0

In alle steden

In alle steden
zo 24 september 2017

door Susanna Oost | Afdeling Literatuur & Poëzie

"Hoe ziet de toekomst eruit van een angstmaatschappij die geen compassie meer kent, waarin de een wint en de ander niet?"

'In alle steden' van Aukelien Weverling speelt zich in de toekomst af in een naamloze stad die symbool staat voor "alle steden". De stad is onderverdeeld van wijk A tot wijk G. Bennie, de verteller, is een onverbeterlijke optimist. Zijn droom was architect te worden, een studie die niet hij, maar zijn minder getalenteerde vriend Basel ging doen die op slinkse wijze aan de enige beursplek was gekomen. Maar ze waren vrienden, als het met Basel goed ging, ging het met hem ook goed.

En fijn was het dat hij een baan bij de krant kreeg, daardoor kwam hij te wonen in de C-wijk. Zijn slechte geweten, dat hij voor deze gecontroleerde maatschappij alleen stukjes mocht schrijven die de mensen graag lazen, verdrong hij met alcohol. Totdat hij een stuk in de krant schrijft over de onuitroeibare ongelijkheid in de stad. Daarop volgt zijn ontslag waardoor hij weer terugkeert in de F-wijk.

Er volgen meer baantjes en meer tegenspoed, maar ondanks alles blijft Bennie geloven in voorspoed en een beter leven, zelfs als hij uiteindelijk in de goot beland denkt hij: het loopt me goed af.

Bennie accepteert het leven dus zoals het zich aandient, hij heeft er geen invloed op en dat terwijl hij als jongen toch idealen had: dat architectuur de interactie tussen de verschillende wijken zou kunnen beïnvloeden.

De stijl is origineel, geschreven met een bijzondere, eigen toon. Zo wordt bijvoorbeeld de politie De Verbetering genoemd, de middelbare school Het Breed en de universiteit De Studiepool.

Er worden in 'In alle steden' geen antwoorden gegeven, eigenlijk worden er alleen vragen gesteld. Het roept ongetwijfeld discussies op.

Susanna Oost
Susanna Oost Afdeling Literatuur & Poëzie

Over Susanna Oost

Susanna is al sinds ver in de vorige eeuw het boegbeeld van de afdeling literatuur. Favoriete schrijvers o.a. Marcel Proust, Konstantin Paustovski, Roger Martin du Gard.