil zelfstandig blijven wonen en probeert haar angsten en vergeetachtigheid te verbergen. Helaas lukt dit steeds minder doordat de dementie haar meer en meer te pakken krijgt. Het levert angstige en verdrietige momenten op. En dat niet alleen. Tot grote hilariteit van haar puberende kleinkinderen leiden haar ongeremde emoties tot beschamende uitspraken. Uiteindelijk komt het onvermijdelijke: ze moet weg uit haar vertrouwde en geliefde omgeving. Wanneer Francis te ziek wordt om te vertellen wat er in haar hoofd omgaat, vertelt dochter Stella verder over het aftakelingsproces van haar moeder.  Een op waarheid gebaseerd verhaal: aangrijpend met een vleugje humor.

Het boek ‘Welke dag is het vandaag?’ wil ik graag onder de aandacht brengen. Dementie is een aangrijpende ziekte die niet te stoppen is. In dit boek vertelt Francis over haar dementie: haar gedachten, angsten, verdriet en ervaringen komen aan bod. Francis woont op het erf van dochter Stella met haar drie puberende kinderen. De moeder-dochter en de oma-kleinkinderen relaties in dit verhaal zijn zeer herkenbaar en mooi beschreven. Het boek is persoonlijk, vol emoties en met humor.

De lezer ervaart zo wat Francis meemaakt; van het niet meer weten welke dag het is en waar ze eigenlijk naartoe fietst, tot haar smeekbede aan God haar te helpen. Want ze kent het aftakelingsproces van haar eigen moeder en grootmoeder. Wanneer zij te ziek wordt om te vertellen wat er in haar hoofd omgaat, vertelt dochter Stella in het tweede boekdeel verder over het aftakelingsproces van haar moeder. Het levert een indringende tekst op over het pijnlijke verlies van contact.

Een verhaal dat leest als een trein. Ik las het met een lach, ik las het met een traan. Ik heb zelf meegemaakt hoe dementie een wereld zo verkleint dat de demente persoon zichzelf kwijt geraakt. Mijn vader had de ziekte, herkende niemand meer. Na zijn overlijden, konden we het een plaats geven, werd het bespreekbaar.... Niet eenvoudig om in het hoofd van een dementerende persoon te kruipen, maar de schrijfster lukte het.

Heel aangenaam boek! Het is zowel hartverwarmend als hartverscheurend. Je leest eerst het deel van Granny Franny die dement wordt en hoe zij het ervaart, dan komt het deel van dochter Stella en hoe zij het allemaal meemaakt en de keuzes die ze moet maken ivm haar moeder. Het was toch wat pijnlijk om te lezen omdat mijn eigen moeder onlangs de diagnose van dementie kreeg. Maar ik vond het leerrijk en ontnuchterend. Zeker het lezen waard!

Het boek heeft me diep geraakt , ik heb gelachen , gehuild , en ondanks het beladen onderwerp heb ik er ook van genoten . Ik kan het boek niet anders dan aanraden ,omdat het een kijkje geeft in de wereld die dementie heet . Rina respect voor jou , zo knap en liefdevol als je het hebt geschreven .

Francis begint steeds meer te vergeten en doet haar best om dat te verbergen. Gelukkig krijgt ze hulp van haar dochter en kleinkinderen, die vlakbij wonen. Vanuit het perspectief van Francis zelf zie je haar worstelen om de regie over haar leven te houden en ervaar je de als bemoeizucht overkomende hulp van haar familie. Het ziekteproces van Francis wordt grotendeels door haar eigen ogen verteld. Ik vond het een interessant concept en heeft zeker mijn kennis over dementie vergroot.

Het ziekteproces van Francis wordt grotendeels door haar eigen ogen verteld. Ik vond het een interessant concept en heeft zeker mijn kennis over dementie vergroot. In het tweede deel van dit boek vertelt dochter Stella hoe het verder gaat met Francis. In dit gedeelte woont ze inmiddels niet meer in haar vertrouwde omgeving en zie je haar verder aftakelen. Toch is ook hier, net als in de rest van het boek, veel ruimte voor humor.

Ik werd meteen het verhaal ingetrokken doordat Francis haar persoonlijkheid me zo raakt: een krachtige warme vrouw die de strijd met dementie steeds een beetje meer verliest. Haar verhaal doet me verdriet , het zal je maar overkomen. Het is op een fijne manier geschreven met heel veel liefde en kennis omtrent het proces van dementie, en goed leesbaar. Daarna pakt Stella haar dochter het verhaal over en ervaar je hoe het is vanuit het kind zijn om je moeder te verliezen aan dementie.

In 'Welke dag is het vandaag?' beschrijft Rina Stam wat dementie teweeg brengt voor de betrokken persoon en voor de familieleden. Rina geeft een mooie omschrijving van dementie, hoe het proces verloopt, hoe iedereen er mee omgaat. Niet eenvoudig om in het hoofd van een dementerende persoon te kruipen, maar de schrijfster lukte het. Een verhaal dat leest als een trein. Ik las het met een lach, ik las het met een traan.

