0

John Le Carré 1931-2020

John Le Carré  1931-2020
ma 14 december 2020

Spionageschrijver John le Carré overleden (89)

De Britse spionageschrijver John le Carré is zaterdagavond overleden. Hij was bekend om zijn thrillers die zich veelal afspelen in de Koude Oorlog, zoals The Spy Who Came in from the Cold en Tinker Tailor Soldier Spy. Veel van zijn boeken zijn verfilmd.

John le Carré werd 89 jaar. Hij overleed na een kort ziekbed aan een longontsteking, maakte zijn agent bekend.

David Cornwell, zoals Le Carré echt heette, was zelf actief in West-Duitsland voor de Britse geheime dienst. Zijn carrière als spion kwam in 1964 ten einde toen de Britse dubbelspion Kim Philby hem en een groot aantal andere geheim agenten in een geruchtmakende zaak verraadde aan de Russische geheime dienst KGB.

Uit verveling

Le Carré bleef tot op hoge leeftijd schrijven. Hij debuteerde in 1961 met Call for the Dead, waarin hij zijn beroemdste personage George Smiley introduceerde. Die zou nog in verschillende titels terugkeren. Hij moest een pseudoniem kiezen omdat hij officieel diplomaat was, en die mochten onder hun eigen naam geen boeken publiceren.

Vorig jaar bracht Le Carré zijn laatste boek uit: Agent Running in the Field. Hij heeft 25 romans op zijn naam staan en zijn mémoires, onder de titel The Pigeon Tunnel (2016). Wereldwijd zijn meer dan 60 miljoen boeken van zijn hand verkocht.

Een van zijn grootste successen was The Spy Who Came in from the Cold (1964). Dat boek, dat hij naar eigen zeggen schreef uit verveling in zijn jaren op de Britse ambassade in Bonn, ging meer dan twintig miljoen keer over de toonbank. In de verfilming speelde Richard Burton de hoofdrol.

John le Carré heeft naam gemaakt met boeken die zich afspelen in de Koude Oorlog, maar in latere jaren vatte hij ook andere thema's op, zoals de internationale wapenhandel, de farmaceutische industrie en de strijd tegen het terrorisme.

Heel leuke en bijzondere man

Hanca Leppink kende Cornwell goed. Ze vertaalde enkele boeken van Le Carré en was zijn vaste redacteur voor Nederland. Ze is geschrokken van het nieuws. "Het was een sterke man. Ik dacht: die wordt minstens 100", zei ze in NOS Met Het Oog op Morgen op NPO Radio 1.

Het eerste boek dat Leppink vertaalde was in de jaren 80. Ze heeft hem sinds die tijd meerdere malen ontmoet en heeft daar goede herinneringen aan over gehouden. "Het was een heel leuke en bijzondere man."

Zes weken geleden had Leppink nog contact gehad met Cornwell. "Hij vertelde dat hij bezig was met een nieuw boek. Hij is altijd aan het schrijven gebleven." Le Carré dan ook in het harnas gestorven, zegt Leppink.

[Bron: NOS]