0

Het meisje in de trein

Het meisje in de trein
di 26 mei 2015

door Maritza Dubravac | Afdeling Literatuur & Poëzie

Het meisje in de trein is het thrillerdebuut van Paula Hawkins, dat al de bestsellerlijsten in Amerika en Groot-Brittannië bestormde en nu hetzelfde doet in Nederland.

Rachel zit elke ochtend in dezelfde trein, waarbij ze altijd langs hetzelfde rijtje huizen komt in een buitenwijk van Londen. Bijna elke dag ziet ze in één van de tuinen een ogenschijnlijk gelukkig koppel die ze ‘Jess’ en ‘Jason’ noemt. Op een dag ziet ze iets vreemds in hun tuin en als ‘Jess’ vervolgens spoorloos verdwijnt, besluit Rachel om naar de politie te stappen. Hierdoor raakt ze verwikkeld in de gebeurtenissen die volgen en in de levens van degenen die hierbij betrokken zijn.

Het is niet gek dat Hawkins’ debuut zo’n succes is: Het meisje in de trein is goed geschreven en blijft tot het eind boeien. Wat het boek extra interessant maakt is dat het vanuit drie verschillende perspectieven is geschreven – met als belangrijkste dat van Rachel – en dat Rachel een onbetrouwbare verteller is. Als alcoholiste heeft ze gaten in haar geheugen en weet je dus niet zeker dat als ze zich iets cruciaals herinnert, dit ook daadwerkelijk klopt. Hierdoor word je vaak op het verkeerde been gezet, een slimme zet, want hierdoor moet en zal je Het meisje in de trein zo snel mogelijk uitlezen.

Het meisje in de trein is dan ook een echte aanrader voor de diehard thrillerfan, maar ook de verwoede romanlezer zal zich zeker niet vervelen tijdens het lezen van Hawkins. Het is origineel, spannend, leest vlot en heeft een verrassende climax. Ofwel een boek waarbij het enorm frustrerend is als je moet gaan werken – zelfs als boekverkoper –  omdat je dan niet verder kan lezen.

Maritza Dubravac
Maritza Dubravac Afdeling Literatuur & Poëzie

Over Maritza Dubravac

Maritza heeft literatuurwetenschap gestudeerd. Ze host bij Donner de Young Adult Book Club en schrijft recensies voor Hebban.nl. Verder leest ze, en leest ze, en leest ze...