0
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk

Het Fix-dit Manifest op tournee met Shantie Singh, Sanneke van Hassel en Annelies Verbeke

Het Fix-dit Manifest op tournee met Shantie Singh, Sanneke van Hassel en Annelies Verbeke
za 29 oktober 202215:00 - 16:30
georganiseerd door Donner

25 september aanstaande verschijnt 'Optimistische woede: fix het seksisme in de literatuur', het manifest van schrijverscollectief Fixdit. Elf vrouwelijke schrijvers bundelen de krachten om de positie van vrouwen in de letteren te verbeteren. Met dit manifest in de hand gaat Fixdit op tournee langs boekhandels in Nederland en Vlaanderen. Zaterdag 29 oktober om 15:00 uur treden tijdens het Woordnacht-festival Fixditleden Shantie Singh, Sanneke van Hassel en Annelies Verbeke op bij Donner. Ze presenteren een prikkelende middag waarin ze eigen werk koppelen aan thema's uit het manifest. Ook gaan ze met elkaar en het publiek in gesprek . Van Hassel is een Rotterdams auteur van vooral korte verhalen en romans, in 2014 won ze de Anna Blamanprijs. Singh is Rotterdams auteur van twee romans en 'glambtenaar' op het stadhuis, Verbeke won dit jaar de Jana Beranováprijs die is ingesteld door Woordnacht voor haar oeuvre van romans, verhalenbundels en toneelstukken.

  • Entree: 15:00-16:30 | toegang vrij - zonder reserveren
  • Locatie: Theater Boekhandel Donner | Coolsingel 129 | Rotterdam

Zaterdag 29 oktober om 15:00 uur treden tijdens het Woordnacht-festival in het kader van de Fixdit-tournee Shantie Singh, Sanneke van Hassel en Annelies Verbeke op bij Donner.

 

©Chantal Ariëns

Sanneke van Hassel

Sanneke van Hassel (1971) schreef zes verhalenbundels (waaronder Nederzettingen, 2019) en twee romans. In 2008 ontving ze de BNG Nieuwe Literatuurprijs voor haar eerste bundels, in 2013 de Anna Blamanprijs voor haar hele oeuvre. Van Hassel schrijft ook non fictie en maakt ze zich sterk voor het genre van het korte verhaal, o.a. met Annelies Verbeke met wie ze de bloemlezing Naar de stad maakte.

©Geisje van der Linden

Shantie Singh

Shantie Singh (1982) is schrijfster, presentatrice, theatermaakster, columnist, storytelling fashionista en creatieve bestuurskundige, ofwel ‘glambtenaar’. In 2015 verscheen haar debuutroman Vervoering (genomineerd voor de Inktaap 2016). In 2020 verscheen haar tweede roman De Kier. Eerder schreef zij korte verhalen, opiniestukken en columns voor De VolkskrantTrouwAlgemeen DagbladTirade, Armada en Vers Beton. Thema’s zoals identiteit, diversiteit, vrouwenrechten- en emancipatie staan centraal in haar werk.

©Alex Salinas

Annelies Verbeke

Annelies Verbeke (1976) debuteerde in 2003. Ze schrijft vooral romans en verhalenbundels, waaronder de recente bundel Treinen en kamers. Ook schrijft ze regelmatig theaterteksten, meestal voor theatergroep Wunderbaum. Het werk van Annelies Verbeke verscheen inmiddels in 26 talen en werd meermaals bekroond. Ze ijvert – soms aan de zijde van Sanneke van Hassel – voor de opwaardering van de verhalenbundel.

Over Schrijverscollectief Fixdit

Schrijverscollectief Fixdit streeft naar meer diversiteit in de canon en de literaire wereld. Door o.a. acties, essays, open brieven en gesprekken wil Fixdit het bewustzijn over genderongelijkheid in de letteren vergroten en de canon uitbreiden met werk van belangrijke vrouwelijke auteurs.

Het uitgangspunt van Fixdit is dat literaire kwaliteit geen objectief gegeven is, maar het resultaat van wat je hebt gelezen. Lang was de gedachte dat literaire vernieuwing en intellectuele arbeid vooral het terrein waren van mannelijke auteurs. Dit is terug te zien aan de leeslijsten van middelbare scholieren, die vaak het werk van mannen presenteren en nog steeds heel wit en westers zijn. Fixdit wil het bewustzijn hierover vergroten en de canon uitbreiden met werk van belangrijke vrouwelijke auteurs.

Fixdit is Yra van Dijk, Sanneke van Hassel, Rachida Lamrabet, Jannah Loontjens, Munganyende Hélène Christelle, Christine Otten, Gaea Schoeters, Shantie Singh, Fleur Speet, Manon Uphoff en Annelies Verbeke.

Voor meer informatie kijk op fixdit.nu

Evenement i.s.m. Woordnacht