0

Interview met Herman Koch

Interview met Herman Koch
zo 26 januari 202013:00 - 14:30
georganiseerd door Donner

I.s.m. Donner organiseert het Rotterdamsch Leeskabinet een interview met Herman Koch. Berrie Vugts gaat met de auteur in gesprek over zijn nieuwe roman 'Finse Dagen'.

  • Entree: 13:00 | toegang vrij
  • Locatie: Boekhandel Donner | Coolsingel 129 | RotterdamOp feestjes, tijdens etentjes, wordt Herman Koch vaak op meewarige toon gevraagd naar zijn ‘Finse periode’. Hij doet er zelf ook lacherig over, en dat heeft alles te maken met de ongeloofwaardigheid van zijn verblijf in Finland.

Een lange, onhandige jongen van negentien die ervoor kiest om op een zeer afgelegen plek op het land en in de bossen te gaan werken. Het klinkt wellicht romantisch, maar dat was het niet. Zijn moeder was kort ervoor overleden en Herman ging erheen om weg te zijn van zijn vader en diens nieuwe vriendin, en om uit te stellen wat hij eigenlijk allang wist.

Veertig jaar later is Koch terug in Finland en stuit hij op een dichtbundel die expliciet verwijst naar zijn eerdere verblijf. Niet langer kan hij deze periode afdoen met een grap. Hij neemt zijn eigen geschiedenis onder de loep, onderzoekt hoe herinneringen werken en hoe hij dit verhaal kan vertellen zonder de werkelijkheid te besmeuren.

Finse dagen is een indringende roman over rouw, volwassen worden en over wat je woorden moet geven en wat beter verzwegen kan blijven. 

‘Koch beheerst zijn metier met een achteloze superioriteit.’ – de Volkskrant.

 

Herman Koch (1953) schreef de wereldberoemde roman Het diner (2009). In de jaren daarna verschenen bestsellers als Zomerhuis met zwembad (2011), Geachte Heer M. (2014) en De greppel (2016). In Finse dagen keert hij terug naar zijn jeugd, waarover hij eerder schreef in zijn romandebuut Red ons, Maria Montanelli (1989). 

Toegang vrij. Wilt u zeker zijn van een zitplaats, kom dan op tijd.