Ik vond het een heel boeiend en aangenaam boek om te lezen. Het bevatte een rollercoaster van emoties: er waren heel grappige passages en ook waren er heel emotionele passages. In het eerste deel vertelt Francis over haar eigen ervaring van stilaan dement worden. Wanneer het voor Francis te moeilijk wordt, neemt haar dochter het van haar over en vertelt hoe de ervaringen zijn wanneer Francis haar woonplek moet verlaten om naar een verzorgingstehuis en naar een woonzorg-centrum te verhuizen.

Francis heeft dementie en het proces verloopt plotseling snel. De momentjes van vergeetachtigheid veranderen in mist die steeds vaker voorkomt. Dit is heel beangstigend voor Francis, ze probeert zich ertegen te verzetten. In het begin wordt je als lezer meegenomen door de dagen van Francis, hoe ze worden ingevuld, hoe de verwarring elk moment kan toeslaan. Er wordt een duidelijk beeld weer gegeven van wat het met Francis doet, maar ook wat de groeiende zorg voor Stella en de kinderen betekend.

Een puur en eerlijk verhaal van een moeder en dochter die zielsveel van elkaar houden en waar de dementie tussen hen in gaat staan. Het is schrijnend om te lezen wat dementie met mensen kan doen. Alles kan je verliezen maar de liefde blijft altijd. Al zijn er zeker situaties waar de humor van afspat en waar je als lezer smakelijk om kan lachen. De schrijfwijze is mooi en zonder opsmuk, gewoon zoals het echt is en wat ieder mens kan overkomen.

het boek komt even binnen. Ik herken veel van wat er beschreven wordt en veel (nog) niet. Het is op een open manier geschreven waar je de pijn voelt maar ook de humor die veel goed doet. Heel mooi geschreven van uit de hoofdpersoon. Je hoort wat er haar omgaat en hoe zij het ervaart. Je leest ook goed dat de auteur weet waarover ze schrijft. Het boek is een goed kijkje in hoe dementie in haar fases gaat. Het kan erg behulpzaam zijn om te lezen als je iemand in je nabijheid hebt die dit heeft.

Het begint met een mooi gedicht, daar was ik al licht van onder de indruk. Je wordt als lezer meegezogen in de gedachtengang van Francis en vanwege de fijne schrijfstijl kon ik me goed inleven. Later in het verhaal neemt Stella, Francis dochter het verhaal over en lees je de andere kant en kijk op het ziekteverloop van Francis. Het is een prachtig boek, het verhaal is goed geschreven, ik kon me goed inleven in beide vrouwen. Ik heb het met een lach en een traan gelezen

Francis is bang dat de dementie in haar familie erfelijk is. Ze wil graag zelfstandig blijven wonen, en probeert haar angsten en vergeetachtigheid te verbergen. De dementie krijgt haar echter steeds meer in zijn greep - dat levert angst op en verdriet, maar ook hilariteit onder haar puberende kleinkinderen over haar ongeremde emoties en gênante uitspraken. 'Welke dag is het vandaag?' is in een directe, eenvoudige en openhartige stijl geschreven.

Francis is bang dat de dementie in haar familie erfelijk is. Ze wil graag zelfstandig blijven wonen, en probeert haar angsten en vergeetachtigheid te verbergen. De dementie krijgt haar echter steeds meer in zijn greep - dat levert angst op en verdriet, maar ook hilariteit onder haar puberende kleinkinderen over haar ongeremde emoties en gênante uitspraken. 'Welke dag is het vandaag?' is in een directe, eenvoudige en openhartige stijl geschreven.

Rina Stam wist een prachtig verhaal te schrijven met een vleugje humor, maar ook met een grote liefde voor haar moeder. Ze laat merken hoe moeilijk het voor haar is om haar moeder weg te brengen. In een heel mooie, eenvoudige taal waaruit de liefde voor haar moeder en andere familieleden spreekt, maar waar ze ook laat zien hoe ze ook aan zichzelf twijfelt, hoe ze twijfelt of ze het juiste doet, om dan op het einde tot een prachtige conclusie te komen. Prachtig verhaal. Een dikke dikke aanrader!

Op wonderbaarlijk mooie manier vertelt Rina Stam over de laatste levensjaren van Frances en haar dementie. Van ontkennen, trucjes uithalen om zaken niet te vergeten, over naar de dagopvang gaan tot het slijten van de laatste levensjaren in een tehuis. Helder, begrijpelijk, soms met een grappige noot, maar vooral emotioneel ontroerend.

De cover van het boek is mooi en past wat mij betreft goed bij het boek. Ondanks het thema van dementie en de daarbij behorende emoties leest het boek makkelijk. Er zijn passages waar ik zeer zeker om moest glimlachen, maar andere momenten moest ik toch wel slikken. Het boek heeft mij een beeld gegeven van het verloop van de ziekte en wat dit met de hoofdpersoon, maar ook met de naaste familie, doet.

