Ad van Liempt in gesprek
over zijn nieuwe boek Wraak op het verzetUitgever Geurt Gaarlandt gaat met zijn auteur Ad van Liempt in gesprek over diens laatste boek Wraak op het verzet - Hoe de laatste maanden van kamp Vught vele honderden levens kostten. Geurt Gaarlandt presenteerde onlangs bij Donner, onder de schrijversnaam Otto de Kat, zijn memoir 'Autobiografie van een flat'.

Wraak op het verzet
Hoe de laatste maanden van Kamp Vught vele honderden levens kostten
Twee van de grootste oorlogsmisdaden die in Nederland werden gepleegd, vonden plaats in de laatste maanden van Kamp Vught. In juni 1944 werd begonnen met de executie van vele honderden verzetsmensen. Bij het opheffen van het kamp, begin september van dat jaar, besloten de nazi’s vervolgens alle nog levende gevangenen te deporteren naar de kampen Sachsenhausen en Ravensbrück. Meer dan de helft, rond de 1900 verzetslieden, zou uiteindelijk bezwijken. Tachtig jaar na dato reconstrueert Ad van Liempt aan de hand van talloze getuigenverklaringen en justitiële documenten de hel van die laatste maanden van Kamp Vught, het enige SS-concentratiekamp in Nederland. Van de executies en de ondraaglijke spanning in de ‘bunker’ tot aan de onmenselijke omstandigheden in de volgepakte goederenwagons en de zinloze, misdadige dodenmarsen. Wraak op het verzet is het aangrijpende verslag van een langgerekte massamoord op de Nederlanders die zich het felst en het hardnekkigst tegen de nazi’s hadden verzet. Het feit dat niemand van de verantwoordelijken hiervoor is gestraft, maakt deze pijnlijke geschiedenis nog extra wrang.

Ad van Liempt
Ad van Liempt (1949) werkte bijna veertien jaar in de regionale dagbladjournalistiek voor hij overstapte naar de televisie. Hij werkte bij het NOS Journaal en had leidinggevende functies bij Studio Sport, NOS-Laat en NOVA. In 2000 was hij mede-oprichter en eerste eindredacteur van het geschiedenisprogramma Andere Tijden. Later werd hij, tot zijn vertrek in 2010, chef van de afdeling geschiedenis van NPS/VPRO. Sinds 2006 is hij bijzonder lector onderzoeksjournalistiek aan de Hogeschool Utrecht.
Van Liempt schreef diverse boeken, o.a. over de Indonesische kwestie, de Justitiecrisis van 1998 en over de betaalde jodenjacht in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog (“Kopgeld”). In 2009 schreef hij het boek bij de tv-serie De Oorlog, en in 2013 bij de serie Na de Bevrijding. In 2015 verscheen van zijn hand ‘Aan de Maliebaan’ – een boek over de gebeurtenissen rond deze fameuze Utrechtse allee tijdens de tweede wereldoorlog. Van Liempt werd onderscheiden met een Beeld en Geluid-Award en de ere zilveren Nipkowschijf voor zijn gehele televisiewerk en kreeg in 2011 een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam. De NPO maakte een TV Monument over hem, over zijn leven en over de wonderlijke wereld van de televisie in Hilversum.