0
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk

Annet Mooij wordt geïnterviewd door Jolande Withuis

Annet Mooij wordt geïnterviewd door Jolande Withuis
zo 11 november 201815:00 - 16:30
georganiseerd door Donner

Annet Mooij wordt door Jolande Withuis geïnterviewd over haar lovend ontvangen boek 'De eeuw van Gisèle - Mythe en werkelijkheid van een kunstenares'.

  • Entree: Toegang vrij
  • Locatie: Boekhandel Donner | Coolsingel 119 | Rotterdam
De eeuw van Gisèle

Gisèle van Waterschoot van der Gracht (1912-2013), dochter van een Oostenrijkse barones en een Amsterdamse patriciër, woonde als kind op katholieke kostscholen en in een kasteel met zeventig kamers. Deze jeugd vormde de springplank voor een veelzijdige kunstenaarsloopbaan en een leven vol bijzondere vriendschappen en liefdes. Ze trouwde met oud-burgemeester Arnold d’Ailly en verbond haar lot aan de mysterieuze Duitse dichter Wolfgang Frommel en zijn schare jonge vrienden, die zij tijdens de bezetting onderdak verleende in haar kleine Amsterdamse bovenwoning. Na de oorlog ontstond hieruit Castrum Peregrini, een exclusief, met veel geheimzinnigheid omgeven uitgevershuis, Gisèles eigen Herengrachtfamilie.

Zelf presenteerde Gisèle haar leven met succes als een sprookje. Maar hoe zag de werkelijkheid achter de fraaie façade eruit? Hoe hield deze vrijgevochten schilderes zich staande in de vrouwvijandige gemeenschap die Castrum Peregrini destijds was? In De eeuw van Gisèle reconstrueert Annet Mooij met gevoel en oog voor detail een veelbewogen en fascinerend leven.

 ©Michiel van Nieuwkerk

Annet Mooij is biograaf en zelfstandig onderzoeker. Ze schreef onder meer De polsslag van de stad. 350 jaar academische geneeskunde in Amsterdam(1999), De strijd om de Februaristaking (2006), De onzichtbare vijand. Over de strijd tegen infectieziekten (2007) en Dag in dag uit. Een journalistieke geschiedenis van de Volkskrant vanaf 1980 (2011). Haar biografie over de generaalsdochter Mina Kruseman, Branie (2013), stond op de shortlist van de Biografieprijs 2014. Haar meest recente werk is De eeuw van Gisèle. Mythe en werkelijkheid van een kunstenares, de biografie van kunstenares en kunstmecenas Gisèle d'Ailly van Waterschoot van der Gracht (1912-2013).

 ©Keke Keukelaar

Jolande Withuis (1949) was tot 2014 als onderzoekster verbonden aan het NIOD. Ze schrijft voor NRC HandelsbladTrouw en de Volkskrant. Bij De Bezige Bij verschenen Erkenning (2002), Na het kamp (2005), De vrouw als mens (2007) en in 2008 Weest manlijk, zijt sterk, een biografie over verzetsman Pim Boellaard, die werd bekroond met de Grote Geschiedenis Prijs 2009 en de Erik Hazelhoff Biografieprijs 2010. In 2016 verscheen de bestseller Juliana. Vorstin in een mannenwereld, die werd genomineerd voor de Brusseprijs. In 2018 verscheen Raadselvader - Kind in de Koude Oorlog.