Over mijn moeders voortschrijdende dementie schreef ik in mijn huis in Frankrijk het boek. ‘Welke dag is het vandaag?’ Ik móest het schrijven, er zat een drang achter die ik zelf niet kon verklaren. Ik schreef het einde van het boek, de hoofdpersoon stierf en werd begraven. Op woensdag 9 maart van dit jaar was mijn verhaal klaar mijn moeder stierf de week erop. Het verhaal was klaar, ze kon gaan. Contact is er nog. Soms stuurt ze een vlinder. Laatst zei ze: ‘Het is hier zo mooi. Kom je ook?’

In dit boek beschrijft Rina Stam hoe zij, haar moeder en de rest van de omgeving omging met dementie. Ik heb het boek in één ruk uitgelezen. Wat een mooi boek. Ik heb gelachen en gehuild. Het voelde als een eerlijk verhaal, vanuit de ziel geschreven. Mijn opa had dementie en ik zag wat dat met de hele familie deed. Alle emoties kwamen voorbij. Hoe dit gezin met die ziekte omging was heel herkenbaar.

Rina geeft een mooie omschrijving van dementie, hoe het proces verloopt, hoe iedereen er mee omgaat. Niet eenvoudig om in het hoofd van een dementerende persoon te kruipen, maar de schrijfster lukte het. Een verhaal dat leest als een trein. Ik las het met een lach, ik las het met een traan. Ik heb zelf meegemaakt hoe dementie een wereld zo verkleint dat de demente persoon zichzelf kwijt geraakt. Bedankt Rina om door dit boek dementie onder de aandacht te brengen.....

Ik werd meteen het verhaal ingetrokken doordat Francis haar persoonlijkheid me zo raakt , ik vind het een krachtige warme vrouw die de strijd met dementie steeds een beetje meer verliest . Haar verhaal doet me verdriet , het zal je maar overkomen . Het is op een fijne manier geschreven met heel veel liefde en kennis omtrent het proces van dementie , en goed leesbaar , zodat je niet anders kan dan verder lezen . Daarna pakt Stella haar dochter het verhaal over

Hoewel het thema zwaar is en de gevoelens van alle betrokken personen serieus op de proef worden gesteld, leest het gemakkelijk. Het geeft je een beeld van het verloop van de ziekte en vooral de impact die het heeft op de persoon zelf maar ook op de dichte kring van familie en vrienden. Je voelt dat het recht uit het hart geschreven is, en zo komt het ook over op de lezer. Een verhelderende kijk op een geest die stilletjes aan vertroebelt.

Het verhaal is goed geschreven, leest prettig en maakt het voor de lezer makkelijk om zich in te leven. Je kunt de wanhoop, angst, verwarring en vertwijfeling van Francis voelen, maar ook de zorgen en frustratie van Stella. De karakters zijn realistisch neergezet, waardoor je de personen leert kennen. Dit boek lijkt me een aanrader voor lezers die graag meer willen weten over dementie of liefhebbers van levensverhalen.

Een verhaal over de sluipende en verwoestende ziekte die dementie heet. Verteld door zowel de moeder, die in het begin in de gaten heeft dat het in haar hoofd niet meer goed werkt en daardoor angst kent. Het tweede deel van het verhaal wordt verteld door de dochter en hoe een zware wissel het mantelzorgen voor haar moeder op haar en op haar kinderen heeft getrokken. Heel indrukwekkend verhaal. Raad het aan voor je leeslijst.

Het verhaal van Francis is liefdevol geschreven, met hilarische scenes. Ik kon mij goed in Francis en de naaste familie verplaatsen en vond daardoor het verhaal ook zeker verontrustend: je voelt hoe je langzaam de weg kwijt kan raken als je hoofd niet goed meer meewerkt. Met angst en verdriet als resultaat. De familie doet zijn best, maar heeft ook een eigen leven. De mooie, huiselijke scenes van het familiegebeuren tonen dit goed, zonder dat uitgelegd hoeft te worden wat er aan de hand is.

Op dit moment zit mijn eigen moeder in een vergevorderd stadium. Echte gespreken hebben we niet meer. Er is nog een lichte mate van herkenning als ik haar bezoek, maar altijd ga ik weg met een leeg gevoel vanbinnen. Het doet verschrikkelijk veel pijn om iemand op deze manier langzaam te verliezen en dat laat Rina in dit boek heel mooi zien. Dit boek is een aanrader. Net zoals Hersenschimmen van Bernlef is dit een boek wat iedereen zou moeten lezen.

Specifications

 • Publisher
  Boeken van Rina
 • Edition
  1
 • Pub date
  Jun 2022
 • Pages
  296
 • Theme
  True stories: general
 • Dimensions
  211 x 148 x 18 mm
 • Weight
  446 gram
 • EAN
  9789090358918
 • Paperback
  Paperback
 • Language
  Dutch

related products

De staljongen van Auschwitz

De staljongen van Auschwitz

Henry Oster
€19.99
Hoe ik van mening veranderde

Hoe ik van mening veranderde

Marjon Bolwijn
€22.50
Hotel Mogadishu

Hotel Mogadishu

Ayaan Abukar
€24.50
The Diary of a CEO

The Diary of a CEO

Steven Bartlett
€22.99
Landlijnen

Landlijnen

Raynor Winn
€23.99