0

Het uur van het violet

grote schrijvers in hun laatste dagen

Katie Roiphe

Paperback / Ingenaaid | Nederlands
 • Niet leverbaar
€ 19,99
Omschrijving

In Het uur van het violet kiest Katie Roiphe voor een onverwachte en bevrijdende benadering van een onderwerp waar niemand omheen kan. Ze gaat na hoe de laatste levensdagen waren van zes grote denkers, schrijvers en kunstenaars en hoe zij omgingen met de realiteit van de naderende dood, of, zoals T.S. Eliot het noemde: 'het avondlijk uur dat Huiswaarts gericht is en de zeeman thuisbrengt.'

Roiphe baseert zich hierbij op haar eigen uitzonderlijke onderzoek en de contacten met familieleden, vrienden en verzorgers van haar personages. We maken kennis met Susan Sontag, die wanneer ze voor de derde keer de strijd tegen kanker aangaat, worstelt met haar engagement met het rationele denken. Roiphe neemt ons mee naar de kamer in het ziekenhuis waar de 76-jarige John Updike, nadat hem de slechtst mogelijke diagnose is meegedeeld, een gedicht begint te schrijven. Ze schept een levendig beeld van de twee weken durende, bijna suïcidaal overmatige inspanning die culmineerde in de totale instorting van Dylan Thomas in het Chelsea Hotel. Ze schetst voor ons een moedgevend portret van Sigmund Freud die, nadat hij het door de nazi's bezette Wenen is ontvlucht, in zijn Londense ballingschap het dwangmatige roken van sigaren voortzet waarvan hij weet dat het zijn aftakeling zal verhaasten. En ze toont ons dat Maurice Sendaks geliefde kinderboeken doordesemd zijn van het feit dat hij zijn leven lang geobsedeerd was door de dood, al was dat niet altijd evident.

Het uur van het violet en de dood staat vol met intieme en verrassende onthullingen. In de laatste daden van al deze creatieve genieën worden we geconfronteerd met moed, passie, zelfbedrog, zinloos lijden en onovertroffen toewijding. Er zijn ook momenten van ongelooflijk diep inzicht en begrip, waarin de geest zelf zijn troost creëert. Zoals de auteur schrijft: 'Als het een bijna ondoenlijke opgave lijkt om het naderen van de dood te verwoorden, wie zou daar dan toch misschien het beste toe in staat zijn?' Door de laatste levensdagen van deze grote auteurs te beschrijven in indrukwekkende, niet-sentimentele termen helpt Katie Roiphe ons om de dood moedig onder ogen te zien en er minder bang voor te zijn.Een gevoelige en toch indringende blik op de laatste levensdagen.

Het boek laat je niet los, ik heb het in bed, aan de keukentafel en lopend op straat gelezen... "Welk normaal mens wil in die verstilde, gewijde sfeer binnentreden?" vraagt ze. Maar het antwoord is: wij allen, en mevrouw Roiphe doet het met veel gevoel.

Sensitieve, doortimmerde en vaak ook persoonlijke essays over de dood aan de hand van werk en stervensproces van Sontag, Freud, Sendak en anderen.

Dapper, soepel geschreven boek, waarin de schrijfster je de zwaktes van je helden laat voelen.

Een doortrokken infusie van memoires, journalistiek en biografie, en literaire kritiek.

In Het uur van het violet is Roiphes thematische betrokkenheid niet pretentieus of navelstaarderig, maar eerder de ideale motor voor een reeks fascinerende stervensportretten. (...) Dat levert een fraai amalgaam op van biografische schetsen, tekstanalyse en associatieve overpeinzingen. (...)Scherp en teder.

Roiphe weeft een canvas met een rijke textuur, ze schrijft beeldend en toch sober... Onvermijdelijk gaat dit boek net zozeer over het leven als over de dood. Deprimerend is Het uur van het violet niet en je wordt ook erg nieuwsgierig naar de oeuvres van schrijvers die je minder goed kent.

Katie Roiphe heeft verschillende veelgeprezen boeken op haar naam staan. Er zijn van haar essays en artikelen verschenen in The New York Times, The Washington Post, The New Yorker en The Paris Review. Ze promoveerde aan Princeton University in de literatuurwetenschap en is directeur van de vakgroep Cultural Reporting and Criticism aan New York University. Ze woont in Brooklyn.

Specificaties
 • Uitgever
  Hollands Diep
 • Druk
  1
 • Verschenen
  jan. 2017
 • Bladzijden
  304
 • Genre
  Non-fictie Algemeen
 • Afmetingen
  209 x 135 x 28 mm
 • Gewicht
  396 gram
 • EAN
  9789048836420
 • Bindwijze
  Paperback / Ingenaaid
 • Taal
  Nederlands

Reviews van klanten

Ook een review schrijven?

Log in op uw account of maak een eigen account aan.

Inloggen

Gerelateerde producten

Mijn naam is Selma

Mijn naam is Selma

Selma van de Perre
€ 19,99
Grote verwachtingen

Grote verwachtingen

Geert Mak
€ 36,99
Johan Cruijff

Johan Cruijff

Auke Kok
€ 26,99
't Hooge Nest

't Hooge Nest

Roxane van Iperen
€ 21,99
Het aanzien van 2019

Het aanzien van 2019

Han van Bree
€ 20,99