0

Hausfrau

Hausfrau
do 28 mei 2015

door Maritza Dubravac | Afdeling Literatuur & Poëzie

Soms lees je een boek dat verpletterend mooi is, maar je tegelijkertijd ook ontzettend deprimeert. Dit soort boeken kunnen een zogenoemde ‘boekenkater’ teweegbrengen en vaak ben je dan niet meteen toe aan een nieuw boek, simpelweg omdat je het andere nog moet verwerken. Dit overkomt mij zelden, maar Jill Alexander Essbaum kreeg dit met haar romandebuut Hausfrau voor elkaar.

Amerikaanse Anna Benz woont met haar Zwitserse man en drie kinderen in Dietlikon, een klein dorpje net voor Zürich. Haar leven lijkt perfect, maar het lukt haar niet om een band te vormen met haar man en schoonfamilie en langzaamaan stort ze in. Om iets tegen haar depressie en apathie te doen, gaat ze in therapie en volgt ze Duitse lessen om zo de taal beter te leren spreken en meer mensen te ontmoeten. Tevens begint ze verschillende affaires die er langzaamaan voor zullen zorgen dat haar leven volledig uit de bocht vliegt.

Essbaum is van huis uit dichter en dat is ook te zien in Hausfrau. Ze kiest haar woorden zorgvuldig, zodanig zelfs dat ze tijdens het schrijfproces haar hoofdstukken insprak en weer terugluisterde om te horen of het ritme van de zinnen wel klopte. Hausfrau is dan ook een indrukwekkend debuut dat bol staat van de prachtige zinnen. Het verhaal van Anna Benz is tragisch en hoewel je weet dat er niets goeds kan komen uit haar keuzes, kun je niet anders dan doorlezen. Een absolute aanrader voor iedereen die niet vies is van een beetje tragiek.

Maritza Dubravac
Maritza Dubravac Afdeling Literatuur & Poëzie

Over Maritza Dubravac

Maritza heeft literatuurwetenschap gestudeerd. Ze host bij Donner de Young Adult Book Club en schrijft recensies voor Hebban.nl. Verder leest ze, en leest ze, en leest ze...